Kunskapsbanken

Ketogen kost på ett hälsosamt och grönt sätt

Ketogen kost är en omtalad diet som bygger på att lågt intag av kolhydrater och kosten baseras på animaliskt protein, mycket fett och grönsaker. De klassiska Keto dieterna består av mycket rött kött men det går att äta en ketogen kost på mer grönt sätt. Här ger Ulrika dig några tips på hur du ska tänka om du inte vill äta mycket rött kött under din Keto Diet.

Hej hej!

Jag är så kallad Stockholms vegetarian, med andra ord jag äter helst inte rött kött. Jag har läst en del om keto och förstår att det är en ganska effektiv metod för att gå ner i vikt. Jag har en del övervikt jag vill bli av med men jag skulle också vilja hitta en kosthållning som fungerar på lång sikt, något jag faktiskt kan leva efter under lång tid. Keto låter spontant som att det skulle passa mig, med det lilla undantaget att det typ bygger på kött. Finns det möjlighet att leva efter keto utan rött kött? Hur ska man tänka? Hur är grunden till keto förutom att det är en mer extrem variant av LCHF som jag förstår att det hela bygger på. Kan man ersätta det röda köttet med fisk/skaldjur eller blir det helt fel då? Bör jag tänka om i min plan för vilken kosthållning jag ska satsa på?

Tacksam för vägledning i denna djungel.

/Dorin  

Hej Dorin, det finns många namn på dieter som bygger på att äta en lågkolhydratkost t ex Keto, LCHF, Stenålderskost, Paleo mm och det är många likheter men också olikheter. Keto Dieten går ut på att äta väldigt lite kolhydrater, runt 15-30 g per dag och det innebär att en kostplan kan se ut så här:

Frukost: Äggröra med skinka eller bacon

Lunch: Stekt lax med hollandaise och broccoli

Middag: Kycklinggratäng med champinjoner och ost

Man baserar kosten på animaliskt protein, mycket fett och grönsaker men eftersom grönsaker innehåller kolhydrater så kan man inte äta alla grönsaker och inte heller fullt så rikligt.

Du undviker helt socker, sädesslag, ris, rotfrukter, bröd och bakverk, frukt och juice.

Du kan följa en Ketodiet utan att äta kött. Det viktiga är att du äter animaliskt protein och där kan du välja fisk, skaldjur och ägg. Äter du kyckling och kalkon så är det bra för att få variation i dina maträtter. Nästan alla recept där det finns med nötkött, fläskkött, lammkött eller viltkött kan bytas ut mot lax, röding, torsk, tonfisk, bläckfisk, räkor, kräftor och musslor och äter du dessutom kyckling så är det inga som helst problem att laga goda ketorecept. Vill du ändå byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt protein så går det bra att göra då och då. Då kan du använda Omph!, quorn, soja, ärtprotein och tofu men dessa livsmedel innehåller lite mer kolhydrater än animaliskt protein.

Ketodieten är en bra viktminskningsdiet för man brukar få snabba resultat och man kan njuta av goda maträtter och många upplever att det är en kosthållning man kan leva efter även på lång sikt. Dock behöver man inte vara strikt i sin ketodiet alla dagar när man har nått sin målvikt. Ibland vill man njuta av en god pasta eller nybakat bröd och det tycker jag ska vara tillåtet men inte tillhöra vardagen. Tyvärr baserar många sin kost på just pasta, bröd och snabbmat och det vet vi är ohälsosamt för kroppen och i dag finns det så många andra hälsoval som är minst lika gott men man måste upptäcka det! Det kommer du göra om du följer en Ketodiet en period och sen kan du avgöra i vilken mängd du vill återinföra de kolhydrater du längtar efter och göra det då och då. På det sättet får man en bra balans i livet och det är hållbart.

I mina kostplaner för Keto så kombinerar jag keto med periodisk fasta och det är lyckosamt för en snabbare viktminskning så önskar du det så kan du införa t ex 16:8 eller 5:2 vissa dagar i din kostplan. På det sättet varierar du kaloriintaget varje dag och det är bra för förbränningen. Jag har även skapat en kurs som heter Grön Keto med mer fokus på grönt och det består endast av ett kött recept per vecka, du kan läsa mer om kursen här.

En del, men inte alla, är fokuserade på att komma i ketos och det är ett tillstånd där kroppen använder sitt lagrade fett som omvandlas till något som kallas ketoner. Det kallas för att ”komma i ketos” och det uppnår man när man drar ner kolhydratintaget till ca: 15 g kolhydrater per dag. Personligen tycker jag att det inte är så viktigt och jag själv har svårt att dra ner på grönsaker för jag gillar att äta mycket grönt på tallriken så i mina recept skapar jag rätter som är Keto utan att göra avkall på grönsaker i olika färger. Då behåller man matglädjen och det är också en viktig faktor om man ska välja en diet som man kan leva efter länge.

Hoppas att detta svar gav dig inspiration att prova Ketodieten och att du på det sättet går ner i vikt och mår bra! Hälsningar Ulrika