12:189 juni, 2020

Hälsosam Picknickkorg!

Kost & HälsaRecept

Nu vill vi gärna flytta ut och äta luncher och middagar ute! Istället för mackor, pastasallad och ballerinakex så vill jag tipsa om några recept som jag gillar och som dessutom enkelt att förbereda. En bra kylväska är ett måste och denna väska som jag har i min e-shop är både slitstark och snygg! Kylväska passar lika bra på båtutflykter som cykelturer eller varför inte bara ha med sig i bilen när man ska ut och köra för att slippa stanna och köpa lunch. Att ta med sig egen matsäck är både godare, billigare och nyttigare! Du hittar erbjudandet här. 

Att göra äggtortilla och lägga på grönsaker och goda röror, antingen en köpt skagenröra eller gör en egen är en suverän picknickrätt och så gott och mättande. En matig sallad som t ex en quinoasallad håller sig länge och är fräsch på en picknick. I dag finns det bra koppar med lock som är perfekt att ta med i kylväskan och fylla med chiafrögröt, keso, frukt, bär och nötter. Ta med kylda smoothies som du gör på fryst frukt och spenat och häll upp i glasflaska.

Prova att baka några goda bärmuffins och ta med i picknickkorgen och en termos med kaffe!

 

 

Goda recept på picknicken


Äggwrap – 1 portion

2 ägg

salt och vitpeppar

1 tsk smör

2 dl strimlad isbergssallad

1 dl valfri röra

10 cm gurka

Gör såhär: Blanda ägg, salt och peppar i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i  smeten. Stek omeletten i någon minut och låt svalna. Gör flera omeletter beroende på hur många som ska vara med på picknicken!

Fördela sallad och någon av rörorna i varje omelett. Strimla gurka och lägg över. Rulla ihop till en wrap.

 

Renröra – 2 port

150 g rökt renkött

½ rödlök

1 ask färskost med pepparrot á 125 g

Salt och svartpeppar

1 msk hackad persilja

Gör såhär: Hacka renköttet. Skala och finhacka rödlök. Lägg i en skål och banda ner färskosten och hackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Laxröra – 2 port

150 g rökt lax

50 g röd stenbitsrom

2 msk majonnäs

3 msk crème fraiche

1 msk hackad dill

Salt och svartpeppar

Gör såhär: Hacka den rökta laxen och blanda med stenbitsrom, majonnäs, crème fraiche och hackad dill. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Fruktig quinoasallad med skaldjur – 4 – 6 portioner

6 dl kokt quinoa

1 paket frysta mangotärningar,

0,5 dl hackad färsk mynta

1 st lime

salt och svartpeppar

1 burk räkor i lake

1 burk kräftstjärtar i lake

0,5 st granatäpple

Gör såhär: Skölj quinoan ordentligt och koka enligt anvisningen på paketet (ca 15 minuter). Häll av vattnet och lägg quinoan i en skål och blanda med mango och hackad mynta. Dela limen och pressa saften över salladen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av spadet från skaldjuren och lägg över salladen. Dela granatäpplet, bryt loss kärnor och toppa med.

Bärmuffins  – 4 muffins

2 ½ dl mandelmjöl

½ dl sukrin melis

1 ½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör

3 ägg

3 msk mandelmjölk

1 dl frysta blåbär och hallon

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, sukrin melis, bakpulver och vaniljpulver i en skål och häll på smält smör. Knäck ner ägg och tillsätt mandelmjölk. Vispa ihop och fördela i 6 muffinsformar. Fördela bären i muffinsen och grädda i ugnen i 20 minuter.

11:208 juni, 2020

Student och sommarmingel!

Okategoriserade

I juni och även juli firar vi högtider och samlar vänner och ska äta gott! Även om du inte är så van i köket och den första tanken är att beställa din buffé så kan du våga att prova göra en egen utan att det blir för stor utmaning! Jag har gjort massor med tillställningar och jag har lärt mig att en buffé ska:

  1. kunna förberedas dagen innan
  2. smakrik och färgstark med hälsosamma inslag
  3. det enkla är oftast godast

Här kommer 3 buffétips som kommer att bli succé och tar inte lång tid att fixa:

Roliga och matiga sallader är perfekt att förbereda dagen före och smakar mer när dessa får står ett dygn. Detta är också bra om man vill ta vegetariskt och ett fint alternativ. Jag köper ofta Ajvar relish och använder till bulgursalladen och även grekisk yoghurt är gott till. Att göra en egen chilimajonnäs passar till alla sallader och andra proteinalternativ!

Till dessa sallader kan du t ex köpa frysta kycklingspett och bara värma i ugnen innan du ställer fram buffén. Du kan köpa varmrökt lax och lägga upp på ett fat med citronklyftor och dill. Du kan köpa handskalade räkor och blanda ner lime, koriander, färsk röd chili och lite olivolja. Även skivad god rostbiff är trevligt att lägga upp på ett fat och hälla lite av den söta sojan Ketjap manis över och mycket hackad gräslök över.

Med dessa tips kan du ägna 2 timmar dagen innan och göra sallader och sås och sedan duka upp med färdigköpta proteinalterniv, kanske några goda ostar med skivat päron, paprika och lite rostade valnötter.

Vips har du en hälsosam, god och färgstark buffé som du fixar på några timmar – svårare än så är det inte!

Trevlig tillställning och njut av studenternas tider och alla sommarkvällar som vi har framför oss – hälsningar Ulrika

1:592 juni, 2020

Baka en sockerfri och glutenfri Nationaldagstårta!

festmåltidRecept

Här kommer ett recept på en  favorit som gör nationaldagsfirandet till en riktig fest!

Du bakar tårtan med mandelmjöl, kokosmjöl och använder kokossocker eller Sukrin som sötning. Du kan baka och förbereda tårta 1-2 dagar innan du serverar den. Då kan du baka botten och lägga fyllning emellan. Samma dag du serverar så lägger du på  resterande grädde, bär och myntablad.


Pinocciotårta med färska bär – 1 tårta

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl kokossocker
  • 6 äggulor
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl kokosmjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • saften från ½ citron

Marängtopp

  • 6 äggvitor
  • 3 dl sukrin
  • 50 g mandelspån

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • en nypa vaniljpulver
  • 5 dl blandade bär, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär
  • färska myntablad

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna, en i taget, under fortsatt vispning. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet. Bred ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån. Grädda tårtan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.

Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med marängsidan uppåt. Vispa grädde och vaniljpulver och bred ut den ovanpå . Skär jordgubbarna i mindre bitar och sprid ut hälften av bären ovanpå grädden. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.

4:351 juni, 2020

Glassnyheter

ReceptUlrikas vardag

Nu är värmen här och årets nya glassar! Det som är en glad nyhet är att det finns ett bra eller bättre utbud av glassar i år för oss som vill äta glass men hitta nyttigare varianter. Mina favoriter i sommar är främst Barebell Hasselnöt och nougat med bara 17 g kolhydrater men gillar också Soleros isglass och Troxadero Zero.

Man kan lätt göra glass själv och här går det att använda mango, ananas, jordgubbar, hallon, blåbär och antingen göra en sorbet eller blanda ner grädde eller  kokosgrädde!

 

Solero har 2 varianter som jag gillar, mest den med citronlemonad – bägge dessa glassar innehåller under 60 kcal per glass så det är ett bra alternativ!

 

 

 

 

 

 

Trocadero Ice pop är en isglass helt utan socker och jag som älskar Trocadero Zero blev glad att hitta denna variant i utbudet!

 

 

 

 


 

Vill man göra egen glass så gör man det enkelt med färska frukter och grädde eller kokosgrädde. Här bjuder jag på ett recept på en mangoglass!

Mango och kokosglass med mynta – 6 portioner

500 gram fryst mango

200 ml kokosgrädde

½ dl färska mynta blad

Dekoration: Färsk mynta

Gör såhär: Gör först mangoglassen genom att lägga ner alla ingredienserna en matberedare och mixa till en slät glass. Lägg glassen i en form och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta ut glassen 30 minuter innan servering och forma till kulor och lägg upp i höga glas eller i skålar. Dekorera med färsk  mynta

8:5828 maj, 2020

Mamma – hur får jag egen tid?

BlandatUlrikas vardag

Ulrika reflekterar om moderskapAtt vara “Mamma” är fantastiskt på så många sätt men det är en krävande roll och jag har många gånger reflekterat över hur mycket av mitt liv som jag har ägnat åt denna roll. Det har varit och är den viktigaste arbetsuppgiften i mitt liv och jag är så oerhört stolt och glad för mina barn Ebba, 22 år och Jonas, 20 år. Men det har inte varit så lätt alltid…

I dag är de stora men de bor fortfarande hemma med mig i Vasastaden. Numer lever jag själv och vi hjälps åt mycket hemma men det är fortfarande mycket tid som går åt att plocka, städa, tömma tvättmaskiner och diskmaskiner samt handla och fixa middag. Det är ju detta med TID. Jag har under min mammaroll genom året haft en önskan att få mer tid till mig själv och att bara få lite lugn och ro. Känner ni igen er?

Vad kännetecknar en bra mamma egentligen? Jo jag har kommit fram till att den viktigaste saken här är att vara harmonisk och trygg, att vara en förebild hur man bemöter sin omgivning men också hur man hanterar ilska, oro, sorg, avundsjuka och besvikelse (uppfostran). Det som också är betydelsefullt är att man skapar ett lugn hos sina barn och rustar dem för framtiden som innebär många utmaning som vi vuxna vet. Men det viktigaste av allt tycker jag är att man sprider glädje och ser möjligheter. Det kan jag tydligt se hos mina vuxna barn i dag. Med skratt och nyfikenhet kommer man långt och det erbjuder mer i livet än allvarsamhet och begränsning. Nej, umgås, skratta, ta inte livet för allvarligt och upptäck och se sig omkring är mitt måtto.Ulrikas bästa råd till alla mammor på morsdag

Det är ibland svårt att hitta lycka och känna sig lycklig men mycket handlar om hur du skapar din tillvaro. Jag säger inte att det är lätt men man måste “sätta syrgas på sig själv innan man hjälper andra”. Det är ett bra talessätt som säger mycket. Jag upplever att jag i perioder har försökt att hjälpa andra mer än jag har hjälpt mig själv. Som mamma behöver man energi och hur får man det när man är småbarnsförälder och ska få i hop vardagslivet?

Jag har coachat flera mammor att prioritera sig själv och därmed känna sig gladare och lyckligare. Det innebär inte att du inte finns där för dina barn utan tvärtom, de får en mer energifylld och gladare mamma. Jag tror det är viktigt att en mamma känner sig uppskattad, är nöjd med sig själv och får tid till sig själv för att tanka mer energi. Många mammor tappar bort sig själva och då får man ingen glad mamma…

 

Om jag skulle leva om mitt liv och jag skulle få barn igen med den erfarenhet jag har idag så skulle jag:

  1. Vårda mig själv mer – sluta inte bry dig om ditt yttre. Att känna sig fin är viktigt för självkänsla och humör. Fortsätt intressera dig för mode, hår, smink och ta en stund varje vecka och unna dig en egen stund i badrummet med ansiktsbehandling, varmt bad eller fix med hår.
  2. Fortsatt att roa mig – jag vet att detta är svårt men så otroligt viktigt för en småbarnsmamma att fortsätta umgås med sina väninnor utan barn. Att få en stund varje vecka med nära vänner och bara skratta och koppla av.
  3. Prioritera träning – sluta inte att träna! Efter en graviditet är det ett jobb att komma i form men njut av promenader med barnvagn. Till en början korta promenader men dessa kan förlängas till 1 timme varje dag. Då tränar man upp sig hyfsat snabbt. Därefter håll i din träning och prioritera att få några timmar varje vecka där du kan gå till gymmet eller ta en skön joggingrunda. Jag vet att man ofta känner sig trött och det är svårt att hitta orken men jag lovar – träning ger energi och du kommer att bli piggare efter än du var före!
  4. Umgås med med barnens pappa – sluta inte lyssna på varandra och teama ihop istället för att glida isär. Ta hjälp av din omgivning och få tid att umgås själva. Ibland bara en kaffe på stan eller en bio och ibland en hel kväll.
  5. Säga nej oftare – det finns andra som kan säga ja när saker ska fixas. Jag skulle inte sagt ja till lika mycket som jag gjorde för det gjorde att jag nedprioriterad ovan punkter som jag egentligen ville lägga den lilla tid jag hade på. Våga säg nej och tänk alltid att det finns andra som kan säga ja. Du behöver inte vara duktig.

Jag skulle vara mycket mer drivande i dessa saker och inse att gör inte jag detta för mig själv kommer ingen annan att göra det. Jag skulle sluta anklaga andra och söka problem och bekräftelse eller invänta min partner att föreslå ovan för mig. Det kommer inte hända – se till att gör det själv och gör det med kärlek till dig själv – det är en mamma värd.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!