Alternativ till socker
Vill du dra ner på sockret? Givetvis kan man undvika produkter och saker som vi vet är väldigt söta, så som godis, läsk och liknande. Men ska vi baka desserter kan vi behöva en viss sötma. Då kan det vara värt att kika på Ulrikas ersättningsguide för socker.
Bakverk som bullar, kakor och söta pajer innehåller ofta mycket socker och vetemjöl och det ställer ju till problem om man vill hålla nere på socker men det finns alternativ som är bättre än strösocker. Idag finns också det flera alternativ till socker att använda när man ska baka eller göra desserter som passar bra i en livsstil med mindre kolhydrater. Bär och frukt är naturligt söta och gotta att baka med men du kanske har behov av mer sötma?
Ersättningsguide för socker:
Stevia
Stevia är ett naturligt sötningsmedel som ger minimal höjning av blodsockret. Stevia utvinns från en planta som växer i Syd- och Centralamerika, USA, Israel, Thailand och Kina. Den innehåller inga kolhydrater och är 300 gånger sötare än socker och helt utan kalorier. Dessutom påverkar inte stevia blodsockret. Stevia tål högre temperaturer och kan användas i maträtter, bakning och dessert där man behöver en liten sötma, men var försiktig när du doserar! Stevia har en bismak av lakrits som kan ta över om du överdoserar mängden – så dosera försiktigt!
Sötströ
Är en blandning av sukrin och stevia för att det ska vara mer lättanvänt än att enbart använda sig av stevia. Sötströ går att använda i bakning och ser ut som vanligt socker, men vid en större mängd får det en liten isande bismak. Det påverkar inte blodsockret och överskottet utsöndras vid urinen, så det får inte samma laxerande effekt som andra kemiska sötningsmedel kan ha.
Kokossocker
Kokossocker kommer från saven från kokosblomman och odlas på Java i Indonesien. Det smakar väldigt likt kola och är ett hälsosamt alternativ till socker. Går att använda i alla slags bakning och i maträtter, men gör sig allra bäst till äppelpajer och kolakakor. Det har ett lågt GI och innehåller mycket antioxidanter.
Honung
Honung är ett av våra äldsta sötningsmedel som är helt naturligt. Energiinnehållet är detsamma som hos vanligt socker, men är mer naturligt och innehåller mycket vitaminer och mineraler. Gott att använda i bakning, på yoghurt, i matlagning eller i te. När man inte hettar upp honungen behålls alla vitaminer och mineraler bäst och köper du dessutom en honung som inte är upphettad så bibehålls mycket av de fina bakterierna från bina. Välj gärna en ekologisk och svensk honung, då du bidrar med att se till att bina överlever här i Sverige. Det är viktigt för vår natur!
Agavesirap
Denna sirap utvinns från en kaktus och ger minimal höjning av blodsockret då det innehåller mer fruktos än glukos, vilket dock ska användas med försiktighet då levern är det enda organet som kan bryta ner överskott av fruktos. Agavesira smakar utmärkt som smakbärare i desserter, bakverk och matlagning och är väldigt lätt att dosera. Den mörkare varianten innehåller mer antioxidanter och mineraler än vad den ljusa agavesirapen gör.
Vaniljpulver
Består av malen vaniljstång utan tillsatser som naturligt har en söt smak. Jag brukar använda det istället för vaniljsocker och den är helt fri från konstiga aromer och annan sötning. Den är naturligt söt och välj gärna den ekologiska varianten.