Kunskapsbanken

Kickstarta din sommar med en hälsosam kost

Charlotte är inte ensam om att känna sig oförberedd inför sommaren. Men det finns fortfarande tid att ta tag i sin hälsa och skapa en hälsosam sommar. Ulrika Davidsson ger sex enkla steg för att snabbt bli av med bilringarna på magen. Följ råden och skapa den sommar du förtjänar!

Hej Ulrika, nu är goda råd dyra! Snart midsommar och som vanligt är jag inte alls redo för vare sig bikinin eller sommarklänningarna. Jag vet inte vart våren tar vägen, varje år är det samma sak. Efter vinter och mörker har jag en intensiv arbetsperiod och sen är det redan mitten av juni. Flera månader av stillasittande arbete, dåliga kostvanor och på tok för lite rörelse och aktivitet gör ju inte direkt att man känner sig i sitt livs form. Men du Ulrika, du har ju fantastiska kostplaner och tips på hur man vänder ett sjunkande skepp, så snälla ge mig ditt bästa råd. Hur gör jag för att snabbt bli av med bilringarna på magen och kunna träda in på kontoret i augusti och se absolut smashing ut?

Hälsar den likbleka kontorsråttan,
Charlotte

Hej Charlotte, det är ovanligt många som känner som du efter denna vinter och vår med dels covid och sen ett högt tempo på jobbet. Månaden maj och juni har också inneburit högtider, studenter och många festligheter så semester och ledighet är efterlängtat för många!

Det låter på dig som du behöver satsa på dig själv nu och göra denna sommar till ”din sommar”. Med det menar jag att du kanske behöver tänka annorlunda och skapa en sommar med hälsosamma vanor och mer tid för dig att ta PW och promenader samt också vila. Det är egentligen inte så svårt och personligen tycker jag att sommaren är en bra tid att följa ett kostschema och njuta av den lätta sommarmaten. Det är långa ljusa dagar som gör att du också har tid att röra på dig mer. Jag föreslår att du gör en plan för dina veckor framåt och ta en vecka i taget och satsa på dig själv.

Jag brukar rekommendera följande:

  1. Gör en veckoplan som innehåller en planerad meny utifrån vad du har för planer den veckan. Du kanske äter hemma 5 dagar av 7 dagar och då är det lätt att äta hälsosamt. Planera de dagar du ska äta ute eller om du är bortbjuden och gör bra val. Planera in en daglig aktivitet varje dag eller bestäm dig för att du alltid gör en härlig morgon PW. Då brukar dagen starta bra och du får frisk luft samtidigt som du samlar steg i benen!
  2. Väg och mät dig varje måndag morgon och följer du mina kostscheman så är det vanligt att du tappar 1 kg per vecka, beroende på hur strikt du är.
  3. Satsa på en lågkolhydratkost och njut av kyckling, fisk, skaldjur och kött i sommar och använda grönsaker som tillbehör, både i form av sallad eller varma grönsaker på grillen. Lyxa till med en god dressing eller sås så blir du mätt och denna kost påverkar inte ditt blodsocker så då blir du av med sötsug på köpet.
  4. Inför periodisk fasta i dina dagar och det innebär att du hoppar över en frukost eller en lunch och på det viset ”sparar” du kalorier till dina andra måltider och dessutom ökar du din förbränning när kroppen använder sitt lagrade fett som energi.
  5. Ät lite mindre vissa dagar och ät lite mer andra dagar men håll dig borta från socker, bröd, potatis, pasta och ris. Du kan ligga på ett kaloriintag på mellan 500 kcal – 1500 kcal per dag och då kommer du att tappa i vikt.
  6. Drick mycket vatten, gärna 2-3 lite per dag under sommaren och undvik mjölk i kaffet, söta drycker och alkohol. Då kommer du gå ner snabbare i vikt.

Beroende på hur många kilon du vill gå ner så är det lite olika hur lång tid det tar men är du strikt och satsar på din hälsa i sommar så kommer du gå ner 6-7 kg på 5 veckor och då kommer du känna dig glad att du gjorde denna sommar till ”din sommar”.

Lycka till hälsar Ulrika

Känner du att du behöver hjälpa med att komma igång med kosten och träningen inför sommaren? Läs mer om vår utmaning 66 Day Challenge™ som lanserades 2019 och är en framgångssaga. Låt 66 Day Challenge™ Summer Edition bli din framgångssaga! Läs mer här