Kunskapsbanken

Så påverkar alkohol vikten – en guide för sommarsemestern

Vill du njuta av vin och andra drycker under semestern utan att sabotera din viktresa? En guide för hur alkohol påverkar vikten och tips på hur du kan göra bra val under sommaren. Här ger Ulrika Davidsson tips på hur du kan njuta av ett glas vin utan att påverka vikten alltför mycket. Så förbered dig på semestervinet med denna guide!

Hallå!

Jag vill börja med att tacka för dina kurser. Jag har ätit efter din ketoplan under året och det är helt otroligt vilken skillnad det har gjort för magen. Äntligen är jag tillbaka på min matchvikt och tycker dessutom att maten man får i keto är perfekt att följa även utan kostschema. Men nu till utmaningen. Semestern är snart här och som den svensk man är ser man ju fram emot lite gott vin under ledigheten. Då menar jag möjligheten att få ta sig ett glas eller två även en tisdag och inte bara till fredagsmyset som under resten av året. Hur mycket påverkar egentligen vinet vikten? Kommer jag sabba årets arbete om jag nu njuter av semestervin under några veckors tid? Och jag tänker så här, det handlar väl om intag i förhållande till förbränning, så hur mycket ska jag träna eller vad kan jag ta bort om jag nu inte är villig att hoppa över vinet under ledigheten? Skippa frukost i utbyte mot två glas till middagen? Addera x antal steg? Finns det någon chans att du kanske kan sätta ihop en liten guide för oss törstiga semesterfirare..?

/Fredrik 38 år

Hej Fredrik, Vad roligt att du gillar mina onlinekurser och att du har hittat en Ketolivsstil med goda och lättlagade recept. Då har du gjort en bra investering med din hälsa och det är ”check på den”. Allt handlar om en helhet när det gäller hälsa och om du nu har fått till en hälsosam kostplan så är det viktigast och det går absolut att unna sig både vin och glass eller andra saker under sommaren men inte varje dag och inte under 6 veckor. Då riskerar du att dels ”falla” in i dåliga beteenden men också att det syns på vågen. Om du är rädd om den vikt du har i dag så skulle jag välja dina ”utsvävningar” och försöka göra bra val ändå.

Njut av torra viner eller champagne i stället för öl och söta drinkar. Det är betydligt bättre och tänk på att drick 2 liter vatten om dagen, kanske mer om du dricker alkohol. En bra riktlinje (för alla som vill dricka vin i veckan och helgen) kan vara att veckoransonen ska vara på 2 flaskor per vecka och inte mer! Då kan du planera in tisdagsvinet och helgvinet som du önskar och njut av detta.

Jag tänker också att när du är ledig i sommar har du mer tid att göra sköna PWs på morgonen eller dagen och det är klart att då förbränner du kalorier som du kan använda till något glas vin. Du kan också kombinera Keto med Periodisk fasta och det är också ett sätt att ”spara kalorier” som du varannan dag skippar frukost och äter det första målet vid 13 på dagen. Då har du förmodligen fått in en 16 timmars fasta sedan gårdagens middag och det bidrar också till att du håller vikten.

Men till dig och alla andra som följer en kostplan för att gå ner i vikt under sommaren så bör man dra ner på alkohol och bara dricka vid enstaka tillfällen. Dels för att alkohol ”pausar” förbränning men också för att det ofta skapar ett sug som man kan känna av dagen efter och då är det lätt att falla för sötsaker och snabbmat.

Hoppas att du får en underbar sommar och att du njuter av grillat, goda såser och grönsaker som tillbehör för det är ju det som är tillåtet i en Keto kostplan!

Hälsningar Ulrika