Nu börjar sommaren och semestern lida mot sitt slut och det som är positivt med det är det är skönt att starta upp hösten med hälsosamma rutiner och få in bra vanor. Ofta (eller i varje fall jag) känner man lust för att börja laga mer mat hemma, komma i gång med en regelbunden träning och få till bra sömnvanor. Har du svårt att hitta motivationen att förändra vanor så har jag några tips som kan ge dig inspiration!

 

kost eller motion

Motion – tänk hellre smått än stort. Sätt ett mål att börja räkna steg och ha ett mål att komma upp till minst 8000 steg per dag eller kanske 10 000 steg per dag. Planera för att ta en morgonpromenad, lunchpromenad eller en kvällspromenad och tänk på känslan när du har gjort det! Du blir både piggare och du får en stund för dig själv efter en promenad och du kan ju passa på att lyssna på en ljudbok eller en bra podd.

 

 

Kost – bryt sommarvanan med att äta glass, bakverk och dricka rosévin och ersätt med att hitta matglädje med hälsosam matlagning. Ta fram recept som du blir inspirerad att laga som innehåller kyckling, fisk, kött och gör goda grönsakstillbehör. På hemsidan finns flera förslag på lättlagad mat som passar till vardagsmaten och att göra matlådor av.

 

 

Planering – gör egna kostscheman varje vecka och planera dina middag och gör samtidigt matlådor. Planera dina inköp och storhandla en gång i veckan. Köp hem färska och frysta grönsaker så du har hemma samt köp kyckling, färs och kött i storpack. Laga upp flera portioner samtidigt och fyll kyl och frys med grytor, soppor, gratänger och wokrätter.

 

 

Sömn – samla sömntimmar och skapa en vana att lägga dig tidigare om kvällarna. Då får du en fin återhämtning som gynnar din hälsa.

 

 

 

 

Vatten – skapa en vana att få i dig 2 liter kranvatten per dag. Köp en fin flaska eller en kanna och ställ i kylen eller vid skrivbordet så blir du påmind att den ska vara tom när du går och lägger dig på kvällen.

 

 

 

 

Vill du har hjälp med att komma i gång så kan jag rekommendera att du provar Kickstart Basic och 66 Day Challenge som är bra kurser för viktminskning och för att komma i gång med träning samt att skapa en hälsosam matlagning i höst.

Hälsningar Ulrika