Kunskapsbanken

Baka glutenfritt

Många människor är idag känsliga för vete och får problem med magen när de äter produkter gjorda med vetemjöl. Som tur är finns det idag en mängd olika alternativ att använda sig av. Många av dessa är bättre både för smaken och näringsvärdet än vad det klassiska vetemjölet är.

Man behöver inte vara glutenintolerant för att vilja baka glutenfritt. Många människor är idag känsliga för vete och får problem med magen och då finns det andra alternativ. Ulrika själv bakar sällan med vete även om det är vårt vanligaste sädesslag när vi bakar. Tyvärr är dagens vete så förädlat och innehåller mindre näring än andra sädesslag vilket är ytterligare en anledning till att undvika detta. Vete har också ett högt GI vilket medför att det påverkar blodsockret negativt och det innehåller även stora mängder gluten.

Dock kan det vara bra att lära sig vilka mjölsorter man ska handla hem när man är nyfiken på att baka glutenfritt bröd och sötsaker. Det är egentligen inte svårare än att baka med gluten men vad som är bra att veta är hur degen beter sig och lite trick som underlättar i början;

  1. Var noga med måtten för glutenfritt mjöl är inte lika fluffigt som vanligt mjöl och packas lätt ihop i förpackningen.
  2. Använd kall degvätska och låt degen jäsa länge och gärna bara en gång.
  3. Blanda degar och smetar ordentligt med en elvisp. Man behöver inte knåda glutenfri deg eftersom denna deg inte innehåller glutentrådar.
  4. En glutenfri deg ska vara mycket lösare än andra degar annars blir brödet torrt. Mjöla händerna och jobba snabbt med degen.
  5. För luftiga och saftiga bakverk – använd gärna psylliumhusk som är bäst men även fiberhusk, och pofiber fungerar bra.
  6. Låt bakverken svalna innan man skär upp bröd – kan annars upplevas som degigt i mitten. Förvara i frysen och ta upp efter behov.

 

Olika mjölsorter när man bakar glutenfritt

Det finns olika alternativ när man vill baka glutenfritt. Är det matbröd, pizza och paj du vill baka rekommenderar Ulrika dessa mjölsorter:

  • Bovetemjöl
  • Havremjöl
  • Sojamjöl
  • Durramjöl
  • Jyttemjöl original
  • Kikärtsmjöl

Ska du istället göra söta bakverk passar dessa alternativ bättre:

  • Majsmjöl
  • Majsstärkelse
  • Rismjöl
  • Kokosmjöl
  • Mandelmjöl

Vill du prova att baka Ulrikas glutenfria kanelbullar? Klicka här för att komma till receptet!

 

Bakverk som bullar, kakor och söta pajer innehåller ofta mycket socker och vetemjöl och det ställer ju till problem om man vill hålla nere på socker men det finns alternativ som är bättre än strösocker. Idag finns också det flera alternativ till socker att använda när man ska baka eller göra desserter som passar bra i en livsstil med mindre kolhydrater. Bär och frukt är naturligt söta och gotta att baka med men du kanske har behov av mer sötma? Klicka här om du vill läsa om Ulrikas alternativ till socker när du ska baka.