1:592 juni, 2020

Baka en sockerfri och glutenfri Nationaldagstårta!

festmåltidRecept

Här kommer ett recept på en  favorit som gör nationaldagsfirandet till en riktig fest!

Du bakar tårtan med mandelmjöl, kokosmjöl och använder kokossocker eller Sukrin som sötning. Du kan baka och förbereda tårta 1-2 dagar innan du serverar den. Då kan du baka botten och lägga fyllning emellan. Samma dag du serverar så lägger du på  resterande grädde, bär och myntablad.


Pinocciotårta med färska bär – 1 tårta

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl kokossocker
  • 6 äggulor
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl kokosmjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • saften från ½ citron

Marängtopp

  • 6 äggvitor
  • 3 dl sukrin
  • 50 g mandelspån

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • en nypa vaniljpulver
  • 5 dl blandade bär, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär
  • färska myntablad

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna, en i taget, under fortsatt vispning. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet. Bred ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån. Grädda tårtan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.

Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med marängsidan uppåt. Vispa grädde och vaniljpulver och bred ut den ovanpå . Skär jordgubbarna i mindre bitar och sprid ut hälften av bären ovanpå grädden. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.

4:351 juni, 2020

Glassnyheter

ReceptUlrikas vardag

Nu är värmen här och årets nya glassar! Det som är en glad nyhet är att det finns ett bra eller bättre utbud av glassar i år för oss som vill äta glass men hitta nyttigare varianter. Mina favoriter i sommar är främst Barebell Hasselnöt och nougat med bara 17 g kolhydrater men gillar också Soleros isglass och Troxadero Zero.

Man kan lätt göra glass själv och här går det att använda mango, ananas, jordgubbar, hallon, blåbär och antingen göra en sorbet eller blanda ner grädde eller  kokosgrädde!

 

Solero har 2 varianter som jag gillar, mest den med citronlemonad – bägge dessa glassar innehåller under 60 kcal per glass så det är ett bra alternativ!

 

 

 

 

 

 

Trocadero Ice pop är en isglass helt utan socker och jag som älskar Trocadero Zero blev glad att hitta denna variant i utbudet!

 

 

 

 


 

Vill man göra egen glass så gör man det enkelt med färska frukter och grädde eller kokosgrädde. Här bjuder jag på ett recept på en mangoglass!

Mango och kokosglass med mynta – 6 portioner

500 gram fryst mango

200 ml kokosgrädde

½ dl färska mynta blad

Dekoration: Färsk mynta

Gör såhär: Gör först mangoglassen genom att lägga ner alla ingredienserna en matberedare och mixa till en slät glass. Lägg glassen i en form och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta ut glassen 30 minuter innan servering och forma till kulor och lägg upp i höga glas eller i skålar. Dekorera med färsk  mynta

8:5828 maj, 2020

Mamma – hur får jag egen tid?

BlandatUlrikas vardag

Ulrika reflekterar om moderskapAtt vara “Mamma” är fantastiskt på så många sätt men det är en krävande roll och jag har många gånger reflekterat över hur mycket av mitt liv som jag har ägnat åt denna roll. Det har varit och är den viktigaste arbetsuppgiften i mitt liv och jag är så oerhört stolt och glad för mina barn Ebba, 22 år och Jonas, 20 år. Men det har inte varit så lätt alltid…

I dag är de stora men de bor fortfarande hemma med mig i Vasastaden. Numer lever jag själv och vi hjälps åt mycket hemma men det är fortfarande mycket tid som går åt att plocka, städa, tömma tvättmaskiner och diskmaskiner samt handla och fixa middag. Det är ju detta med TID. Jag har under min mammaroll genom året haft en önskan att få mer tid till mig själv och att bara få lite lugn och ro. Känner ni igen er?

Vad kännetecknar en bra mamma egentligen? Jo jag har kommit fram till att den viktigaste saken här är att vara harmonisk och trygg, att vara en förebild hur man bemöter sin omgivning men också hur man hanterar ilska, oro, sorg, avundsjuka och besvikelse (uppfostran). Det som också är betydelsefullt är att man skapar ett lugn hos sina barn och rustar dem för framtiden som innebär många utmaning som vi vuxna vet. Men det viktigaste av allt tycker jag är att man sprider glädje och ser möjligheter. Det kan jag tydligt se hos mina vuxna barn i dag. Med skratt och nyfikenhet kommer man långt och det erbjuder mer i livet än allvarsamhet och begränsning. Nej, umgås, skratta, ta inte livet för allvarligt och upptäck och se sig omkring är mitt måtto.Ulrikas bästa råd till alla mammor på morsdag

Det är ibland svårt att hitta lycka och känna sig lycklig men mycket handlar om hur du skapar din tillvaro. Jag säger inte att det är lätt men man måste “sätta syrgas på sig själv innan man hjälper andra”. Det är ett bra talessätt som säger mycket. Jag upplever att jag i perioder har försökt att hjälpa andra mer än jag har hjälpt mig själv. Som mamma behöver man energi och hur får man det när man är småbarnsförälder och ska få i hop vardagslivet?

Jag har coachat flera mammor att prioritera sig själv och därmed känna sig gladare och lyckligare. Det innebär inte att du inte finns där för dina barn utan tvärtom, de får en mer energifylld och gladare mamma. Jag tror det är viktigt att en mamma känner sig uppskattad, är nöjd med sig själv och får tid till sig själv för att tanka mer energi. Många mammor tappar bort sig själva och då får man ingen glad mamma…

 

Om jag skulle leva om mitt liv och jag skulle få barn igen med den erfarenhet jag har idag så skulle jag:

  1. Vårda mig själv mer – sluta inte bry dig om ditt yttre. Att känna sig fin är viktigt för självkänsla och humör. Fortsätt intressera dig för mode, hår, smink och ta en stund varje vecka och unna dig en egen stund i badrummet med ansiktsbehandling, varmt bad eller fix med hår.
  2. Fortsatt att roa mig – jag vet att detta är svårt men så otroligt viktigt för en småbarnsmamma att fortsätta umgås med sina väninnor utan barn. Att få en stund varje vecka med nära vänner och bara skratta och koppla av.
  3. Prioritera träning – sluta inte att träna! Efter en graviditet är det ett jobb att komma i form men njut av promenader med barnvagn. Till en början korta promenader men dessa kan förlängas till 1 timme varje dag. Då tränar man upp sig hyfsat snabbt. Därefter håll i din träning och prioritera att få några timmar varje vecka där du kan gå till gymmet eller ta en skön joggingrunda. Jag vet att man ofta känner sig trött och det är svårt att hitta orken men jag lovar – träning ger energi och du kommer att bli piggare efter än du var före!
  4. Umgås med med barnens pappa – sluta inte lyssna på varandra och teama ihop istället för att glida isär. Ta hjälp av din omgivning och få tid att umgås själva. Ibland bara en kaffe på stan eller en bio och ibland en hel kväll.
  5. Säga nej oftare – det finns andra som kan säga ja när saker ska fixas. Jag skulle inte sagt ja till lika mycket som jag gjorde för det gjorde att jag nedprioriterad ovan punkter som jag egentligen ville lägga den lilla tid jag hade på. Våga säg nej och tänk alltid att det finns andra som kan säga ja. Du behöver inte vara duktig.

Jag skulle vara mycket mer drivande i dessa saker och inse att gör inte jag detta för mig själv kommer ingen annan att göra det. Jag skulle sluta anklaga andra och söka problem och bekräftelse eller invänta min partner att föreslå ovan för mig. Det kommer inte hända – se till att gör det själv och gör det med kärlek till dig själv – det är en mamma värd.

11:4720 maj, 2020

Så egna grönsaker enkelt i en pallkrage

Sallad och grönsakerUlrikas vardag

  

Nu är det dags att börja så grönsakerna i mina pallkragar! Jag är på Gotland och har precis fotograferat en ny bok och skriver manus just nu. Då är det skönt att varva dagarna och vara ute i trädgården en stund då och då. För 8 år sedan gjorde jag ett jobb med att sätta pallkragar i min trädgård och det kan jag varmt rekommendera. När väl jobbet är gjort så blir resultatet mycket bra. Pallkragar håller ogräs borta och det är enkelt att rensa och fylla på med kogödsel och ny jord inför varje säsong.

I dag har jag handlat fröer och ska börja sätta ner i jorden. Jag sådde squash för några veckor sedan i små krukor som jag har förvarat inne men dessa kan jag börja plantera ut nästa vecka!

 

Jag brukar så morötter i olika färger och älskar när jag kan plocka upp från landet och dekorera sallader med färgglada morötter i orange, lila och gult. Jag brukar också så polkabetor och gulbetor som är dekorativt och användbart i sallader och rosta i ugnen. Bägge dessa fröer är lätta att så och kommer alltid upp fint. Jag sår också olika salladssorter, spenat och grönkål som växer som ogräs här på Gotland… Dessa kan man skörda, så kommer det upp nya blad under sommarsäsongen.

Jag har alltid älskat att måla så jag har gjort skyltar som jag sticker ner i landet. Tycker det är roligare än köpta skyltar och dessutom dekorativt i trädgården!

Örter är perenna oftast och jag har timjan, oregano, mynta, gräslök och persilja som kommer upp redan nu men brukar sätta ner dillfrön så jag får mycket dill till sommarrätterna!

När man sår så är det viktigt att inte så fröna för tätt och jorden ska vara lite varm. Dessutom viktigt att vattna mycket och sedan efter några veckor så kommer grönsakerna upp i landet och det finns inget mysigare än att gå ut en sväng i grönsakslandet en sommarmorgon med en kaffekopp!

Älskar maj och att sommaren står framför oss!

Hälsningar Ulrika

9:2615 maj, 2020

En bok blir till

BöckerNyheter

Nyhet, Ulrika släpper ny kokbokDet produceras en mängd kokböcker, jag har hört någonstans att det kommer ut en kokbok per dag. Det kanske inte helt stämmer men oavsett det så finns det massor och det kommer hela tiden fler. Hur kommer det sig då att man i huvud taget kommer på tanken att göra ytterligare en kokbok? För mig är svaret helt enkelt för att det finns en efterfrågan. Många drivs enbart av passion när de gör en kokbok men jag vill också att det ska finnas ett intresse kring ämnet. Jag har under alla de år som jag har producerat kokböcker legat lite i framkant, redan från min första kokbok, Våra bästa GI-recept, har jag varit bland de första i Sverige med att producera kokböcker om nya, intressanta ämnen. Det beror säkert till stor del av mitt intresse inom hälsa och matlagning samt möjligheten att få så mycket input och feedback från alla er som följer mig.

Nu är jag på Gotland där jag är mitt i arbetet med min nästa kokbok, det kommer att bli en bok om fasta och jag Ulrika och Malte in action på Gotlandkommer att skriva och ta fram kostplaner för de olika typerna av fasta som jag arbetar med. Det blir en hel del matlagning för de kapitel som behandlar 5:2, 16:8 och 800 kcal. Men jag kommer även att skriva och berätta om vattenfasta och mer klassisk fasta som bygger på olika buljonger och juicer.

Under de flesta av mina kokböcker har jag arbetat med Malte Danielsson som är fotograf. När man gör en kokbok kräver det ett tight arbete. Det är otroligt mycket mat och bilder som ska produceras under en kort begränsad tid. Framförallt med denna bok som vi fotograferar på Gotland kräver hårt arbete och våra dagar börjar tidigt med planering av dagen. Sen ställer jag mig i köket medan Malte riggar för olika platser där fotograferingen ska ske. Vi tar fram den rekvisita som ska användas och sen börjar själva matlagningen. Under en dag som dessa lagar jag mellan 10-15 olika rätter under dagen. Det krävs en hel del planering för att få lite tid mellan att varje rätt blir klar för att hinna med att fotografera maten innan nästa rätt kommer ut. Ibland sitter bilden på första försöket medan det ibland kan krävas flera olika varianter av bilden innan den känns så som jag vill ha den. Då blir det ofta ganska rörigt här i huset.. En av dagarna öste regnet ner och vi som hade tänkt att fotografera utomhus fick tänka om och kom lite efter i schemat. Det är sånt som händer och dagen efter fick vi arbeta på i dubbel takt för att komma ikapp med planeringen.

Ulrika berättar om hur en ny kokbok blir tillDet är som sagt intensiva dagar och jag brukar alltid avrunda arbetsdagen med ett löppass. Det är så skönt att komma ut och få frisk luft och rensa tankarna. Jag har ett varv här vid min gård som är ca 5 km, det springer jag tillsammans med min hund Mimmi varje kväll. Sen äter vi middag tillsammans, det finns ju en hel del mat att välja på från dagens fotografering. Jag brukar även dela ut matlådor till mina grannar här på Gotland så att vi inte behöver kasta bort all fin mat som jag lagat upp till boken.

Nu när fotograferingen är gjord och alla recept är skapade kommer jag gå in i en intensiv skrivperiod. Nu ska alla texter skrivas och även om allt finns i mitt huvud som tar det mycket tid och energi att få ner allt i text. Tur att jag har några dagar till här på Gotland då jag kommer vara helt ensam och verkligen kan fokusera på att skriva. Efter det börja redigeringsarbetet med feedback från mitt förlag, men det är en helt annan historia som jag kan skriva mer om vid ett annat tillfälle..

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!