Framgångshistoria

Sofia El-Aaraj gick ner 28,5 kilo!

Sofia; Värken är äntligen borta!

  • Namn: Sofia El-Aaraj
  • Gör: Verksamhetsutvecklare inom IT
  • Ålder: 47 år
  • Bor: Alingsås

 

När Sofia El-Aarajs pappa gick bort hösten 2020 i hjärt och kärlsjukdom och brusten kroppspulsåder så blev det ett uppvaknande, mitt i sorgen.  Jag kände tydligt att: ”Jag vill inte hamna där”, säger hon. Vågen visade då 125 kilo och Sofia var orolig för att drabbas av typ 2-diabetes, som finns i släkten. En utmattningsdepression några år tidigare hade gjort att hon orkade väldigt lite utöver jobbet. Men nu smög sig beslutet på.

Jag hade gått ner i vikt förut, men då har det mer handlat om utseende. Nu var det min hälsa som stod i fokus. Det var pandemitider, vilket gjorde att hon slapp pendla till och från jobbet i Mölndal. Att slippa stressen i trafiken och på kontoret har gjort henne gott, menar hon, även om hon såklart önskar att pandemin aldrig inträffat.  Allt stannade upp lite och jag kom ikapp på något sätt. Jag har kunnat laga min lunch och gå ut i trädgården en stund eller gosa med katterna. Det har gjort att jag kunnat koppla bort jobbet lättare och stressen har minskat, säger hon. När hon väl bestämt sig ville hon gå ner i vikt relativt snabbt, och tog därför hjälp av Ulrika Davidssons 20-kilosklubben. Det är en onlinekurs under 18 veckor, där deltagarna får kostscheman, recept, inköpslistor och coachning.

I början kom huvudvärken som ett brev på posten när Sofia skulle äta glutenfri lågkolhydratkost.  Det var jobbigt den första veckan, jag gick ju från att ha ätit väldigt mycket kolhydrater och socker. Sen när det väl var ur kroppen mådde jag ruskigt bra. Jag sov mycket bättre och värken i lederna var borta. Det blev så uppenbart att man mår som man äter, säger Sofia.

Under de följande veckorna fick deltagarna prova på bland annat 5:2 och 16:8, där man fastar 16 timmar och äter alla måltider under ett ätfönster på åtta timmar. Under en period testade de även ett lågt kaloriintag, 800 kcal per dag. Det passade inte mig, jag var konstigt nog mer hungrig då. Med 5:2 vet man att man får äta lite mer i morgon, men här var det lika lite mat nästa dag. Sofia älskar däremot grönsaker som broccoli, zucchini och champinjoner och hade inte några problem att anpassa sig till Ulrika Davidssons hälsosamma mat. När hon såg de positiva resultaten på vågen ökade motivationen ännu mer. Hon berättade tidigt för de närmaste om sin satsning. De stöttade mig och om det var fika så såg de till att det fanns något alternativ till kakor och bullar.

Mot slutet av kursen åt Sofia och de andra deltagarna lite mer kolhydrater för att kunna komma i gång med träning. Jag promenerar mycket och siktar på att börja träna med PT efter semestern, det är ett bra sätt att lära sig övningar och komma i gång, säger Sofia. Under våren gick hon ner 28 kilo. I sommar har hon fokuserat på att hålla vikten men tänker dra i gång med viktnedgång igen i höst. Jag har 20 kilo kvar, då hamnar jag på en nivå som går att hålla. Jag vill inte vara pinnsmal, utan det ska vara en vikt där jag känner att jag varit förut och trivs. Jag vet att när jag väl bestämmer mig så kan jag vara otroligt envis så jag tror att det kommer gå bra!

 

Sofia har gått Ulrikas kurs 20-kiloklubben – boka kursen du också, klicka här!

 

Text och bild är lånade från Aftonbladet Söndag med publicering 15 augusti 2021

Börja din hälsoresa tillsammans med Ulrika idag!

Se vårt kursutbud

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!