9:0917 mars, 2023

Lågkolhydratskost påverkar typ-2 diabetes

studier och forskning

En stor del av mitt jobb som kostrådgivare är att följa forskningen och gå igenom de många studier om hur man bäst kan både förebygga och bibehålla en bra hälsa. Att kosten är avgörande som flera nya studier visar är ingen nyhet för mig, det har jag varit övertygad om under lång tid. Vad som däremot är viktigt att lyfta fram är HUR stor påverkan kosten faktiskt har på vår hälsa. Hälsa är ju så mycket mer än vikt och även om kosten absolut är avgörande när man vill göra en viktnedgång så kan den även påverka dig som har värk och inflammationer i kroppen, lider av mag- och tarmproblem, klimakteriebesvär eller har förhöjt blodtryck, typ-2 diabetes eller kanske för höga kolesterolvärden.

Typ-2 diabetes är vår nya folksjukdom och det är faktiskt på grund av vår livsstil som vi i de flesta fall utvecklar sjukdomen. Enligt Diabetesförbundet har ca 5% eller 500 000 typ-2 diabetes idag. Dessutom har 10–15 % ett förstadium med stor risk för att utveckla sjukdomen. Det här är riktigt allvarligt!!!

Jag får enormt mycket feedback från personer som gått mina kurser och berättar att de förbättrat sina diabetesvärden markant med hjälp av kostomställningen som mina kurser ger. Därför känns det extra roligt att även nya studier nu bekräftar detta. Att lågkolhydratkosten som jag förespråkar faktiskt är bra för hälsan, både direkt och på lång sikt.

En ny brittisk vetenskaplig artikel i BMJ (British Medical Journal) beskriver tillfrisknandet “utan tecken/symtom på sjukdom” av typ 2-diabetes bland patienter som följer en lågkolhydratkost. Över hälften tillfrisknade och nästan alla fick betydande förbättringar av sin metabola hälsa. (läs mer om detta här!)

Vårdcentralen som gjorde studien använde lågkolhydratkost för typ 2-diabetes mellan 2013 och 2021 och följde upp patienterna regelbundet. Efter ca tre år (33 månader) tillfrisknade de diabetespatienter som valde att följa kosten. 77 % av dem som hade fått diagnosen nyligen tillfrisknade snabbare, inom mindre än ett år. Vårdcentralens utgifter för diabetesläkemedel minskade med över 800 000kr per år.

Det som jag tycker är spännande med den här studien är att patienterna fick kostrådgivning i grupp där även släktingar och partners var inbjudna-Alla fick utbildning i hälsosamma matvanor för att man ville involvera även de som stod för matinköp och matlagningen och inte bara patienten i fråga. Man tog upp ämnet övervikt och fetma utan att skamlägga detta och att en viktnedgång var nödvändigt för att nå målet, vilka var att undvika läkemedel, förbättra sina värden och få en långsiktig hälsosam livsstil.

Under denna period pratade man med patienterna om hur man skulle tänka runt bra val av mat under högtider som jul när många tycker att det är extra svårt att hålla sig till sin plan. Något som även jag märker tydligt bland både kursdeltagare och följare då många hör av sig om detta. I studien fick de patienter där värdena försämrades under den här perioden en påminnelser från vårdcentralen om att komma tillbaka på banan igen. De fick även mer stöttning för att just klara av detta och fortsätta med den nya livsstilen.

Det här är ju precis det som jag förmedlar i mina kurser och vad jag anser att mitt jobb till stor del går ut

på. Dessutom brinner jag verkligen för detta och att få förmedla och hjälpa till så att fler människor får hälsosamma matvanor. Det kommer göra oss både friskare, starkare och gladare!

I samband med att jag tagit del av dessa studier och forskningar har jag arbetat med en ny kurs. Kursen 3-stegsmetoden lanserades igår och bygger på inspiration från denna och andra studier. Den här kursen har ett lite annorlunda upplägg där de 8 veckorna delas in i 3 olika faser. Här kan du som vill förebygga livsstilssjukdomar eller som kanske redan har problem med tex typ-2 diabetes få hjälp att hitta en kosthållning som förbättrar din situation. Jag hoppas att vi ses i denna kurs som startar 27 mars.

Läs mer om kursen här!

 

 

 

4:0424 februari, 2023

Har du testat dig?

KickstartNyheterOkategoriserade

Att göra ett hälsotest är spännande och lärorikt. Jag är så glad att vi har fått möjlighet att samarbeta med Svensk provtagning. Genom deras hälsotester kan man få svart på vitt hur vi faktiskt mår. Det är ju inte alltid man faktiskt känner att något är fel i kroppen.

Att följa upp en hälsosatsning och mäta av resultatet är också något som är lärorikt och lite av en ögonöppnare. Att ta ett test och sedan under några veckor lägga om sin kost och träning för att sedan efter ca 6-10 veckor göra ett ytterligare test och se vad som förändrats är något som jag verkligen kan rekommendera.

Låter det spännande? Läs gärna mer om vårt samarbete med Svensk provtagning och vårt hälsopaket som vi tagit fram tillsammans med dem. Klicka här!

4:4819 december, 2022

Dags för bokslut och ett nytt år!

Okategoriserade

Så här i slutet av året är det skönt att göra ett “bokslut för 2022” för att fånga upp saker som man har gjort bra och saker som man önskar förändra. Några frågeställningar som jag själv gör är att reflektera över hur jag har tagit hand om mig själv och hur jag egentligen mår. Vissa år har det varit sämre och andra år bättre men ju äldre jag blir (51 år nu) så tycker jag att jag har blivit lite klokare och framför allt så är jag snäll mot mig själv och sätter inte upp för höga mål.

Det är roligare och skapar en skönare känsla att nå sina mål istället för att bli besviken över att man misslyckas!

Hur har ditt 2022 varit när det gäller:

  • Din kost
  • Din vardagsmotion och träning
  • Dina sömnvanor
  • Dina relationer

Detta är 4 fokusområden för att må bättre och det skapar hälsa på lång sikt. Oavsett hur 2022 har varit så skulle jag nu när vi går in i ett nytt år sätta små mål i dessa områden. Antingen behöver du förbättra något område eller så är du nöjd med de vanor du har i dag och då är det ju bara att fortsätta med dessa fina rutiner.

 

 

Försök att ha några lätta mål att nå och det kan vara:

1. Laga din egen mat och basera råvarorna på så naturlig mat som möjligt med mycket grönsaker varje dag. Laga alltid dubbla portioner så har du en matlåda dagen efter.

2. Sluta ät mellan måltider. Här är den största boven till ett högt kaloriintag och vi behöver inte mellis när vi är vuxna.

3. Drick mycket vatten varje dag, gärna 2 liter per dag.

4. Starta det nya året med en ny vana att ta en promenad varje dag så du får frisk luft och samlar steg i benen. Ett mål kan vara att komma upp i minst 50 000 steg per vecka.

5. Gå i säng senast kl. 22:00 de dagar du har möjlighet och försök skapa en bra sömnvana. Du behöver få minst 7 timmar sömn varje natt eller gärna 8-9 timmar.

6. Njut av dina bra relationer du har och ta hand om dina nära lite extra. Om du har relationer som påverkar dig negativt, gör ett krafttag och prata med personen och försök lösa upp konflikten eller berätta att du inte mår bra av relationen och försök förändra. Går inte det, avsluta den relationen eller ta en paus.

Mycket är ju vanor som du har skapat och bara du kan identifiera de vanor som du vill förändra så är det lätt att göra något åt det. Men du måste vilja och du måste förstå att det har en stor betydelse. I mina onlinekurser “66 Day Challenge” så finns det bra verktyg för att förändra vanor när det gäller kost men också en inrikting på motion/träning och en inriktning på inre fokus. Läs mer här:

Jag själv ska njuta de 2 sista veckorna av detta år med att unna mig god julmat och julgodis men också ta mig tid att vila, se serier, umgås med familj och vara ute i naturen. Jag är inte annorlunda än andra utan kommer den 1 januari bli lite striktare i min kost och röra på mig mer. Januari är en perfekt månad för att boosta sin hälsa lite extra och jag ser verkligen fram emot det!

Vi har tagit fram ett nytt koncept som är väldigt enkelt: 5-kilosklubben, 10-kilosklubben och 20-kilosklubben som alla startar den 2 januari. Det är onlinekurser med färdiga kostscheman att följa och här har du daglig coachning varje dag. Detta kan vara starten på ditt nyårslöfte 2023 och det kommer att bli roliga veckor med mycket matglädje. Jag kommer att välja 5-kilosklubben för det passar mig men vill du ha hjälp med att gå ner 10 kg så passar 10-kilosklubben bättre och vill du verkligen göra en stor förändring med din hälsa och gå ner mer då kan du välja 20-kilosklubben!

Jag hoppas att jag ska få inspirera dig till ett hälsosamt 2023! Hälsningar Ulrika

3:075 december, 2022

Underbara desserter och bakning i jul

Okategoriserade

Nu närmar det sig jul och vi ska njuta av godsaker! Jag vill bjuda på 4 av mina favoritrecept som är glutenfria och sockerfria som kommer att förgylla din december!

Glutenfri kladdkaka med lakrits och hallon–ca 8 bitar

150 g smör

200 g mörk choklad sockerfri

4 ägg

1 dl sukringold

1,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

Topping: Lite riven eller hackad saltlakrits, gärna från Lakritsbutiken och frystorkade hallon.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och sukrin fluffigt. Rör ner choklad-och smörblandningen och tillsätt mandelmjöl och bakpulver. Vispa ihop och häll smeten i en bakplåtsklädd pajform med avtagbarkant. Strö på riven saltlakrits och grädda 10 minuter i ugnen. Toppa med krossade frystorkade hallon och låt svalna.

Apelsincarpaccio med pistageskräm – 2 portioner

2 apelsiner

½ dl créme fraiche

Lite vaniljessens

1tsk sukrin melis (kan uteslutas)

2 msk pistagekräm (Coop)

12 pekannötter

1 gnutta flytande honung

En myntakvist (kan uteslutas)

 

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Skär bort skalet på apelsinerna och skiva tunt. Lägg upp på en tallrik. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Fördela vaniljcrémen över apelsinskivorna. Toppa med en klick pistagekräm. Rosta pekannötterna i en torr  stekpanna och ringla en gnutta honung över. Strö över nötterna på apelsincarpaccion och dekorera med färsk mynta.

Saffranskokta päron med kolasås och pistagenötter – 2 portioner

2 päron

1 paket saffran, 0,5 g

Kolasås

1 dl grädde

2 msk dadelsirap

1 tsk riven ingefära

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Topping: 3 msk hackade pistagenötter

Skala päronen. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner päron och saffran. Låt sjuda i 10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt dadelsirap och ingefära. Låt koka ihop tills kolasåsen tjocknar. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Bred ut vaniljcrémen på tallrikar och lägg ett päron över. Ringla över kolasås och toppa med hackade pistagenötter.

Hallonfudgetårta – 8 bitar

2 dl grädde

1 dl sukrin gold

25 g smör

1 msk dadelsirap

100 g färska hallon

75 g vit choklad

Topping: färska hallon  och ätbara guldstjärnor eller liknande strössel

Koka upp grädde, sukrin, smör och dadelsirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt hallon. Låt koka ihop under omrörning i ca: 10 minuter. Blanda ner vit choklad. Häll smeten i en bakplåtsklädd form med avtagbar kant ca:  20 cm i diameter. Ställ kallt i 1 timme. Dekorera med hallon och guldstjärnor.

12:038 november, 2022

Funkar periodisk fasta för viktminskning?

Okategoriserade

SvD skrev en artikel i helgen som var om att man inte går ner i vikt av att använda sig av periodisk fasta. Jag läste artikeln och reagerade på några saker. Dels tycker jag personligen att det är en märklig studie, att dela in två grupper som äter samma mängd kalorier/dag och den ena gruppen använder sig av 16:8 och den andra inte –  båda grupperna får samma viktminskningsresutat. SÅ KLART att de får för bägge grupper äter samma mängd kalorier!

Skillnaden är att den ena gruppen äter 2 måltider och den andra 3 måltider fördelat på dagen. Det innebär att de som äter 3 måltider äter färre kalorier vid varje måltid och de som äter 2 måltider fler kalorier vid varje måltid.

Det man ska komma ihåg är att denna artikel enbart fokuserar på viktminskning och inte vad fasta kan göra för en bättre hälsa. Det finns många fördelar med att låta matsmältning vila och jag tycker att det är märkligt att man kan kritisera något som egentligen är helt naturligt.

För 30 år sedan och när jag växte upp så åt man inget mellan måltider. Det var frukost, lunch och middag som gällde. Då köpte man inte med sig To-Go frukost, muffins, bullar, smoothies, energidrycker och läsk stup i kvarten som tillhör livsstilen i dag. Man åt heller inte så mycket efter middagen och jämför man det med hur vi lever i dag, med snacks framför tv, godis och all snabbmat vi köper är det en stor skillnad. Jag fick en naturlig fasta mellan 07:00 – 12:00 och sen en naturlig fasta fram till kl. 18:00 när det var middag. Efter det en naturlig fasta fram till morgonen efter. Det är min övertygelse att det är en mer hälsosam livsstil än dagens småätande. Dock är det svårt att leva med allt man har framför sig, för i dag finns snabba kolhydrater, socker och processad mat överallt (detta fanns inte alls i samma utsträckning förr). Då tror jag att periodisk fasta gör nytta för man kan ha 16 timmars fasta och äta 8 timmar per dag och på det sätt kunna hantera utmaningen med “allt gott” som finns i vår vardag i dag. Problemet kan inte vara att vi äter för lite utan att vi äter för mycket och för ofta. Därför har vi ett hälsoproblem!

En del personer fastar för att det passar deras livsstil. Du kan placera dina matfönster när du vill och matfönstret behöver inte vara samma från dag till dag. Det gör det förhållandevis enkelt att delta i sociala sammanhang, jämfört med många andra dieter där det kan vara mat du ska undvika helt, eller där du ska ha en särskild fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Jag har följt många kunder under deras hälsoresor och de har fått ett jämnare blodsocker, lägre blodtryck och framförallt ett minskat sötsug genom att anamma denna metod. Något som är en minst lika stor aspekt som vikten för många personer som vill ta tag i sin hälsa.

Vill du gå ner i vikt så rekommenderar jag att använda 16:8 varannan dag och även vissa dagar använda sig av en annan typ av fasta som kallas 5:2, där drar du ner ditt kaloriintag till 500-600 kcal 1-2 dagar per vecka.

När det kommer till viktminskning så är det bra att variera antalet kalorier varje dag för en bra förbränning, det gör nämligen att kroppen inte vänjer sig vid samma mängd kalorier och därför håller förbränningen uppe. Därför skapar jag kostscheman där dagarna ser olika ut och det ger en bra effekt på viktminskningen.

Det släpps hela tiden nya studier om fasta och i och med detta kommer det lite olika rekommendationer och budskap. Prova dig fram och se vad din kropp mår bäst av och hur du får det resultat som du önskar, för det är trots allt det som är det viktigaste för din hälsoresa!

/Hälsningar Ulrika

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!