Vi måste sluta vara rädda om att prata om vikt. 

Jag har coachat ett 50-tal människor med en stor övervikt och ett BMI över 30 och de har lyckats med mina kostplaner och recept att förändra sin livsstil genom att gå ner mellan 20-40 kg. Det är ett stort jobb men väl värt! Det går att förändra sin hälsa, sin kropp och sin framtid på 6-12 månader med en egen vilja och hög motivation.

Enligt Folkhälsomyndighetens mätningar 2018 är 51% av Sveriges befolkning överviktiga eller har fetma. Ökningen har varit särskilt stor i åldersgruppen 16-29 år. Andelen med fetma har 3 dubblats sedan 80-talet och i dag har över 1 miljon svenskar fetma. Det är en stor ökning bland män och där är det så många som 58% som är överviktiga jämfört med kvinnor som ligger på 45%.

Jag vet att detta är ett känsligt ämne men gör Folkhälsomyndigheten och vi alla inget snart så kommer dessa siffror fortsätta öka och detta är farligt för vår hälsa på så många sätt. Vi vet i dag att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant när vi har en övervikt och samma sak gäller högt blodtryck och Typ-2 Diabetes. Det handlar alltså inte om utseende utan det handlar om att vara FRISK.

Det är nu tydligare än någonsin när vi har drabbats av en Pandemi som verkar slå hårdare på människor som har en övervikt och ett BMI över 40. Folkhälsomyndigheten har inte listat övervikt som en riskfaktor än men läkarna är övertygade om att övervikt ÄR en stor riskfaktor. Föreningen Svenska intensivvårdsregistret samlar in data från inrapporterat  fall av covid-19 som hamnar på svenska intensivvårdsavdelningar. Till skillnad mot Folkhälsomyndigheten listar de fetma som en riskfaktor.

Övervikt riskfaktor

Dr. Mikael Sandström säger så här i ett uttalande:

“En orsak till att Folkhälsomyndigheten inte listar övervikt som en riskfaktor kan vara att myndigheten vill undvika att skrämma upp människor i onödan, menar Mikael Sandström.

– Även om det inte finns vetenskapliga fakta än är det helt uppenbart att personer med övervikt tillhör en riskgrupp. Exakt var gränsen går är det ingen som vet, men jag drar lite godtyckligt gränsen på ett BMI över 40, även om det givetvis kan vara lägre, säger han”

Enligt en Brittisk studie gjord på 3883 personer är det så många som nästan 70% som är överviktiga och har fetma som har fått söka sjukvård.

Hur kan du få hjälp med övervikt eller har fetma?

Gå ner i vikt med Ulrika DavidssonSvaret är enkelt. Du måste göra en förändring själv. Du måste vilja och du måste hitta en motivation för att förändra din livsstil. Är det enkelt? Både ja och nej.

Det som är enkelt är att det är relativt lätt att gå ner i vikt och du kan göra det på en ganska kort period – bara du följer ett bra kostprogram. Jag har läst alla Michael Mosleys böcker och i den senaste skriver han det som jag också hävdar och förespråkar med Ulrikas Kickstart:

– Det sämsta rådet man kan ge någon är att gå ner långsamt i vikt! Att kroppens ämnesomsättning skulle förstöras är nonsens. Tvärtom pekar studier på att metabolismen faktiskt ökar om man går ner fort!

En annan myt Michael Mosley tar död på är vikten av att äta var fjärde timme, som många dietister hävdar att man ska.

– Det finns ingen forskning som stöder att det är bra att äta så många gånger om dagen.

Jag rekommenderar att du ska dela upp din hälsoförändring i 3 faser:


  1. Kickstartsfasen och gå ner 5 kg på 2 veckor med lågkolhydratkost kombinerat med periodisk fasta flera dagar i veckan. I mina 2 veckorsprogram äter du olika mängd kalorier varje dag och det innebär två till tre mål mat per dag och du ligger på mellan 500 kcal – 1700 kcal. Denna kickstart kan förlängas till 4 veckor med samma kostplan om du har många kilon övervikt. Du tappar mellan 2-3 kg per vecka.
  2. Stabila viktminskningsfasen från v. 2 – 10 där du äter lågkolhydratkost och mer sparsamt använder periodisk fasta. Du fortsätter äta olika mängd kalorier varje dag, max 2000 kcal. Du tappar ca 7 kg under denna period. Du tappar 1-1,5 kg per vecka.
  3. Livsstilsfasen innebär att du nu har blivit av med minst 12 kg eller mer och du har hittat ditt sätt att leva. Nu kan du i lugn och ro tappa resterande kilon (om du har) med en Medelhavskost som bygger på lågkolhydratkost och välja fastedagar som passar in i ditt liv.

På dessa 10 veckor kan du förändra din hälsostatus enormt mycket och det som är glädjande är att du kommer att bli mycket piggare och njuta av god mat och framförallt lära dig att laga hälsosam mat framöver. På köpet äter du dig friskare och du blir slankare! I min bok och även kurs “66 Day Challange” finns allt samlat och det kan inte bli enklare. Om du har 20 kg eller mer så är “20 kg klubben” ett bra alternativ!

Det som är svårt när det kommer till en hälsoförändring är:


  • att din motivation ska bestå längre än 2 veckor.
  • att din omgivning inte stöttar dig tillräckligt.
  • att du inte har satt upp detta mål högst på din lista.

Man kan inte få en bra kondition om man inte motionerar. Det fattar alla men att verkligen förstå att ska jag förbättra min hälsa måste jag lägga ner tid, planering och jobba med mitt mål – varje dag! När man inser det och verkligen avsätter tid för en hälsoförändring då kommer RESULTATET.

Jag har arbetat med tusentals klienter och jag vet att det går att göra en hälsoförändring. Det är inte så svårt men DU MÅSTE VILJA och DU MÅSTE GÖRA JOBBET. Det finns kanske stöd i din omgivning och med alla onlinekurser jag erbjuder bör du hitta någon som passar just dig. Då får du kostscheman att följa, goda recept att laga, inköpslistor och hjälp med att hålla uppe din motivation och många i den grupp som du tillhör som som ger dig stöd och inspiration. Detta hjälper dig att vara målfokuserad och du är inte själv. Läs gärna mer om våra framgångshistorier här

Känner du att du vill maila mig och rådfråga om din situation så kan du maila mig på ulrika@ulrikadavidsson.se