Kunskapsbanken

Keto

Keto, ketodiet, ketos - den populära ketodieten har många namn och är en av de mest effektiva kosthållningar för dig som vill gå ner i vikt.

Vad är Keto Dieten?

Keto, eller ketogen kost, är en dietform som går ut på att äta väldigt lite kolhydrater och därmed få kroppen att hamna i ett tillstånd som heter ketos. Du uppnår det genom att äta en strikt kolhydratskost med mellan 20-50 g kolhydrater per dag och rikligt med animaliskt protein, naturliga fetter och mycket gröna grönsaker.

Kostschemat är utformat så att du äter en blandning mellan kött, fisk, skaldjur och fågel samt rätta grönsaker som är kolhydratssnåla. Det är bara att följa schemat så ska du uppnå ketos inom 4-5 dagar. Det är därför viktigt att du är strikt och INTE äter något som inte finns med på kostschemat.

För att få en extra skjuts i din förbränning kombinerar jag lågkolhydratskosten med periodisk fasta dvs både 16:8 och 5:2 (Läs mer i dokumentet Fasta).

Du äter olika mängd kalorier varje dag för en maximal ämnesomsättning och hög förbränning.

Ketodieten är mycket effektiv om du vill gå ner i vikt. Din fettförbränning skjuter i höjden samtidigt som fettinlagringen minskar. Du känner väldigt lite hunger och sötsuget minskar kraftigt eller förvinner helt. Alla dessa faktorer är mycket positiva om du vill gå ner i vikt.

Vad är ketos?

Du når ketos genom att äta väldigt lite kolhydrater. Antingen genom en strikt lågkolhydratskost eller genom fasta. Det tar ungefär två dagar att hamna i ketos. När kroppens sockerlager tar slut börjar kroppen istället bilda ketoner i blodet. Om du hamnar i ketos via långvarig fasta eller svält kan kroppen dra ner på ämnesomsättningen. Men om du äter dig mätt på Keto Dieten så hålls ämnesomsättningen uppe.

Det är alltså en positiv domino-effekt. Du äter mindre kolhydrater så att kroppen måste bränna mer fett istället. Det förvandlas till energi och ork. Många som följer keto dieten upplever en större uthållighet. De kan träna mer vilket bidrar till att den positiva effekten förstärks. För att veta hur pass stor ketos du har kan du köpa stickor och mäta ketonerna i blodet eller genom ett urinprov.

Så här äter du i ketodieten

Enligt livsmedelsverket ska du få i dig omkring 50 procent kolhydrater, 30 procent fett och 20 procent proteiner. När du gör en Keto Diet ser uppdelningen helt annorlunda ut. Under Keto Dieten äter du ca: 75 % fett, 20 % protein och 5 % kolhydrater.

Det är fritt fram att äta fet fisk, kött, fågel, ägg, naturligt fett och ovanjordsgrönsaker. Det som du ska undvika är stärkelserik mat, socker, margarin och lightprodukter. Frukt går också bort. Vill du äta mejeriprodukter väljer du det fetaste alternativet.

Nötter och bär kan du äta i måttliga mängder, max en näve nötter per dag.  Vid särskilda tillfällen är alkohol okej om du håller dig till drycker utan socker, såsom torrt vin. Men var beredd på att alkohol kan påverka din viktminskning negativt. Vatten, kaffe och te får du gärna dricka.

Keto Dietens biverkningar

Att inleda en Keto Diet är en drastisk koständring och med den kommer biverkningar. Huvudvärk, trötthet, yrsel och frusen är vanligt att känna de första 5-7 dagarna.

Många av dessa går oftast att bota med ett ökat vätskeintag (vatten) och mineralsalt.  När man skär ner drastiskt på kolhydraterna så släpper kroppen vätska då kolhydrater binder

Andra biverkningar som du kan få är dålig andedräkt och att du börjar luktar illa. Det är individuellt hur länge som lukten håller i sig, men det brukar inte vara långvarigt.

Det kan vara tufft att träna när du startar en keto-diet, det krävs några veckors anpassning för kroppen för att kunna använda fettförbränningen tillräckligt mycket i muskulaturen.

Energifördelning Keto Dieten

  • 5% kolhydrater
    Grönsaker som växer ovan jord, främst gröna bladväxter, avokado, broccoli och blomkål. Undvik bär, frukt, rotfrukter och nötter.
  • 20% protein 
    Ägg, fisk, skaldjur, fågel, vilt, nöt- och gris-kött.
  • 75% fett
    Välj främst smör, bearnaise, hollandaise, kokosolja, olivolja, oliver, pesto, avokado, äggula, majonnäs, aioli, frön och sparsamt med nötter. Undvik eller ät sparsamt av mejeriprodukter (förutom smör).

Vem ska inte äta ketogen kost?

Gör alltid en kostomläggning i samråd med din vårdkontakt, speciellt om du har någon sjukdom. Är du diabetiker både typ 1/typ 2 och medicinerar din diabetes är det extra viktigt du först talar med din läkare. Det kan vara livsfarligt att experimentera på egen hand då medicindoserna ofta blir helt fel. Rådfråga alltid din läkare och gör din kostomläggning i samråd med denne. Se också upp om du medicinerar mot högt blodtryck och om du ammar.