Kunskapsbanken

6 knep för ökad förbränning

Efter nyår är det många som vill komma i gång med en hälsosam kost och träning. Den stora frågan vi alla ställer oss själva, finns det några knep som ger en ökad förbränning? Här ger Ulrika dig 6 tips för ökad förbränning, använd dig av dessa knep i din kosthållning för att öka just din förbränning.

Hej Ulrika, Kan du berätta lite om förbränning och hur man kan tänka om man vill få en ökad förbränning? Finns det några småknep man kan ta till? Jag har hört att en del typ av träning är bättre för förbränningen men också att tiden man tränar kan påverka, stämmer det? Finns det en kosthållning som är bättre för att öka upp förbränningen eller är det mängden mat man ska tänka på? Lär mig allt du kan!

/Micke, 42 år

Hej Micke, förbränning är komplicerat och det varierar mellan människor hur mycket kalorier och energi man förbrukar per dag. Förbränningen förändras också i olika åldrar och påverkas av hormoner och stress. Det finns några knep som jag använder mig av i min kostrådgivning och det är dessa 6 punkter:

  1. Laga din egen mat

För att uppnå bättre hälsa och lagom vikt måste du börja laga din egen mat. Genom att ställa dig i köket vet du exakt vad du stoppar i dig. Om du hela tiden köper hämtmat, färdigmat och äter ute, får du i dig för mycket socker och tillsatser. Lägg i stället lite tid på att laga rätter som ger energi och inte bara tar energi. Många kan tycka det är svårt att hinna med att laga all mat under vardagen, det viktigaste är att du planerar din matlagning under hela veckan och har matlådor färdigt i kylskåpet. På så sätt sparar du tid och gör det enkelt för dig att äta hälsosam mat under en hektisk vardag. Vill du komma igång med en enkel hälsosam lagning? Prova vår kurs Laga Lätt som finns i 2-, 4-, 6-, 8- och 12-veckor!

  1. Satsa på lågkolhydratkost och periodisk fasta

Det går snabbare att gå ner i vikt om man kombinerar lågkolhydratkost med någon typ av periodisk fasta som 5:2 eller 16:8. Det bästa är att göra på olika sätt olika dagar så att kroppen inte vänjer sig vid en sak. Att kombinera lågkolhydratkost med fasta är effektivt och på det viset varierar du kaloriintaget varje dag. Då vänjer sig inte kroppen, du får en bättre ämnesomsättning och en ökad förbränning.

  1. Skippa mellanmålen

Mellanmål kan förstöra förbränningen, även om man väljer ett nyttigt mellanmål. När man äter frukost vid sjutiden på morgonen går kroppen efter det in i sparläge och man har dålig förbränning i ett par timmar. Vid tiotiden ökar ämnesomsättningen igen och kroppen använder då det som finns lagrat. Felet många gör då att de tar en kaffe och en bulle, eller ett hårdkokt ägg eller en frukt, vilket hindrar kroppen från att ta från lagret. Man bromsar helt enkelt förbränningen.

  1. Träna – gärna på fastande mage

Minst 10 000 steg om dagen ska man försöka komma upp i, välj själv om du vill powerwalka, jogga eller gå med stavar. Det viktigaste är att du kommer ut i friska luften och rör på dig.  Träna gärna på fastande mage innan frukost, eller vid tiotiden på förmiddagen eller vid 15-tiden. Detta för att det är då du förbränner mest. Att träna när du är hungrig är inte farligt. Dessutom utlöses endorfiner när du tränar, så går du med fastande mage på ett spinningpass klockan 17 kommer hungern snabbt att försvinna!

  1. Återhämta dig

Det är faktiskt helt okej att lägga sig på soffan på kvällen och återhämta sig efter en tuff dag och att sova har en bra effekt på kroppen, det ger kroppen tillfälle att återhämta sig. För att gå ner i vikt och må bra handlar det om att få balans i livet och inte vara stressad hela tiden, för det gör att du får skyhöga kortisolnivåer som gör att du lägger på dig extrakilon.

  1. Dra ner på alkoholen

Som de flesta lever idag är det svårt att helt utesluta alkohol men alkohol drar ner förbränningen. Det är okej att tillåta sig att dricka vin en gång i veckan. Förbjuder man sig helt är det inte hållbart i längden. Tänk också på att generellt innehåller desserter ofta mer kalorier och snabba kolhydrater än ost och vin, så ur det perspektivet att det senare att föredra.

Hälsningar Ulrika