Kunskapsbanken

Motionera dagligen för att må bra i kroppen!

Din kropp mår bra av att motionera och det finns många hälsofördelar med att gå en promenad varje dag. Ibland kan det upplevas jobbigt att få in daglig motion som en rutin och här ger Ulrika dig några tips på hur du får in det som en rutin i din vardag.

Hej Ulrika, jag följer dig på Instagram och jag tycker du är så inspirerande i allt du gör. Jag försöker tappert att komma igång med stegutmaningen som du så ofta pratar om. Att gå 10 000 steg/dag känns ju inte som en omöjlighet och jag överhör vänner och kollegor som går mångt mycket mer än så varje dag men själv tycks jag inte klara av att göra en vana av detta. Det händer väl absolut att jag når 10 000 steg men det hör inte till vanligheten. Jag har inte möjlighet att promenera till mitt arbete och mitt jobb innebär mycket stillasittande tid. Men trots det tycker jag att jag bör lyckas. Vad har du för knep? Kan du inte säga till mig på skarpen och ge mig verktygen att faktiskt få in denna rutin i livet?! /Eva, 53 år

Hej Eva, vad roligt att jag inspirerar dig på min Instagram! Där lägger jag upp storys när jag lagar upp många nya maträtter men också mina dagliga promenader då och då. Jag är ingen ”träningsprofil” men jag har insett betydelsen av att röra på mig och mår bra av det. Det är inte bara att träna utan en stor anledning att jag går mina promenader är belöningen efter och det märks på många sätt! Jag tycker bäst om morgonpromenader men om något kommer emellan här prioriterar jag en lunchpromenad eller en kvällspromenad och det är aldrig något jag ångrar när jag kommer tillbaka! Det gör att jag får frisk luft, egen tid att tänka igenom saker och en bra kondition så allt är ju bara positivt jämför att vara inne och stillasittande. Jag har inte så stora krav utan har skapat mina promenader på ett lustfullt sätt och då blir det roligt. Jag har nu ett mål att komma upp till 8000 steg per dag och det blir ju över 60 000 steg i veckan. Anledningen att jag har satt ett lägre mål är att jag mår bra av att alltid klara de mål jag sätter upp för mig själv och nästan varje vecka kommer jag upp till 70 000 steg ändå. Nu när årstiden är så fin med varmare väder och ljusa dagar så är det ändå lättare att få till stegen så att bestämma sig nu för att du ska göra en copy/paste på det jag gör är enkelt. Men det handlar om Din inställning och att du hittar en njutning i detta. Då blir det ett hållbart projekt och det skulle inte förvåna mig om du också börjar älska promenader. Ett tips att komma i gång är att lyssna på poddar och då går tiden fort och det blir ca: 5000 steg om du lyssnar på en podd i 45 minuter. Jag har också vid flera tillfällen lyssnat på en bra ljudbok och har då förlängt promenaden bara för att jag vill lyssna på fler avsnitt och det är också ett bra sätt att samla steg i benen och samtidigt lyssna på en bra bok!

Om du har ett stillasittande jobb så är det ett måste att aktivt börja röra på dig! Detta krävs en förändring i din planering och att skapa en ny vana. Bestäm dig för att varje dag resa dig och gå ut mitt på dagen. Man behöver inte byta om utan ha bara sköna kläder och bra skor så är det inte en utmaning och inte så stort projekt. Förmodligen kommer du att vilja öka på takten efter några veckor och då har du skapat ett behov och då kan du snabbt byta om till träningskläder och öka takten. Mitt råd är att starta med uppnåeliga mål och njuta mer än att känna sig stressad över stegen. Det blir vad det blir varje dag och det är bättre än ingenting.

Daglig motion är ju bara roligt och man mår så bra av rörelse! Du kommer att märka detta ganska omgående och det resulterar såväl i viktnedgång (om du önskar det) som en rörlig och starkare kropp. Dessutom ger det dig en paus i din vardag eller arbete och bidrar till en bättre sömn.

Så Eva, gör förändringen nu och du ska se att du kommer att älska dina promenader!

Hälsningar Ulrika