Kunskapsbanken

Hitta rätt träningskläder

Det är inte kläderna som gör träningen men att ha rätt träningskläder kan hjälpa både din motivation och din kropp under träningen

Rätt träningskläder

Rätt träningskläder är faktiskt inte bara för att du ska se snygg ut, de har en viktig funktion både för kroppen men även för din mentala motivation när det gäller att komma igång med träningen. Funktionella kläder och framförallt rätt skor för dig är faktiskt avgörande för att du inte ska skada dig under din träning.

Viktigt med rätt träningsskor

Det som är viktigt är att du har en bra utrustning som är bra för din kropp. Så om du har bestämt dig för att komma igång och träna, plocka då inte fram dina gamla slitna joggingskor från mitten av nittiotalet. Eftersom träningsskor också åldras precis som vi själva gör är det alltid bättre att investera i ett par nya som ger bättre stöd och dämpning.

Idag finns det en mängd olika fabrikat och återförsäljare att välja mellan och det finns även en mängd olika prisklasser att välja på. Det viktigaste när du tittar på skor är inte märket eller prislappen. Det viktigaste är att skon har en bra passform som är anpassad efter just dina fötter och dina behov. Du kan bland annat vända dig till återförsäljare som Stadium, Intersport, Team Sportia, Löplabbet med flera för att få kunnig hjälp med att hitta ett par skor som passar just dig.

Ett bra tips är att du sedan går in dina skor lite försiktigt innan du ger dig ut på en riktigt lång runda. Om du går ut för hårt i början ökar risken att drabbas av skador och då är risken överhängande att du slopar träningen totalt och går tillbaka till gamla vanor. Se därför till att inte ha för bråttom, även om det är toppen att du är sugen på att sätta igång!

Köp kläder som andas och är bekväma

När du har införskaffat dig ett par bra skor kan du även passa på att investera i några träningsplagg som andas. Träningskläderna ska såklart anpassas efter aktivitet och årstid men se till att de träningsbyxor du har sitter bekvämt och andas. Har du stor byst är även sport bh ett viktigt plagg som bör uppdateras. Här är komforten extra viktig! Man vill inte ha något som skaver eller sitter för tight men ändå viktigt att plagget gör sig jobb, nämligen håller brösten på plats så att du inte känner dig begränsad när du springer eller hoppar.

Utöver behovet och funktionen så kan vi väl även erkänna att det ju faktiskt är roligare att träna om man själv tycker att träningskläder som man sätter på sig är snygga. Då känner du dig automatisk lite bättre, lite starkare. Så satsa på några träningsplagg som du verkligen gillar, både funktions – och stilmässigt, så kommer träningen att bli roligare och ge större effekt.