Kunskapsbanken

Släck törsten

När det blir varmt ute är det härligt att släcka törsten med en god dricka. Många gånger är det just sockerdrickan som väljs före vatten i butiken. Här tipsar Ulrika om vad för drycker som är bättre än våra sockerdrickor ute i vårsolen!

Hej Ulrika, nu börjar det bli varmt igen och det är så härligt, problemet är bara att jag har så svår för att undvika läsk. Under vintern går det bra att tillfredsställa suget med kaffe men så snart det börjar bli varmt tappar jag helt suget för varma drycker och vill ha läsk eller juice. Jag vet ju att detta inte är bra men suget är så starkt. Hur gör jag bäst för att komma ur detta? Jag har som sagt inte alls samma behov under vintern så det är inte som att jag dricker läsk året runt.. /Hälsningar Jeanette

Hej Jeanette, jag förstår att du inte vill höra att jag rekommenderar dig att dricka vatten för det kanske inte är det du är sugen på och ersätter läsk men jag tror att om du dricker 2 lite vanligt vatten per dag så släcker du lite av begäret. Utöver denna mängd vatten kan du väja bra alternativ att variera med och det är kolsyrat vatten med olika smaker och det kommer nyheter hela tiden! Om du ändå vill ha något som kan ersätta läsk så tycker jag att Loka Crush är ett bra alternativ och det finns i många olika smaker. Annars är Ginger Ale eller Russian ett alternativ då dessa drycker innehåller betydligt mindre socker än läsk. Det finns två problem med läsk och det ena är att det innehåller vitt socker och det andra är att det innehåller kalorier. Om du väljer lightvarianter så innehåller dessa inga kalorier men då får du sötningsmedel i stället. Personligen väljer jag Cola zero för en vanlig cola och använder också fun light ibland som finns i många smaker. Dock bör man begränsa sötningsmedel så tänk på att inte dricka för mycket av dessa drycker.

Du kan också prova att göra ett eget iste om du inte vill ha varma drycker och även iskaffe med lite havremjölk kanske?

Hoppas att ovan tips kan släcka törsten i sommar!

Hälsningar Ulrika