Kunskapsbanken

Mineraler och vitaminers betydelse för hormonell balans

Stöttande näringsämnen som vitaminer och mineraler har egna egenskaper och positiva effekter vid PMS- och klimakteriebesvär. De säkerställer och skyddar örter och andra näringsämnen som finns i mat och kosttillskott.

Magnesium reglerar östrogenmetabolismen – är antistressmineralet!

Magnesiumbrist är den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden- bara brist på D-vitamin är vanligare.  är ett mineral som hjälper andra vitaminer och mineraler göra jobbet. Utan magnesium skulle D-vitamin och kalcium inte kunna behålla vår benstruktur. Som ett resultat av att kvinnor i klimakteriet löper en förhöjd risk för benskörhet, är det viktigt att säkerställa tillräckligt med magnesium. Brist på magnesium orsakar många symptom som brukar förknippas med PMS, till exempel irritation, depression, mensvärk, muskelvärk.

Magnesium reglerar östrogenmetabolism och indirekt serotoninnivåer i kroppen och på det sättet bidrar till en hormonell balans och bättre humör. Dessutom hjälper det kroppen att slappna av och minskar effekterna av stress. Brist på magnesium orsakar många symptom som brukar förknippas med PMS, ex. irritation, depression, försämrad minnesförmåga, mens och muskelvärk

 Läs mer här

Zink ingår i en mängd processer i kroppen och är viktigt för bland annat;

Insulinproduktion, sårläkning, stärka bindväv, brosk och ben,, bidra till frisk hud och hår, balansera östrogennivåer, producera progesteron och testosteron, förhindra upptag av tungmetaller. Zink påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs för ett bra fungerande immunsystem och för att stärka koncentrationsförmågan.

B-vitaminer för mentalt och känslomässigt välbefinnande

B-vitaminer kan spela en roll i de kognitiva funktionerna hos kvinnor i klimakteriet. Brist på B-vitaminer kan dessutom leda till problem med energimetabolismen dvs en effektiv omvandling av kolhydrater, protein och fett. Risken för hjärt-kärlsjukdom har också visat sig öka med B-vitaminbrist.

B-vitaminer, särskilt vitamin B6 (pyridoxin) och B12 (kobalamin), är viktiga för att lindra humörsvängningar, ångest och depression (1). Vitamin B6 och B12 hjälper till att producera serotonin, en signalsubstans som lugnar nerver och hjälper oss att hantera stress (2). Medans vitamin B12 är även involverat i syntesen av GABA och dopamin (3). Förutom detta förbättrar de också sömnen och minskar värmevallningar. Vitamin B5 (pantotensyra) spelar en viktig roll i kolesterolmetabolism och i syntesen av steroidhormoner samt vissa signalsubstanser i hjärnan. B-5 minskar dessutom trötthet och utmattning (4).

Järn behövs för att kroppen ska kunna producera blod och för att ta upp och transportera syre.

B6 och B12 reglerar den hormonella aktiviteten. Lindrar humörsvängningar, ångest och depression. Förbättrar sömnen och minskar värmevallningar.

Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och slemhinnor samt normal psykologisk funktion.

Här hittar du Ulrikas kosttillskott