3:075 december, 2022

Underbara desserter och bakning i jul

Okategoriserade

Nu närmar det sig jul och vi ska njuta av godsaker! Jag vill bjuda på 4 av mina favoritrecept som är glutenfria och sockerfria som kommer att förgylla din december!

Glutenfri kladdkaka med lakrits och hallon–ca 8 bitar

150 g smör

200 g mörk choklad sockerfri

4 ägg

1 dl sukringold

1,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

Topping: Lite riven eller hackad saltlakrits, gärna från Lakritsbutiken och frystorkade hallon.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och sukrin fluffigt. Rör ner choklad-och smörblandningen och tillsätt mandelmjöl och bakpulver. Vispa ihop och häll smeten i en bakplåtsklädd pajform med avtagbarkant. Strö på riven saltlakrits och grädda 10 minuter i ugnen. Toppa med krossade frystorkade hallon och låt svalna.

Apelsincarpaccio med pistageskräm – 2 portioner

2 apelsiner

½ dl créme fraiche

Lite vaniljessens

1tsk sukrin melis (kan uteslutas)

2 msk pistagekräm (Coop)

12 pekannötter

1 gnutta flytande honung

En myntakvist (kan uteslutas)

 

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Skär bort skalet på apelsinerna och skiva tunt. Lägg upp på en tallrik. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Fördela vaniljcrémen över apelsinskivorna. Toppa med en klick pistagekräm. Rosta pekannötterna i en torr  stekpanna och ringla en gnutta honung över. Strö över nötterna på apelsincarpaccion och dekorera med färsk mynta.

Saffranskokta päron med kolasås och pistagenötter – 2 portioner

2 päron

1 paket saffran, 0,5 g

Kolasås

1 dl grädde

2 msk dadelsirap

1 tsk riven ingefära

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Topping: 3 msk hackade pistagenötter

Skala päronen. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner päron och saffran. Låt sjuda i 10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt dadelsirap och ingefära. Låt koka ihop tills kolasåsen tjocknar. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Bred ut vaniljcrémen på tallrikar och lägg ett päron över. Ringla över kolasås och toppa med hackade pistagenötter.

Hallonfudgetårta – 8 bitar

2 dl grädde

1 dl sukrin gold

25 g smör

1 msk dadelsirap

100 g färska hallon

75 g vit choklad

Topping: färska hallon  och ätbara guldstjärnor eller liknande strössel

Koka upp grädde, sukrin, smör och dadelsirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt hallon. Låt koka ihop under omrörning i ca: 10 minuter. Blanda ner vit choklad. Häll smeten i en bakplåtsklädd form med avtagbar kant ca:  20 cm i diameter. Ställ kallt i 1 timme. Dekorera med hallon och guldstjärnor.

12:038 november, 2022

Funkar periodisk fasta för viktminskning?

Okategoriserade

SvD skrev en artikel i helgen som var om att man inte går ner i vikt av att använda sig av periodisk fasta. Jag läste artikeln och reagerade på några saker. Dels tycker jag personligen att det är en märklig studie, att dela in två grupper som äter samma mängd kalorier/dag och den ena gruppen använder sig av 16:8 och den andra inte –  båda grupperna får samma viktminskningsresutat. SÅ KLART att de får för bägge grupper äter samma mängd kalorier!

Skillnaden är att den ena gruppen äter 2 måltider och den andra 3 måltider fördelat på dagen. Det innebär att de som äter 3 måltider äter färre kalorier vid varje måltid och de som äter 2 måltider fler kalorier vid varje måltid.

Det man ska komma ihåg är att denna artikel enbart fokuserar på viktminskning och inte vad fasta kan göra för en bättre hälsa. Det finns många fördelar med att låta matsmältning vila och jag tycker att det är märkligt att man kan kritisera något som egentligen är helt naturligt.

För 30 år sedan och när jag växte upp så åt man inget mellan måltider. Det var frukost, lunch och middag som gällde. Då köpte man inte med sig To-Go frukost, muffins, bullar, smoothies, energidrycker och läsk stup i kvarten som tillhör livsstilen i dag. Man åt heller inte så mycket efter middagen och jämför man det med hur vi lever i dag, med snacks framför tv, godis och all snabbmat vi köper är det en stor skillnad. Jag fick en naturlig fasta mellan 07:00 – 12:00 och sen en naturlig fasta fram till kl. 18:00 när det var middag. Efter det en naturlig fasta fram till morgonen efter. Det är min övertygelse att det är en mer hälsosam livsstil än dagens småätande. Dock är det svårt att leva med allt man har framför sig, för i dag finns snabba kolhydrater, socker och processad mat överallt (detta fanns inte alls i samma utsträckning förr). Då tror jag att periodisk fasta gör nytta för man kan ha 16 timmars fasta och äta 8 timmar per dag och på det sätt kunna hantera utmaningen med “allt gott” som finns i vår vardag i dag. Problemet kan inte vara att vi äter för lite utan att vi äter för mycket och för ofta. Därför har vi ett hälsoproblem!

En del personer fastar för att det passar deras livsstil. Du kan placera dina matfönster när du vill och matfönstret behöver inte vara samma från dag till dag. Det gör det förhållandevis enkelt att delta i sociala sammanhang, jämfört med många andra dieter där det kan vara mat du ska undvika helt, eller där du ska ha en särskild fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Jag har följt många kunder under deras hälsoresor och de har fått ett jämnare blodsocker, lägre blodtryck och framförallt ett minskat sötsug genom att anamma denna metod. Något som är en minst lika stor aspekt som vikten för många personer som vill ta tag i sin hälsa.

Vill du gå ner i vikt så rekommenderar jag att använda 16:8 varannan dag och även vissa dagar använda sig av en annan typ av fasta som kallas 5:2, där drar du ner ditt kaloriintag till 500-600 kcal 1-2 dagar per vecka.

När det kommer till viktminskning så är det bra att variera antalet kalorier varje dag för en bra förbränning, det gör nämligen att kroppen inte vänjer sig vid samma mängd kalorier och därför håller förbränningen uppe. Därför skapar jag kostscheman där dagarna ser olika ut och det ger en bra effekt på viktminskningen.

Det släpps hela tiden nya studier om fasta och i och med detta kommer det lite olika rekommendationer och budskap. Prova dig fram och se vad din kropp mår bäst av och hur du får det resultat som du önskar, för det är trots allt det som är det viktigaste för din hälsoresa!

/Hälsningar Ulrika

 

9:2124 oktober, 2022

Missa inte mitt besök på Gotland!

Okategoriserade

Just nu är jag på Gotland och förbereder mig för en väldigt rolig föreläsning som jag ska hålla ikväll på Hemsegården på södra Gotland. Jag har nämligen tillsammans med två underbara gotlänningar, Charlotte och Emma, tagit fram en kurs unikt för dem som bor på Gotland. Kursen följer mitt kostschema och mina recept men utöver detta har alla deltagare möjlighet att träffa Charlotte och Emma varje vecka för att få coachning, väga sig och delta på ett underbart gympapass. Det är ett väldigt roligt projekt! Det hela inleds med en föreläsning som jag håller idag dit alla som är intresserade och nyfikna på hälsosam mat och långsiktig hälsa är välkomna!

Läs gärna mer här!

10:0021 oktober, 2022

Stark kvinna – i hormonell balans

Okategoriserade

Hur kan man må bra när man kommer in i klimakteriet och hur kan man må bättre med PMS?

Var och varannan kvinna jag coachar eller möter påverkas av en hormonell obalans, något jag upplever är mer och mer vanligt än tidigare. Hur kommer sig detta och vad kan man själv göra för att må bättre?

Jag är själv 51 år och har mer eller mindre inga symtom alls och jag är övertygad om att det hänger ihop med att jag lever till stor del ett hälsosamt liv med bra kost, träning och motion och anstränger mig för att få till minst 8 timmar sömn per natt. Det här är ett val jag har gjort och oavsett var du befinner dig i din ålder kan du göra en förändring och det kommer att påverka ditt mående
och ha en stor betydelse för dig.

Nu nylanserar jag en 6 veckors kurs som heter “Stark kvinna – kom i hormonell balans” och här får du hjälp med att må bättre i din kropp och har stora möjligheter att bli av med symtom som besvärar dig dagligen eller någon vecka per månad. Utöver mina färdiga kostscheman får du också en anpassad träning som kommer att bidra till att du mår bättre. Vår PT Maria Lahti har tagit fram ett unikt träningsprogram, främst för dig som är 50 år men passar även dig som vill må bättre i din PMS. Läs mer om kursen här och gör en satsning på din hälsa. Det kommer du aldrig att ångra!

Känner du igen dig i någon av nedan faser i livet?

PMS: premenstruellt syndrom orsakas av hormonförändringar som kan äga rum under din menscykel. Så många som 80% upplever premenstruella symptom och 50% söker läkarvård. Många har ont i magen och har rikligt med blödningar samt även ont i huvudet och migrän. Dessutom upplever man nedstämdhet och är känsliga i sitt humör och känner inte igen sig själva några dagar eller en vecka per månad. Då är det svårt att vara på topp och prestera i skolan och på jobb. Man lär sig att leva med detta men det finns många saker man kan göra för att må bättre och få mindre besvär.

Förklimakteriet: Denna fas börjar oftast i fyrtioårsåldern, kan vara i 1 -10 år, och är tiden innan du slutar menstruera. Symptom som oro, ilska, irritation, depression, vallningar och nattsvettningar uppträder ofta ett par dagar till två veckor före mensen. Dessa symptom ersätts dock med nya när mensen väl börjat, då trötthet, sömnproblem, gråtmildhet och håglöshet sätter in i stället. Jag har hört många kvinnor säga att de i den fasen bara känner sig normala en enda vecka i månaden. Mensen kommer ofta tätare och blir tyngre med blodklumpar, vilket kan leda till järnbrist. Symptomen i denna fas är oftast orsakade av ett tillstånd som kallas östrogendominans – en obalans mellan mängderna av östrogen och progesteron. Vid östrogendominans kan östrogennivån vara låg, normal eller hög.

Vad som orsakar symptomen är att progesteronnivån är för låg jämfört med östrogenet, och alltså för låg för att balansera effekten av östrogenet. Så även en kvinna med låga östrogennivåer kan alltså ha symptom av östrogendominans. Det är väldigt vanligt att obalansen mellan östrogen och progesteron leder till viktuppgång i denna fas.

Klimakteriet: börjar ofta i femtioårsåldern och slutar vanligtvis cirka ett år efter det att du har slutat menstruera. Symptomen i den här fasen är ungefär desamma varje dag. Mensen kommer väldigt glest, kanske bara några gånger under året, eller har upphört helt och hållet. Vanliga symptom i klimakteriet är: håglöshet, gråtmildhet, sömnsvårigheter, vallningar, hjärtklappning, minskad förmåga att fokusera och hjärndimma. Du känner inte riktigt igen dig själv, och aktiviteter som du tidigare gillar kan kännas jobbiga och ointressanta. Nu producerar äggstockarna bara väldigt små mängder östrogen och inget progesteron. Efter klimakteriet är man som kvinna i fasen postmenopaus, vilket sträcker sig hela livet ut.

Symptomen ska tas på allvar och är väldigt vanliga hos kvinnor, speciellt i åldrarna 35 – 55 år. Men med rätt kostråd, härliga recept och ett bra kostschema att följa kan du komma långt med att bekämpa dina problem. Låt mig och Maria hjälpa dig!

Läs mer om “Stark kvinna med hormonell balans” här:

 

1:1512 oktober, 2022

Hur fortsätter vi arbeta för hälsa?

FramgångKost & HälsapoddarUlrikas vardag

12 dagar har gått sedan jag gick ut med min vision om att vi tillsammans ska arbeta för ett hälsosamt Sverige. Det har varit underbart att få er glada och peppande respons kring detta och så roligt att läsa era meddelanden och mail om hur hälsan verkligen påverkar våra liv, i både stort och smått. När vi inte mår bra i kroppen är det svårt att må bra i själen. Det är också tydligt hur många där ute som tappar fokuset på sin hälsa när det känns tungt och motigt i livet. Tider som dessa, när alla talar om negativa saker, är det lätt att känna att man måste få unna sig något, och det får man. Men behöver det verkligen vara genom onyttigheter och mat som på lång sikt gör oss ännu mer deprimerade? Jag vet att vi alla mår bättre av att välja näringsrik och bra mat i stället för att äta ohälsosam snabbmat med motiveringen att man måste få unna sig. Jag vet att vi mår bättre av att välja en frukt eller en smoothie till fika eller mellanmål i stället för bullar och sötsaker på språng för att få en snabb kick och lite tröst.

Genom att göra bra val och fortsätta fokusera på hälsan kommer vi ta oss starkare genom de motgångar vi möter. Jag säger inte att vi kan ändra elpriserna eller få slut på oroligheterna i världen genom hälsosam mat men jag vet att om vi mår bra och håller oss friska kommer vi orka ta oss igenom det utan att låta oss knäckas. I alla tider har motgångar tvingat fram kreativitet. Det är viktigt att vi håller oss motiverade och starka igenom detta och på lång sikt hoppas jag få höra hur denna motgång födde en ny framgång hos var och en hos er. För att få ett mer balanserat perspektiv på vad som händer omkring oss så kan jag rekommendera att lyssna på Framgångspodden i senaste avsnittet som gästas av Professor Mikcael Dahlen och hans syn på dagsläget minskade min oro ganska så mycket.

Ett stort gäng kommer nu under 10 veckor att arbeta med en långsiktig förändring av sin hälsa och sina vanor genom kurserna 66 Day Challenge Träning och Inre fokus som startade i måndags. Det är så roligt att få era mail om hur ni har tagit beslutet att satsa på en förändring och en hållbarhet i er hälsa – heja er!!

Är du inte med i denna grupp finns det massor av andra sätt att arbeta med sin hälsa för att hitta fokus och motivation. Här kommer några tips från mig;

  • Att äta i säsong är givetvis alltid en bra sak att göra. Hösten är ju fantastisk med alla dess goda råvaror så glöm inte bort att ta tillvara på det som det finns mycket av just nu så som svamp, lingon, äpplen och andra godsaker.
  • Ta hand om maten du lagar! Allt för många slänger mat som blir över. Det är både oekonomiskt och onödigt slöseri med våra tillgångar. Att ha rester hemma i kylen är det bästa jag vet. Tänk så praktiskt att bara kunna värma de dagar det kör ihop sig, eller ta med som lunchlåda – det spar massor med tid och pengar!
  • Handla plånbokssmart. Det behöver faktiskt inte alls vara dyrt att äta hälsosamt. Att köpa storpack och laga en större sats av är både billigt och praktiskt. Frys ner i portionsförpackningar och ta fram när det är skralt i plånboken. Att leta efter nedsatta varor eller produkter med kort datum är ett annat smart sätt att spara på slantarna. Dessutom har vi mycket att spara på att handla i de större mataffärerna i stället för de mindre, lokala kvartersbutikerna. Att planera är en annan sak som faktiskt hjälper ekonomin. Du kan spara mycket på att tänka igenom veckans måltider och göra alla inköp på en och samma gång.

 

Jag hoppas att du vill fortsätta att arbeta med mig mot ett mer hälsosamt Sverige!

/Ulrika

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!