Kunskapsbanken

Tips för att förbättra maghälsan med vegetarisk kost och hälsosamma vanor

Att ha problem med magen är vanligt förekommande och kan ha många orsaker. Om du är noga med din hälsa och följer en vegetarisk kosthållning men ändå upplever problem med förstoppning och hård avföring kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Här kommer några tips och riktlinjer för att förbättra din maghälsa genom att äta en hälsosam och balanserad vegetarisk kost samt genom att implementera några hälsosamma vanor i din vardag. Läs vidare för att få råd om vilka livsmedel du bör äta, vilka du bör undvika och vilka hälsosamma vanor som kan hjälpa dig att få i gång magen.

God Morgon Ulrika, jag har ett lite pinsamt problem, min mage vill inte riktigt samarbeta med mig. Jag är noga med min hälsa och äter mer eller mindre enbart vegetariskt, undviker sötsaker och jag rör mig dagligen om än utan att det är något extremt men mig mage vill inte samarbeta. Jag lyckas bara bajsa några få gånger i veckan och det är då stenhårt. Jag skulle givetvis kunna äta något preparat för detta men vill helst undvika det och frågar därför dig om du har några tips för att lösa mitt problem?

Hej, tyvärr är det många som har mag- och tarmproblem och det finns många orsaker till det och det är svårt att svara på för jag behöver egentligen veta lite mer men jag kan ge några riktlinjer och råd som kan förbättra ditt tillstånd och här gäller det att prova sig fram och det tar tid att få ordning på sin mage.

Det är ju jättebra att du äter mycket grönsaker och vegetarisk mat för då får du matsmältningsenzymer och fibrer. Dock är det viktigt att se över helheten i din vegetariska livsstil och jag misstänker att du äter för mycket kolhydrater som pasta och bröd och kanske för lite fett i kosten. Det är ganska vanligt att man byter ut det animaliska proteinet till kolhydrater som pasta och det vill jag avråda dig från med tanke på din oangelägenhet…

Det finns många bra vegetabiliska proteiner som är viktigt att du får i dig dagligen och kanske behöver du börja använda mer linser, bönor, quinoa, quorn och soja i din kost? Det finns också rikligt med vegetabiliskt protein i gröna bladgrönsaker så tillsätt mycket spenat, grönkål och rucola till dina rätter som både innehåller protein, järn och klorofyll.

Se till att du får bra ”smörjmedel” i kosten och det kan du få av bra fetter som rikligt med olivolja, linfröolja, avokado och kokosfett. Det brukar också hjälpa för att få igång magen.

Förutom ovan råd om kosten så ska du dricka mycket vatten, gärna 2 liter vanligt kranvatten per dag och det är också viktigt för att skölja igenom systemet. Det brukar också hjälpa till om du har en daglig aktivitet så en powerwalk på 45 min-60 min är att rekommendera. Ett sista råd är att köpa en burk med probiotika som är goda bakterier för tarmen och det kan vara bra att fylla på med!

Hälsningar Ulrika

Ta kontroll över din hälsa med FodMap kursen från Ulrika Davidsson! Lär dig hur du kan minska magproblem och förbättra din tarmhälsa genom en kostplan baserad på den senaste forskningen. Bli en expert på FodMap och upplev en hälsosammare livsstil idag. Läs mer här!