Tillbaka till menyerna

Ylva 5:2

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

    Då du överstiger kaloriintaget under dina fastedagar.

  • Måndag - 739 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 126 Kcal

      Linsgryta från Mellanöstern

    • Middag - 250 Kcal

      Quinoasallad och äpple

    • Mellanmål - 202 Kcal

      Blomkålssoppa

    • Dessert - 156 Kcal

      Ajvarquinoa

  • Tisdag - 751 Kcal

    • Frukost - 152 Kcal

      Havremüsli

    • Lunch

    • Middag - 199 Kcal

      Rissallad med kyckling

    • Mellanmål - 326 Kcal

      Köttfärssås med tomatsallad

    • Dessert - 75 Kcal

      Bloody Mary Cleansing Drink

  • Onsdag - 1174 Kcal

    • Frukost - 133 Kcal

      Fruktsmoothie med gurkmeja

    • Lunch - 257 Kcal

      Kikärtspizza med tomater

    • Middag - 481 Kcal

      Kaprisbiffar med stekta champinjoner

    • Mellanmål - 257 Kcal

      Kycklingsoppa med nudlar

    • Dessert - 47 Kcal

      Kaffedrink med kardemumma och kanel

  • Torsdag - 1950 Kcal

    • Frukost - 318 Kcal

      Nyponfralla med dadlar, valnötter och pålägg

    • Lunch - 403 Kcal

      Risnudlar med karréspett

    • Middag - 397 Kcal

      Lövbiff med sesamfrön

    • Mellanmål - 390 Kcal

       Wokade grönsaker med lövbiff

    • Dessert - 443 Kcal

      Lövbiffsgryta

  • Fredag - 530 Kcal

    • Frukost - 116 Kcal

      Keso med kiwi och mango

    • Lunch - 87 Kcal

      Sesamfröknäcke

    • Middag - 151 Kcal

      Grillad kyckling med bearnaisesås

    • Mellanmål - 88 Kcal

      Långpannebröd med frön

    • Dessert - 89 Kcal

      Fröknäcke med chia

  • Lördag - 1290 Kcal

    • Frukost - 218 Kcal

      Crunchy Keto Müsli

    • Lunch - 289 Kcal

      Italiensk matlåda

    • Middag - 242 Kcal

      Blomkålssoppa med bacon

    • Mellanmål - 195 Kcal

      Arabiska ägg i tomatsås

    • Dessert - 347 Kcal

      Fröbröd med morötter

  • Söndag - 2191 Kcal

    • Frukost - 516 Kcal

      Smoothie bowl

    • Lunch - 392 Kcal

      Italiensk smörgåstårta med chark

    • Middag - 644 Kcal

      Smörgåstårta med räkor och lax

    • Mellanmål - 346 Kcal

      Räkomelett

    • Dessert - 293 Kcal

      Mango och myntaglass

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 78.8 gram

Fett: 70.1 gram

Protein: 64.2 gram

Energi: 1232.2 kcal

  • Måndag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Måndag lunch 126 Kcal

    Linsgryta från Mellanöstern

    Smakrik och mättande gryta som passar perfekt på en fastedag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 47 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 126 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Gör så här

    • Finhacka vitlök, lök, morot och selleri.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs grönsakerna runt om.
    • Tillsätt alla kryddor och röda linser.
    • Häll på krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Låt koka upp och sänk värmen.
    • Sätt på ett lock och låt sjuda ca 20 minuter.
    • Häll upp i en skål och servera.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Måndag middag 250 Kcal

    Quinoasallad och äpple

    En god quinoasallad med äpple som passar perfekt att servera under en buffé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 250 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 1 st citron
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk färsk dill
    • 1 st rödlök
    • 2 st morot
    • 1 st äpple
    • 200 g sockerärtor
    • 1 st gul paprika
    Dekoration
    • 6 st salladsblad

    Gör så här

    • Koka quinoan i lättsaltat vatten i 13 min. Skölj och lägg i en skål.
    • Blanda ner citronsaft, olivolja, finhackad dill,  salt och peppar.
    • Skala och finhacka lök. Skala och slanta morötter.
    • Skär äpple,  paprika och sockerärtor i mindre bitar.
    • Blanda ner allt i quinoasalladen och dekorera med salladsblad.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 1 st citron
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk färsk dill
    • 1 st rödlök
    • 2 st morot
    • 1 st äpple
    • 200 g sockerärtor
    • 1 st gul paprika
    Dekoration
    • 6 st salladsblad

    Måndag mellanmål 202 Kcal

    Blomkålssoppa

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 202 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 tsk olivolja
    • 5 dl vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.25 st paprika
    • 5 cm gurka
    • 1 tsk dill

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Skär blomkålen i buketter.
    • Häll olivolja i en kastrull och fräs lök, vitlök och blomkål i någon minut.
    • Häll på vatten och smula ner en buljongtärning.
    • Låt koka 10 minuter.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen, tillsätt creme fraiche och låt blir varmt.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Finhacka grönsakerna till toppingen.
    • Häll upp soppan i en tallrik och lägg på toppingen.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 tsk olivolja
    • 5 dl vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.25 st paprika
    • 5 cm gurka
    • 1 tsk dill

    Måndag dessert 156 Kcal

    Ajvarquinoa

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 156 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 dl vit quinoa, okokt
    • 0 tsk salt
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 2 msk ajvar relish

    Gör så här

    • Rostade grönsaker.
    • Blanda olika skivade grönsak på en plåt och häll på lite olivolja, salt, peppar, örtkryddor och ev lite riven vitlök.
    • Koka quinoan enligt anvisningen på paketet, ca 13 min.
    • Skölj ordentligt och lägg i en skål.
    • Blanda ner salt, örtkryddor och ajvar relish.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 dl vit quinoa, okokt
    • 0 tsk salt
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 2 msk ajvar relish
  • Tisdag frukost 152 Kcal

    Havremüsli

    Gör en stor sats med havremüsli och ät tillsammans med lite naturell yoghurt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 152 kcal

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Hacka paranötter grovt och rosta tillsammans med mandelspån och havrekärnor i en torr stekpanna några minuter.
    • Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung.
    • Blanda om någon minut och ta av från värmen när müslin börjar bli rostad.
    • Häll upp i en skål eller burk och blanda ner kokosskivor.

    Ingredienser

    14 portioner

    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandelspån
    • 3 dl havrekärnor
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk flytande honung
    • 1 dl kokosskivor

    Tisdag middag 199 Kcal

    Rissallad med kyckling

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 199 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl kokt ris
    • 1 dl hackat kycklingkött
    • 0.5 dl majs
    • 0
    • 0.5 st tärnat äpple
    • 0.15 dl gräddfil
    • 0.33 msk majonnäs
    • 0.5 msk sweet chilisås
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Blanda alla ingredienser i en skål.
    • Lägg salladsblad i botten på en matlåda och lägg på rissalladen.
    • Toppa med osttärningar, gurka och äppleskivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl kokt ris
    • 1 dl hackat kycklingkött
    • 0.5 dl majs
    • 0
    • 0.5 st tärnat äpple
    • 0.15 dl gräddfil
    • 0.33 msk majonnäs
    • 0.5 msk sweet chilisås
    • 0 salt och svartpeppar

    Tisdag mellanmål 326 Kcal

    Köttfärssås med tomatsallad

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 326 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Tomatsallad
    • 200 g körsbärstomater
    • 50 g soltorkade tomater
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    Köttfärssås
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 msk sweet chilisås
    • 200 g krossade tomater
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör först tomatsalladen genom att dela tomaterna och lägg i en skål.
    • Blanda ner soltorkade tomater i olja, salt och svartpeppar.
    • Plocka basilikablad och lägg ner i salladen.
    • Gör köttfärssås genom att skala och hacka vitlök och lök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn nötfärsen några minuter.
    • Tillsätt lök, vitlök, torkad basilika, sweet chilisås och krossade tomater.
    • Strö på salt och peppar och låt koka under 10 minuter.

    Ingredienser

    2 portioner

    Tomatsallad
    • 200 g körsbärstomater
    • 50 g soltorkade tomater
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    Köttfärssås
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g nötfärs
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 msk sweet chilisås
    • 200 g krossade tomater
    • 0 salt och svartpeppar

    Tisdag dessert 75 Kcal

    Bloody Mary Cleansing Drink

    En stark och mättande drink med mycket ingefära och cayennepeppar som sätter fart på förbränningen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 75 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st citron
    • 0.5 st lime
    • 2 tsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g selleri
    • 0.2 tsk cayennepeppar
    • 500 ml tomatjuice Granini

    Gör så här

    • Häll juicen i en tillbringare och pressa i citron och lime.
    • Skala och riv ingefära fint.
    • Blanda runt och tillsätt cayennepeppar, salt och svartpeppar.
    • Häll upp i glas  eller i en flaska – servera med en selleristång.
    • Förvara rester i kylen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st citron
    • 0.5 st lime
    • 2 tsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g selleri
    • 0.2 tsk cayennepeppar
    • 500 ml tomatjuice Granini
  • Onsdag frukost 133 Kcal

    Fruktsmoothie med gurkmeja

    En frisk fruktsmoothie som toppas med gurkmeja. God och sätter igång förbränningen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 133 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g galiamelon
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st banan
    • 50 g ananas (fryst)
    • 0.6 tsk gurkmeja
    • 0.2 st gurka

    Gör så här

    • Skär melon och gurka i bitar och lägg i en blender.
    • Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn smoothie.
    • Späd med vatten om det behövs.
    • Hacka gurka och toppa smoothien med.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g galiamelon
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st banan
    • 50 g ananas (fryst)
    • 0.6 tsk gurkmeja
    • 0.2 st gurka

    Onsdag lunch 257 Kcal

    Kikärtspizza med tomater

    En annan sorts pizza!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 257 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl kikärtsmjöl
    • 0.75 dl vatten
    • 0.2 tsk pizzakrydda
    • 150 g soltorkade tomater
    • 2 msk ajvar relish
    • 1 dl riven peccorinoost
    • 15 g cashewnötter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 20 g rucola

    Gör så här

    • Tina de frysta solmogna torkade tomaterna något.
    • Blanda ihop kikärtsmjöl med vatten och pizzakrydda och låt stå 10 minuter (eller under hela dagen).
    •  Sätt ugnen på 225 grader.
    • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och grädda 10 minuter i ugnen.
    • Bred på ajvar och lägg på den rivna osten.
    • Lägg på de soltorkade tomaterna.
    • Toppa med cashewnötter, havssalt och peppar.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1 dl kikärtsmjöl
    • 0.75 dl vatten
    • 0.2 tsk pizzakrydda
    • 150 g soltorkade tomater
    • 2 msk ajvar relish
    • 1 dl riven peccorinoost
    • 15 g cashewnötter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 20 g rucola

    Onsdag middag 481 Kcal

    Kaprisbiffar med stekta champinjoner

    Lammfärsbiffar med lite kapris i. Dessa biffar serveras med stekta champinjoner, sallad, lök och rå äggula!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 481 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lammfärs
    • 2 msk senap
    • 3 msk kapris
    • 2 msk bladpersilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 100 g champinjon
    • 1 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 75 g rucola
    • 2 st äggula

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Blanda färsen med senap, kapris, persilja, salt och svartpeppar.
    • Forma till biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn biffarna i några minuter.
    • Ställ in i ugnen och låt steka klart i ytterligare 10 minuter. 
    • Skiva champinjonerna och röd lök och stek i lite olivolja.
    • Strö på salt och peppar.
    • Lägg upp biffarna på en bädd av ruccola och servera med champinjoner, lök och rå äggula. 

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g lammfärs
    • 2 msk senap
    • 3 msk kapris
    • 2 msk bladpersilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 100 g champinjon
    • 1 st rödlök
    • 1 tsk olivolja
    • 75 g rucola
    • 2 st äggula

    Onsdag mellanmål 257 Kcal

    Kycklingsoppa med nudlar

    En varm vardagssoppa som passar hela familjen! Anpassa hetta efter tycke och smak.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 257 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 st purjolök
    • 2 tsk olivolja
    • 1 msk malen curry
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 150 g sjögräsnudlar
    • 2 msk bladpersilja

    Gör så här

    • Strimla kycklingen och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Hetta upp en stekpanna med hälften av olja och bryn kycklingen.
    • Dra åt sidan och häll på resten av olja och lägg ner vitlök, morot, blomkål och purjolök. Tillsätt curry, buljongtärning och vatten.
    • Sätt på ett lock och låt sjuda 10 minuter.
    • Strö på chiliflakes och tillsätt ketjap manis.
    • Skölj nudlarna och tillsätt i soppan tillsammans med hackad persilja.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 st purjolök
    • 2 tsk olivolja
    • 1 msk malen curry
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 5 dl vatten
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 150 g sjögräsnudlar
    • 2 msk bladpersilja

    Onsdag dessert 47 Kcal

    Kaffedrink med kardemumma och kanel

    Starta dagen med en varm kaffe med lite smak av kanel och kardemumma!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 47 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 dl kaffe
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 dl havremjölk

    Gör så här

    • Häll upp kaffe i ett glas och blanda ner kardemumma och kanel.
    • Värm havremjölken och vispa den fluffig.
    • Häll över kaffet och strö på lite extra kanel eller kardemumma.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 dl kaffe
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 dl havremjölk
  • Torsdag frukost 318 Kcal

    Nyponfralla med dadlar, valnötter och pålägg

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, nyponfrallor med dadlar och valnötter. Receptet hittar du genom att söka på Nyponfrallor med dadlar och valnötter i hälsobanken. Totala receptet för nyponfrallorna är 12 portioner som ni kan frysa ner efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 318 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st nyponfralla med dadlar och valnötter
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 0.2 st röd paprika

    Gör så här

    • Dela frallan i två halvor.
    • Bred på smör, lägg på ostskivor samt en skiva paprika.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st nyponfralla med dadlar och valnötter
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 0.2 st röd paprika

    Torsdag lunch 403 Kcal

    Risnudlar med karréspett

    Karréspett med en god marinad på. Servera spetten med risnudlar till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 403 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 40 g risnudlar
    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 msk färsk ingefära
    • 40 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 1 st morot
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 tsk sesamfrö
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk sesamolja

    Gör så här

    • Gör först marinaden genom att blanda alla ingredienser i en liten skål.
    • Koka risnudlarna enligt förpackningen, ca 3 minuter i lättsaltat vatten.
    • Häll av vattnet och lägg nudarna i en skål.
    • Häll över hälften av marinaden och blanda om.
    • Blötlägg spetten.
    • Skär köttet i mindre bitar och lägg ner den resterande marinaden.
    • Tillsätt riven vitlök och ingefära och blanda om.
    • Sätt ugnen på grill, ca 225 grader.
    • Trä upp köttet på spetten och grilla i ugnen i ca 20 minuter.
    • Strimla sockerärtor, salladslök och moroten.
    • Blanda ner i nudlarna.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Strö på färsk koriander och lägg upp på tallrikar.
    • Fördela spetten över och servera direkt.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 40 g risnudlar
    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 msk färsk ingefära
    • 40 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 1 st morot
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 tsk sesamfrö
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk sesamolja

    Torsdag middag 397 Kcal

    Lövbiff med sesamfrön

    Marinerad lövbiff med goda tillbehör och en topping av sesamfrön!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 37 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 397 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 skiva lövbiff
    Marinad
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 2 msk sesamfrön
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 st salladslök
    • 2 msk ljus soja
    • 4 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 50 g skogschampinjoner
    • 2 msk sweet chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk koriander
    • 200 g haricots verts
    • 150 g minimajs
    • 3 st riven morot
    • 2 msk soja

    Gör så här

    • Blanda alla ingredienser till marinaden.
    • Skär köttet i strimlor och lägg i en skål.
    • Häll över marinaden och blanda om ordentligt.
    • Låt marinera minst 30 min (eller över natten).
    • Gör i ordning tillbehören genom att skiva champinjoner och blanda med sweetchili sås, koriander, salt och peppar. Koka haricot verts och minimajs i några minuter.
    • Strö på lite salt.
    • Skala och skiva morötterna.
    • Hetta upp en stekpanna och häll ner köttet och marinaden.
    • Låt steka i 3-4 minuter.
    • Servera med lite sojasås, minmajs och haricot verts, morötter och champinjoner.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 skiva lövbiff
    Marinad
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 2 msk sesamfrön
    • 1 msk färsk koriander
    • 3 st salladslök
    • 2 msk ljus soja
    • 4 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 50 g skogschampinjoner
    • 2 msk sweet chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk koriander
    • 200 g haricots verts
    • 150 g minimajs
    • 3 st riven morot
    • 2 msk soja

    Torsdag mellanmål 390 Kcal

     Wokade grönsaker med lövbiff

    Lättlagad grönsakswok med lövbiff som du serveras med en klick gräddfil eller lätt créme fraîche!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 390 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g lövbiff
    • 1 klyfta vitlök
    • 5 msk teriyakisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 200 g blomkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 10 st champinjoner
    • 10 cm purjolök
    • 150 g sockerärtor
    • 2 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    Tillbehör
    • 2 msk gräddfil

    Gör så här

    • Strimla lövbiff och lägg i en skål tillsammans med vitlök, teriyakisås, salt och peppar.
    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek först köttet i några minuter.
    • Lägg ner alla grönsaker och woka hastigt några minuter.
    • Strö på salt och peppar och blanda ner basilika.
    • Servera med en klick créme fraiche eller gräddfil.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g lövbiff
    • 1 klyfta vitlök
    • 5 msk teriyakisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 200 g blomkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 10 st champinjoner
    • 10 cm purjolök
    • 150 g sockerärtor
    • 2 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    Tillbehör
    • 2 msk gräddfil

    Torsdag dessert 443 Kcal

    Lövbiffsgryta

    En trevlig lövbiffsgryta med skogschampinjoner och palsternacka i.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 443 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 1 st palsternacka
    • 600 g lövbiff
    • 2 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st köttbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 5 st kryddnejlikor
    • 1 msk grönpeppar
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 kruka färsk oregano

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Skiva champinjonerna och skala och tärna palsternackan. 
    • Strimla lövbiffen. 
    • Hetta upp en panna med smör och bryn lök, champinjoner och palsternacka. 
    • Krydda med salt och peppar och lägg över grönsakerna i en järngryta. 
    • Bryn biffen i smör. 
    • Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i grytan. 
    • Smula i buljongtärningen i grytan och tillsätt vatten och grädde. 
    • Koka upp och tillsätt nejlikor, grönpeppar och kryddpeppar. 
    • Låt koka i ca 10 minuter. 
    • Strö över hackad oregano innan servering. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 1 st palsternacka
    • 600 g lövbiff
    • 2 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st köttbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 5 st kryddnejlikor
    • 1 msk grönpeppar
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 kruka färsk oregano
  • Fredag frukost 116 Kcal

    Keso med kiwi och mango

    En tropisk och fräsch frukost med mättande keso!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 116 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st mango
    • 1 st kiwi
    • 2 msk keso

    Gör så här

    • Skala och skär mango och kiwi i bitar.
    • Lägg på en tallrik och toppa med keso.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st mango
    • 1 st kiwi
    • 2 msk keso

    Fredag lunch 87 Kcal

    Sesamfröknäcke

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 87 kcal

    Ingredienser

    20 portioner

    • 2 dl vita sesamfrön
    • 1 dl svarta sesamfrön
    • 1.5 msk chiafrön
    • 1 dl majsmjöl
    • 0.5 tsk salt
    • 0.5 dl rapsolja
    • 2 dl vatten

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Koka vattnet och blanda ihop alla ingredienser och bred ut på två bakplåtsklädda plåtar.
    • Lägg ett bakplåtspapper över och dra ut degen så knäckebrödet blir tunt. Sätt in i ugnen i ca: 1 timme.
    • Skiva eller bryt knäckebrödet i bitar. Spara knäcket i en burk eller påse.

    Ingredienser

    20 portioner

    • 2 dl vita sesamfrön
    • 1 dl svarta sesamfrön
    • 1.5 msk chiafrön
    • 1 dl majsmjöl
    • 0.5 tsk salt
    • 0.5 dl rapsolja
    • 2 dl vatten

    Fredag middag 151 Kcal

    Grillad kyckling med bearnaisesås

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 151 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st hel kyckling
    • 8 msk bearnaisesås
    • 200 g spenat
    • 0 g ärtskott

    Gör så här

    • Bena ur den halva kycklingen och lägg upp på tallrik tillsammans med sallad och bearnaisesås.
    • Toppa med ärtskott.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st hel kyckling
    • 8 msk bearnaisesås
    • 200 g spenat
    • 0 g ärtskott

    Fredag mellanmål 88 Kcal

    Långpannebröd med frön

    Ett snabbakat bröd där varje bit innehåller 94 kcal - servera med färskost och valfri grönsak. Fungerar utmärkt till frukost eller mellanmål! Använd en halv burk 10% kesella i brödet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 88 kcal

    Ingredienser

    24 portioner

    • 4 st ägg
    • 0.5 dl kesella
    • 1 msk bakpulver
    • 2 tsk brödkryddor
    • 1 krm salt
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 70 gram solrosfrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 50 g smör
    • 0.5 dl pumpakärnor

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen lätt och blanda ned resten av ingredienserna.
    • Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten.
    • Strö över pumpakärnor och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
    • Skär brödet i rutor.
    • Förvara i en plastpåse eller frys in.

    Ingredienser

    24 portioner

    • 4 st ägg
    • 0.5 dl kesella
    • 1 msk bakpulver
    • 2 tsk brödkryddor
    • 1 krm salt
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 70 gram solrosfrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 50 g smör
    • 0.5 dl pumpakärnor

    Fredag dessert 89 Kcal

    Fröknäcke med chia

    Fröknäcke med chia passar perfekt till en osttallrik men också som frukost med en skiva skinka på!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 89 kcal

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Blanda bakmixen med olja och vatten i en bunke. Låt vila i 10 minuter.
    • Dela upp blandningen på två plåtar med bakplåtspapper.
    • Lägg ett bakplåtspapper över och platta ut smeten.
    • Toppa med honung, havssalt och anis. Grädda i ugn 45-55 minuter.

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis
  • Lördag frukost 218 Kcal

    Crunchy Keto Müsli

    Här är ett recept på en god och knaprig ketomüsli. Gör 15 portioner och förvara i en glasburk!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 218 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 100 g paranötter
    • 100 g skållad mandel
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 3 dl mandelmjöl
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 1 krm salt
    • 1 msk rapsolja
    • 1 msk agavesirap

    Gör så här

    • Hacka nötter grovt. Rosta nötter och frön i en stekpanna och ringla ½ msk agavesirap över.
    • Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
    • Rosta mandelmjöl i en torr stekpanna och lägg i alla kryddor.
    • Tillsätt rapsolja och resten av  agavesirapen och låt rosta på låg värme i 10 minuter eller tills det fått färg.
    • Blanda om allt på plåten.
    • Låt det svalna och lägg i en försluten burk.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 100 g paranötter
    • 100 g skållad mandel
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 0.5 dl linfrön
    • 3 dl mandelmjöl
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 1 krm salt
    • 1 msk rapsolja
    • 1 msk agavesirap

    Lördag lunch 289 Kcal

    Italiensk matlåda

    Rör ihop en italiensk matlåda som innehåller bland annat mozzarella, parmaskinka, rödlök och paprika! Enkelt att ta med som lunch till jobbet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 62 g mozarella
    • 3 st skiva parmaskinka
    • 5 st cocktailtomat
    • 1 st snackspaprika
    • 50 g grönsallad
    • 0.25 st rödlök
    • 1 msk valnötter
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Skiva mozzarellan i skivor.
    • Lägg mozzarella, parmaskinka, tomat, paprika, grönsallad i en matlåda.
    • Skala och skiva rödlök.
    • Lägg ner i matlådan tillsammans med valnötter.
    • Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 62 g mozarella
    • 3 st skiva parmaskinka
    • 5 st cocktailtomat
    • 1 st snackspaprika
    • 50 g grönsallad
    • 0.25 st rödlök
    • 1 msk valnötter
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar

    Lördag middag 242 Kcal

    Blomkålssoppa med bacon

    En varm och krämig blomkålssoppa toppad med bacon, rostad lök och blomkål. Perfekt till en kall vinterdag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 242 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st hönsbuljongtärning
    • 8 dl vatten
    • 1 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 125 g bacon
    • 30 g blomkålsbuketter
    • 4 msk rostad lök
    • 1 msk färsk oregano

    Gör så här

    • Skala och skär lök i bitar.
    • Skala och hacka vitlöken.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök någon minut.
    • Smula ner buljongtärningen och häll på vatten.
    • Skär blomkålen i bitar och buketter.
    • Spara 4 buketter och skär i mindre bitar.
    • Lägg ner blomkålen i kastrullen.
    • Strö på salt, svartpeppar och lite örtagårdskrydda.
    • Låt koka ca 10 minuter.
    • Mixa soppan slät i en matberedare eller med en mixerstav.
    • Tillsätt grädde och låt koka upp.
    • Smaka av med kryddor.
    • Stek blomkålsbitarna tillsammans med bacon i lite olja någon minut.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med bacon, rostad lök, blomkål och dekorera med oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st hönsbuljongtärning
    • 8 dl vatten
    • 1 st blomkålshuvud
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 125 g bacon
    • 30 g blomkålsbuketter
    • 4 msk rostad lök
    • 1 msk färsk oregano

    Lördag mellanmål 195 Kcal

    Arabiska ägg i tomatsås

    En riktigt trevlig helgfrukost att laga tillsammans med familjen! Ägg i tomatsås toppad med lök och hackad persilja.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 195 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 st zucchini
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 tsk rökt paprikapulver
    • 1 tsk kanel
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st ägg
    • 2 msk bladpersilja

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en liten stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, zucchini.
    • Häll på tomater och lägg i alla kryddor.
    • Låt småputtra 10 minuter på svag värme.
    • Knäck i ägg och lägg på ett lock om du har.
    • Strö på salt på äggen och låt stelna. Rör ner äggvitan lite med en gaffel.
    • Strö på hackad persilja och lägg rödlöksringar som dekoration.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 st zucchini
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 tsk rökt paprikapulver
    • 1 tsk kanel
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st ägg
    • 2 msk bladpersilja

    Lördag dessert 347 Kcal

    Fröbröd med morötter

    Mättande bröd med morötter och frön - brödet går utmärkt att frysa in. Ät med goda pålägg!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 347 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    • 0.5 kg morötter
    • 2 dl mandel
    • 2 dl solrosfrön
    • 2 dl pumpafrön
    • 1 dl linfrön
    • 4 st ägg
    Topping
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint och lägg i en skål.
    • Mixa mandel med alla frön i en matberedare.
    • Tillsätt hälften av morötterna och mixa till en jämn smet.
    • Blanda ner smeten med de resterande morötterna.
    • Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Tillsätt äggen i skålen med morötter och frön och blanda ihop.
    • Forma degen till bullar och lägg på ett bakplåtspapper.
    • Strö på frön och baka i ugnen i ca: 60 minuter.

    Ingredienser

    10 portioner

    • 0.5 kg morötter
    • 2 dl mandel
    • 2 dl solrosfrön
    • 2 dl pumpafrön
    • 1 dl linfrön
    • 4 st ägg
    Topping
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön
  • Söndag frukost 516 Kcal

    Smoothie bowl

    Blanda ihop en svalkande smoothiebowl med frysta blåbär, hallon och sen lite banan och kokosgrädde i. Och såklart får vi inte missa den goda toppingen till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 45 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 516 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl blåbär (frysta)
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 dl kokosgrädde
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 0.5 dl färska blåbär
    • 0.5 st kiwi
    • 0.2 dl kokosflingor
    • 0.5 msk hampafrön
    • 4 st physalis
    • 0.25 st nektarin

    Gör så här

    • Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet.
    • Lägg i en skål och toppa med dekorationen.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl blåbär (frysta)
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 dl kokosgrädde
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 0.5 dl färska blåbär
    • 0.5 st kiwi
    • 0.2 dl kokosflingor
    • 0.5 msk hampafrön
    • 4 st physalis
    • 0.25 st nektarin

    Söndag lunch 392 Kcal

    Italiensk smörgåstårta med chark

    En fantastisk god italiensk smörgåstårta med chark. Om du önskar göra denna glutenfri kan polarhjärtan bytas mot glutenfria polarkakor - receptet hittar du genom att söka i receptbanken på glutenfria polarkakor.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 392 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 300 g polarhjärtan
    • 100 g solrosgroddar
    • 200 g parmaskinka
    • 100 g salami
    • 250 g Brieost
    • 10 st cocktailtomat
    • 20 g cocktailkapris
    • 0 basilika
    Pestofyllning
    • 0.5 dl grön pesto
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g philadelphiaost
    • 0 salt och svartpeppar
    Soltorkade tomater fyllning
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 st rödlök
    • 2 dl crème fraiche

    Gör så här

    • Skala och riv vitlök fint. Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan.
    • Skala och finhacka rödlök.
    • Gör föst fyllningarna genom att blanda ihop alla ingredienser  i två skålar.
    • Lägg en skiva polarhjärtan på ett fat och bred över fyllningen med soltorkade tomater.  Lägg på en ny skiva polarhjärtan.
    • Lägg på pestoröran spara lite till toppen.
    • Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred ut ett tunt lager av fyllningen över.
    • Fäst solrosgroddar på kanterna och lägg på skinka och salami i en ring över tårtan.
    • Skär skivor av brieosten och lägg i mitten. Dela tomater och lägg över och toppa med kapris.
    • Dekorera med basilikablad.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 300 g polarhjärtan
    • 100 g solrosgroddar
    • 200 g parmaskinka
    • 100 g salami
    • 250 g Brieost
    • 10 st cocktailtomat
    • 20 g cocktailkapris
    • 0 basilika
    Pestofyllning
    • 0.5 dl grön pesto
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g philadelphiaost
    • 0 salt och svartpeppar
    Soltorkade tomater fyllning
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 2 msk färsk basilika
    • 1 st rödlök
    • 2 dl crème fraiche

    Söndag middag 644 Kcal

    Smörgåstårta med räkor och lax

    En god och hälsosam smörgåstårta som passar att servera under sommaren eller varför inte på midsommarafton? Tårtan är ljuvligt god och kommer att göra succé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 55 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 644 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    Botten
    • 12 st ägg
    • 1 tsk salt
    • 2 msk psylliumhusk
    • 400 g philadelphiaost
    • 1.5 dl linfrön
    • 1 tsk bakpulver
    Fyllning 1 - Remouladsås med leverpastej
    • 1 dl majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 dl gurka inlagd
    • 1 msk kapris
    • 2 tsk curry
    • 2 tsk dijonsenap
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g leverpastej
    Fyllning 2 - ägghack
    • 4 st ägg
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl majonnäs
    • 2 msk färsk dill
    • 1 dl purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning 3 – skinkröra
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl majonnäs
    • 150 gram skinka
    • 2 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 10 st salladsblad
    • 300 g färska räkor
    • 200 g rökt lax
    • 4 skiva ost
    • 3 st kokt ägg
    • 25 g sockerärtor
    • 5 st rädisor
    • 10 st cocktailtomat
    • 0 st dillkvistar
    • 1 dl gröna ärtor
    • 0.25 st gurka

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 ̊C.
    • Separera gulorna och vitorna och vispa vitorna styva med en nypa salt.
    • Vispa gulan i en annan bunke tills den blir fluffig och krämig. Tillsätt resten av saltet, philadelphiaost och psylliumhusk och vispa till en jämn smet.
    • Krossa linfröna och tillsätt dem och bakpulver i smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna i ostsmeten.
    • Låt smeten vila i ca 10 minuter så att huskenfår svälla.
    • Bred ut smeten på två bakplåtsklädda ugnsplåtar och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills bottnen får en gyllenbrun färg. Ta ut plåtarna och låt svalna.
    • Dela varje botten i 2 bitar.
    • Gör i ordning alla fyllningar genom att blanda alla ingredienser i 3 olika skålar.
    • Lägg en av brödskivorna på ett uppläggningsfat.
    • Fördela hälften av remouladblandningen över och lägg på sallad. Toppa med en annan botten.
    • Fördela äggblandningen över och lägg på nästa botten. Lägg på skinkröran och lite sallad över.
    • Lägg på den sista brödskivan. Bred på resten av remouladblandningen.
    • Toppa med salladsblad, färska räkor, rökt lax, ostskivor, kokt ägg, strimlade sockerärtor, rädisor, cocktailtomater, gröna ärtor, dillkvistar, och gurkskivor.

    Ingredienser

    12 portioner

    Botten
    • 12 st ägg
    • 1 tsk salt
    • 2 msk psylliumhusk
    • 400 g philadelphiaost
    • 1.5 dl linfrön
    • 1 tsk bakpulver
    Fyllning 1 - Remouladsås med leverpastej
    • 1 dl majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 dl gurka inlagd
    • 1 msk kapris
    • 2 tsk curry
    • 2 tsk dijonsenap
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g leverpastej
    Fyllning 2 - ägghack
    • 4 st ägg
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl majonnäs
    • 2 msk färsk dill
    • 1 dl purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning 3 – skinkröra
    • 1 dl crème fraiche
    • 0.5 dl majonnäs
    • 150 gram skinka
    • 2 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 10 st salladsblad
    • 300 g färska räkor
    • 200 g rökt lax
    • 4 skiva ost
    • 3 st kokt ägg
    • 25 g sockerärtor
    • 5 st rädisor
    • 10 st cocktailtomat
    • 0 st dillkvistar
    • 1 dl gröna ärtor
    • 0.25 st gurka

    Söndag mellanmål 346 Kcal

    Räkomelett

    En mycket trevlig räkomelett med strimlad isbergssallad, dill och några skivor gurka.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 346 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g pepparrotsost Cantadou
    • 0.75 dl handskalade räkor i lag
    • 0.5 msk dill
    • 0.15 st gurka
    • 1 dl isbergssallad

    Gör så här

    • Blanda ägg med salt och svartpeppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll i smeten.
    • Grädda någon minut.
    • Lägg upp på en tallrik och klicka på pepparrotsost.
    • Lägg på räkor och toppa med gurka och dill.
    • Vik ihop omeletten och servera med dill och sallad. 

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g pepparrotsost Cantadou
    • 0.75 dl handskalade räkor i lag
    • 0.5 msk dill
    • 0.15 st gurka
    • 1 dl isbergssallad

    Söndag dessert 293 Kcal

    Mango och myntaglass

    Svalkande glass med en fräsch mango och mynta smak. Fungerar att byta ut den frysta mangon till tex, hallon om så önskas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 293 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st äggula
    • 2 dl grädde
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 3 tsk limesaft
    • 1 st lime
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl fryst mango
    • 0.25 dl färsk mynta
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 4 st limeskiva
    • 0.5 dl färsk mynta

    Gör så här

    • Vispa äggulorna och grädde var för sig och häll i en matberedare.
    • Riv skalet av en lime.
    • Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet.
    • Häll smeten i en plastburk och låt stå i frysen i  minst 4 timmar.
    • Servera med limeklyftor och färska myntablad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st äggula
    • 2 dl grädde
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 3 tsk limesaft
    • 1 st lime
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl fryst mango
    • 0.25 dl färsk mynta
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 4 st limeskiva
    • 0.5 dl färsk mynta
Torrvaror
  • 5 dl kaffe
  • 14 msk olivolja
  • 3 dl torkade röda linser
  • 600 g krossade tomater
  • 5 dl vit quinoa, okokt
  • 102 dl paranötter
  • 1 dl mandelspån
  • 3 dl havrekärnor
  • 5 msk flytande honung
  • 1 dl kokosskivor
  • 1 dl kokt ris
  • 0.5 dl majs
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 15 g cashewnötter
  • 150 g sjögräsnudlar
  • 40 g risnudlar
  • 1 tsk sesamfrö
  • 62 msk sesamfrön
  • 2 dl vita sesamfrön
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 1.5 msk chiafrön
  • 1 dl majsmjöl
  • 1.5 dl rapsolja
  • 2 msk bakpulver
  • 60 gram kruskakli
  • 73.5 gram solrosfrön
  • 3.5 dl linfrön
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
  • 100 g skållad mandel
  • 3.5 dl pumpafrön
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk agavesirap
  • 1 msk valnötter
  • 2 dl mandel
  • 1 dl kokosgrädde
  • 0.2 dl kokosflingor
  • 2 msk psylliumhusk
Frukt/grönt
  • 10.5 klyfta vitlök
  • 4 st gul lök
  • 7 st morot
  • 2 st selleristjälk
  • 1.5 st citron
  • 3.75 st rödlök
  • 1 st äpple
  • 415 g sockerärtor
  • 1 st gul paprika
  • 16 st salladsblad
  • 2 st blomkålshuvud
  • 0.25 st paprika
  • 5.85 cm gurka
  • 0.5 st tärnat äpple
  • 200 g körsbärstomater
  • 1.5 st lime
  • 2 tsk ingefära
  • 100 g selleri
  • 100 g galiamelon
  • 2.5 st banan
  • 50 g ananas (fryst)
  • 95 g rucola
  • 100 g champinjon
  • 200.5 st blomkål
  • 11.25 st purjolök
  • 0.7 st röd paprika
  • 2 msk färsk ingefära
  • 4 st salladslök
  • 1 st röd chili
  • 150 g skogschampinjoner
  • 200 g haricots verts
  • 150 g minimajs
  • 3 st riven morot
  • 10 st champinjoner
  • 1 st palsternacka
  • 0.5 st mango
  • 1.5 st kiwi
  • 200 g spenat
  • ärtskott
  • 25 st cocktailtomat
  • 1 st snackspaprika
  • 50 g grönsallad
  • 30 g blomkålsbuketter
  • 0.5 st zucchini
  • 0.5 kg morötter
  • 0.75 dl blåbär (frysta)
  • 0.5 dl hallon (frysta)
  • 0.5 dl färska blåbär
  • 4 st physalis
  • 0.25 st nektarin
  • 100 g solrosgroddar
  • basilika
  • 5 st rädisor
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 dl isbergssallad
  • 3 tsk limesaft
  • 1 dl fryst mango
  • 4 st limeskiva
Kryddor/smaksättare
  • 1.5 tsk spiskummin
  • 1.1 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk torkade örter
  • 2 nypa chiliflakes
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk färsk dill
  • 2 st kycklingbuljongtärning
  • 1.5 tsk dill
  • 3.5 tsk salt
  • 2 tsk örtagårdskrydda
  • 4 msk ajvar relish
  • 3.5 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen kardemumma
  • 3.5 msk sweet chilisås
  • 4.5 kruka färsk basilika
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0.2 tsk cayennepeppar
  • 0.2 tsk pizzakrydda
  • 6 msk bladpersilja
  • 1 msk malen curry
  • 1.5 msk ketjap manis
  • 2.5 kruka färsk koriander
  • 5 tsk sesamolja
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk soja
  • 5 msk teriyakisås
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 msk grönpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1.5 kruka färsk oregano
  • 2 tsk brödkryddor
  • flingsalt
  • 0.25 msk anis
  • 2 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 0.5 dl grön pesto
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk gräslök
  • dillkvistar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0.75 dl färsk mynta
Mejeri
  • 5.5 dl crème fraiche
  • 2.15 dl gräddfil
  • 1 dl riven peccorinoost
  • 55 msk smör
  • 0.5 dl havremjölk
  • 6 skiva ost
  • 4.5 dl grädde
  • 2 msk keso
  • 0.5 dl kesella
  • 62 g mozarella
  • 250 g Brieost
  • 600 g philadelphiaost
  • 25 g pepparrotsost Cantadou
  • 1 dl naturell yoghurt
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1 dl hackat kycklingkött
  • 300 g nötfärs
  • 300 g lammfärs
  • 4 st äggula
  • 200 g kycklingfilé
  • 250 g fläskkarré
  • 806 skiva lövbiff
  • 2 st hel kyckling
  • 28 st ägg
  • 3 st skiva parmaskinka
  • 125 g bacon
  • 200 g parmaskinka
  • 100 g salami
  • 150 gram skinka
  • 300 g färska räkor
  • 200 g rökt lax
  • 3 st kokt ägg
  • 0.75 dl handskalade räkor i lag
Övrigt
  • 2.33 msk majonnäs
  • 200 g soltorkade tomater
  • 500 ml tomatjuice Granini
  • 2 msk senap
  • 4 msk kapris
  • 1 st nyponfralla med dadlar och valnötter
  • 4 st träspett
  • 5 st kryddnejlikor
  • 8 msk bearnaisesås
  • 4 dl kokande vatten
  • 4 msk rostad lök
  • 0.5 msk hampafrön
  • 300 g polarhjärtan
  • 20 g cocktailkapris
  • 100 g soltorkade tomater i olja
  • 1 dl gurka inlagd
  • 150 g leverpastej

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!