Kunskapsbanken

Så här blir du av med svullen mage under våren

Karin är inte ensam om att uppleva en svullen mage på våren. Ulrika Davidsson delar med sig av en hälsoplan för att få bukt med problemet. Genom att dra ner på socker, snabba kolhydrater, öka motionen och undvika sötade drycker kan du se resultat ganska snabbt. Läs vidare för att ta del av Ulrikas tips för att bli av med svullen mage.

Kära Ulrika, du brukar alltid ha så bra svar på alla hälsofrågor därför kanske du kan hjälpa även mig. Nu när våren är här upplever jag att min mage känns mer svullen. Jag vet inte om det är årstidsbaserat eller om det helt enkelt är så att det blir mer påtagligt nu till våren när man lättar på kläderna och magen får komma fram från tjocka tröjor och dunkappor. Oavsett vilket undrar jag om du har något knep som man kan prova för att bli av med detta problem? Jag anser mig ha en ganska normal kost men äter kanske lite mer grönt nu när vinterkylan har släppt taget om oss..

Hälsningar Karin 42 år

Hej Karin, nu kommer en tid där många ”vaknar” till liv och vill satsa på sin hälsa och komma i form. Detta är en vanlig fråga just nu och jag tror att det har att göra med att vi har under coronatiden varit alldeles för inaktiva och inte fått den dagliga motion vi alla behöver plus att många har slarvat med att äta hälsosamt. Nu vet jag inte om så är fallet med dig men oavsett så rekommenderar jag att du sätter dig och gör en hälsoplan som du kan följa under månaderna framåt, nu när våren kommer! Det är ett roligt projekt och du kommer att märka resultat ganska snabbt och det behövs för motivation för en förändring. Jag har gjort en lista nedan som passar alla att reflektera över och göra förändringar som ger resultat med så väl kondition som svullen mage:

  1. Kosten

Dra ner på snabba kolhydrater och framförallt ta bort socker helt under en period! Byt ut pasta, vitt ris och allt som innehåller vetemjöl mot hälsosammare alternativ. Njut av färsk frukt och bär istället för godis och bakverk. Välj grönsaker och rotfrukter i olika former som tillbehör istället för pasta och ris. Dra ner på mängden frukostmackor och bröd och välj surdeg, rågbröd med god kvalite om du vill äta en liten mängd bröd. Här kan du istället välja andra frukostar som ägg i alla former, naturell yoghurt med musli och bär eller en havregrynsgröt. Håll dig till 3 måltider om dagen och ät på bestämda tider och undvik småätande mellan måltider.

  1. Motion

Se till att du får en daglig promenad i rakt tempo och öka stegen och sträckor allteftersom. Ha som mål att komma upp i 8 000-10 000 steg per dag eller mellan 60000-70000 steg per vecka! Utöver denna motion bör du planera in 2-3 högintensiva träningspass med t ex spinning, workout och gymträning.

  1. Dryck

Undvik alla sötade drycker som läsk, saft, juicer och energidrycker under en period. Alkohol kan också vara en orsak till att du går upp i vikt och påverkar din förbränning negativt så ransonera med detta och välj tillfällen där du njuter av ett gott vin eller bubbel.

Vatten är viktigt att dricka och många är generellt dåliga på att få i sig den mängd man behöver per dag. Drick 2 liter vanligt vatten fördelat över dagen.

Svullen mage beror generellt på ett för stort intag av socker, vetemjöl och snabba kolhydrater så om du gör en förändring här kommer ditt midjemått minska och svullnaden går ner. Det kan vara andra orsaker också men ofta räcker det med att göra en plan som ovan för att få till ett resultat och en förändring.

Lycka till hälsar Ulrika