Kunskapsbanken

Är pasta ohälsosamt eller nyttigt?

Att äta en god pasta till middag är något många uppskattar men kan vi göra det varje dag? Svaret här är ja! Många trivs bra i kroppen med att äta lågholhydratskost men pasta är inte ohälosamt. Pasta som råvara är inget du behöver utesluta helt ur din kost.

Hallå i vårsolen! Jag heter Emelie och är 40 år. Jag har egentligen ingen direkt övervikt men lägger lätt på mig något kilo här och där som jag sen ganska enkelt kan jobba bort med lite disciplin. Problemet är bara att jag inte trivs med att hela tiden väga olika, det är ett problem för både psyket och garderoben. Jag vet ju att min kropp trivs bäst med en lågkolhydratkost och egentligen har jag inga problem att leva efter detta det är bara att när tiden är knapp så är pasta en så otroligt tacksam rätt att ta till. Det går att variera på tusen olika sätt, alla älskar det och det går snabbt. Så min fråga är väl egentligen, hur eller vad ersätter man pasta med???

Hej Emelie,

Jag vet att pasta är en tacksam råvara att ta till när det är stressigt och om du vill fortsätta äta pasta kan du faktiskt göra det. Knepet ur viktsynpunkt är bara att du inte ska kombinera pastan med fett. Det är nämligen kombinationen av pasta tillsammans med fett som är boven i dramat. När man äter snabba kolhydrater så får men en större insulininjektion, det är det som i sin tur kapslar in fett och detta gör att vi går upp i vikt. Men om du försöker att undvika att kombinationen pasta/fett och istället väljer en tomatsås eller liknande till din pasta så fungerar det utmärkt att äta.

Dock är det bra att ha alternativ till pasta. Mitt bästa tips är att du köper en spiralizer som du använder för att göra egen ”pasta” av zucchini, morötter och även rättika. Du kan även använda auberginer för att ersätta traditionella lasagneplattor med. På så vis kan du utan problem fortsätta med dina vanliga pastarätter som funkar för familjen men ersätta din eller allas pasta med just dessa alternativ. Det tar någon minut längre tid än vanliga pasta men inte speciellt mycket extra.

Ytterligare ett alternativ är att du kikar på alla de varianter av pasta som numera finns i de flesta matvarubutiker. Fullkornspasta, bönpasta och liknande är mycket bra alternativ till den traditionella pastan. Här finns det vissa som tycker att de smakar precis som vanligt medan andra föredrar det ena eller det andra. Det är bara att prova dig fram och se vad du och din familj tycker om. Ur hälsoaspekt är dessa alternativ ett bättre val än den traditionella pastan då den inte är gjord på vetemjöl och därför inte består av samma snabba kolhydrater.

Jag hoppas att du genom dessa tips kan fortsätta ha bra middagar för hela familjen även de dagar när det är stressigt. När det kommer till de fem kilon som du ibland upplever att du går upp kan dessa givetvis vara en effekt av pasta men fundera även om du rör dig mindre, fikar eller gör något annat som kan påverka din vikt. Oavsett vilket hoppas jag att du kommer att trivas med dessa pastaalternativ!

Varma hälsningar, Ulrika