Kunskapsbanken

Handla plånbokssmart i matbutiken

Många upplever nuförtiden att det är dyrt att handla och att äta hälsosamt blir svårare när det svider i plånboken varje gång man handlar. Finns det några knep du kan ta till dig i matbutiken? Här ger Ulrika dig tips på hur du ska handla plånbokssmart och vilka råvaror som är mest prisvärda samtidigt som de mättar din mage.

Hej Ulrika, jag vill så gärna äta bra mat och göra bra val men jag upplever att det är så dyrt att välja hälsosam mat. Eller så kanske jag inte riktigt vet vad jag ska titta efter. Alla bär och ekologiska produkter är så väldigt dyra och jag har inte riktigt råd med min sjuksköterskelön att välja dessa produkter. Har du några tips på hur man kan handla plånbokssmart under dessa tider när maten har blivit så dyr? /Lena

Hej Lena, Ja det har verkligen blivit dyrare med livsmedel och tyvärr livsmedel som är hälsosamma! Kexchoklad, chips, godis och bullar är fortfarande billigt och det är sorgligt att det ska vara så. Nu gäller det att handla plånbokssmart och framför allt laga sin egen mat för man kan spara mycket pengar på att ta med egen matlåda till jobbet och strunta i att köpa kaffe, bullar, snacks på språng! Att göra planerade inköp och ha ett kostschema att följa för veckan gör att man handlar bara det som man ska äta och man tjänar pengar på att laga flera portioner samtidigt och fylla kyl och frys. Jag har dock noterat att de flesta butiker nu jobbar mer med ”veckans vara” och här kan du planera recepten efter vad som är på extrapris. Att köpa storpack är alltid billigare, även om det känns dyrt när man betalar. Om du köper 2 kg köttfärs och paketerar och lägger i frysen så är det billigare än att köpa 500 g. Här kommer förslag på livsmedel som är hälsosamma och prisvärda och kan användas till många maträtter som är både gott och mättande:

Grönsaker: all slags kål (vitkål, rödkål, blomkål, brysselkål, grönkål, fänkål), rotfrukter (rödbeta, morot, palsternacka, selleri, kålrot), squash, aubergine. Håll utkik i frysdisken och köp fryst spenat och frysta wokgrönsaker i storpack.

Frukt och bär: Kolla efter ”veckans vara” och köp äpplen, päron, apelsiner som brukar vara de billigaste frukterna. Du kan välja frysta bär som är billigare än färska.

Gryn, ris, bönor: Havregryn är billigt och hälsosamt och här kan du skapa goda frukostar med att göra en egen rostad granola och havregrynsgröt. Det kostar inte många kronor. Råris är ett bra alternativ och även alla olika slags bönor och linser som finns.

Kolonialvaror: Här finns det bra alternativ som krossade tomater, konserverade bönor och tonfisk som är billigt.

Proteiner: Här är ett tips att kolla både färskt kött, fisk och kyckling och jämföra med frysta alternativ. Köp storpack och spara pengar! Större styckdelar med ben är ofta billigare än filé och dessutom väldigt gott att göra storkok på och göra smakrika grytor. Ägg är en relativt billig råvara som kan användas såväl till frukost eller att göra en omelett eller ugnspannkaka.

Om du vill göra ”gratismat” så använd alla överblivna grönsaker när veckan är slut och gör en stor ratatouille med krossade tomater, vitlök, lök och torkade örter. Ratatouille kan frysas och du kan spara tid genom att ha en vegetarisk matlåda och sen toppa med stekt halloumi eller fetaost.

Hoppas att ovan tips kan göra att du kan fortsätta handla hälsosamt och må bra!

Hälsningar Ulrika