11:007 juli, 2020

TV4 Nyhetsmorgon

Okategoriserade

Den 24 juni var jag på TV4 Nyhetsmorgon. Jag vet inte om någon av er såg detta inslag, annars går det att se här!

Den  här gången var jag faktiskt lite nervös. Jag hade nämligen blivit ombedd att göra något som jag tycker är ganska svårt, glass. Att göra glass hemma är inte speciellt knepigt men att göra det i direktsändning är lite utmanande. Här gäller det verkligen att ha förberett sig noga och att ha alla moment klara för de olika klippen, Nyhetsmorgon är ju inte så långt att glassen hinner frysa under mina inslag utan dagarna innan hade jag handlat hem och gjort glassen så att jag enkelt kunde ta fram och visa alla tittare de olika momenten.

Redaktörerna på Nyhetsmorgon ville gärna att jag skulle visa några olika varianter av glass och gärna något som var av det nyttigare slaget. Redan veckor innan började jag experimentera i köket och tillslut valde jag ut de tre varianter som jag valde att visa upp i rutan. Det blev en mangoglass gjord på banan, mango och yoghurt, en äpple och kanelvariant med grädde eller vaniljkesella. Jag hade två inslag i rutan och det första som var fyra minuter försvann på en sekund, jag stod och stekte äpplen när jag förstod på programledaren att det var dags att öka tempot, då blev jag lite svettig. Tur att jag hade fått lite smink innan så det inte syntes. I det andra inslaget hade jag fått lite bättre tidsuppfattning och det flöt på väldigt bra.

Glassarna blev väldigt goda och jag kan verkligen rekommendera att ni provar de hemma nu under sommaren som ju ser ut att bli fortsatt varm och skön. Prova gärna och blanda i era egna favoritfrukter för att göra egna smaksättningar. Den enklaste är mangoglassen och den går att variera med frusna bär med samma recept! Se vad som växer i trädgården eller vad som är billigt i mataffären nu när det är skördetid för många goda bär här i Sverige.

2:3129 juni, 2020

Kostvanor under semester

Kost & Hälsa

Många fasar över hur man ska hålla vikten eller hålla en hälsosam livsstil under sin semester. Det blir lätt för mycket glass, godis, chips och andra onyttigheter under sommarens varma dagar. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke.

Övervikt riskfaktor

Det går dock att ändra sitt tankesätt och boka ett styrelsemöte med sig själv innan du går på semester. Då kan du fundera igenom vad du skulle kunna förbättra denna sommar med din kosthållning och dina sommaraktiviteter.

Faktum är att semester och ledig tid är en perfekt tid att ta tag i sina kostvanor och det finns mer tid för motion och rörelse! Under denna årstid smakar grönsakerna som bäst och det dinglar frukt och bär i våra trädgårdar. Det finns dessutom svenska frukter och grönsaker i affärerna samt härliga gårdsbutiker att köpa direkt ifrån. Dessutom är det enkelt att leva hälsosamt denna årstid för att du flyttar köket utomhus och att grilla en bit kött med en god sallad går snabbt att svänga ihop.

Många gånger är man inte så hungrig när det är varmt och därför kan det vara en utmärkt tid att prova periodisk fasta. Vissa mornar faller det sig naturligt att hoppa över frukost för att man ligger länge i sängen – då kan du prova det som kallas 16:8 vilket innebär att man hoppar över frukost och äter sin första måltid kl. 12 och har då ett ”ätfönster” mellan 12-20 (8 timmar) och sedan ett ”fastefönster” mellan 20-12 (16 timmar). På detta sätt kan du lätt hålla vikten utan att anstränga dig så mycket och dessutom kanske t om gå ner i vikt om du skulle behöva det!

Ett annat tips är att skippa potatis, pasta och ris under semestern. Detta är generellt inte så svårt för man är inte lika sugen på stuvade makaroner, potatisgratänger och klibbigt ris på sommaren. Satsa hellre på att njuta av proteiner som kött, fisk, skaldjur, kyckling och ägg och frossa i grönsaker på olika sätt. Lägg grönsaker på grillen, gör färgstarka sallader och knapra på råa grönsaker och frukt. Gör lite goda röror, salsa eller dressingar som förgyller middagarna och tänk på att gör en extra portion så att du har rester till dagen efter!

Vill man ha en snabb rätt på sommaren och inte har lust att stå i köket så ta ett paket keso 4% och lite färska jordgubbar och nötter eller gör en snabb omelett på 2 ägg, fetaost och tärna över färska jordgubbar – så gott och så snabblagat!

Under sommartiden är det dessutom långa dygn. Det blir ljust tidigt och solen går ner sent. Det gör att du har många timmar och möjligheter att träna och röra på sig. Antingen kan du möta sommarmorgonen med en promenad innan frukost eller kan du kanske bestämma dig för att springa till stranden när familjen tar bilen. Eller varför inte cykla en tur på dagen eller kvällen? Ett annat tips är att ordna ett lätt sommarprogram med 5-8 övningar som du kan göra hemma på gräsmattan på landet eller på resan varje dag eller några dagar per vecka. Det är lättare än du tror – bara du tänker på rätt sätt!

Trevlig sommar önskar Ulrika

7:4516 juni, 2020

Skaldjurspaj till midsommar!

Blandat

Sill i all ära och det hör verkligen till på midsommarbordet! Jag brukar köpa 5 -minuters sill och lägga in sillar med olika smaker. Men, jag brukar också göra en favorittårta med skaldjur som är populär! Här bjuder jag på en skaldjurspaj som är ljuvlig – Trevlig midsommar!! Hälsningar Ulrika

Skaldjurspaj – 8 portioner (573 kcal per portion)

Botten

175 g kavring

½ dl solrosfrön

½ dl pumpafrön

100 g smör, smält

Fyllning

4 gelatinblad

500 g räkor, skalade

300 g kräftstjärtar i lag

5 dl crème fraiche

1 dl gräddfil

1 burk stenbitsrom, ca 80 g

½ dl finhackad dill

1 msk citronsaft

salt och svartpeppar

Garnering

ca 300 g skalade räkor och kräftstjärtar

1 burk stenbitsrom eller löjrom

dillvippor

Mixa kavring, solrosfrön och pumpafrön i en matberedare och tillsätt det smälta smöret. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna. Vispa crème fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med ½ msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ cheesecaken kallt i minst 5 tim. Garnera med räkor, kräftstjärtar, rom och dillvippor.

12:189 juni, 2020

Hälsosam Picknickkorg!

Kost & HälsaRecept

Nu vill vi gärna flytta ut och äta luncher och middagar ute! Istället för mackor, pastasallad och ballerinakex så vill jag tipsa om några recept som jag gillar och som dessutom enkelt att förbereda. En bra kylväska är ett måste och denna väska som jag har i min e-shop är både slitstark och snygg! Kylväska passar lika bra på båtutflykter som cykelturer eller varför inte bara ha med sig i bilen när man ska ut och köra för att slippa stanna och köpa lunch. Att ta med sig egen matsäck är både godare, billigare och nyttigare! Du hittar erbjudandet här. 

Att göra äggtortilla och lägga på grönsaker och goda röror, antingen en köpt skagenröra eller gör en egen är en suverän picknickrätt och så gott och mättande. En matig sallad som t ex en quinoasallad håller sig länge och är fräsch på en picknick. I dag finns det bra koppar med lock som är perfekt att ta med i kylväskan och fylla med chiafrögröt, keso, frukt, bär och nötter. Ta med kylda smoothies som du gör på fryst frukt och spenat och häll upp i glasflaska.

Prova att baka några goda bärmuffins och ta med i picknickkorgen och en termos med kaffe!

 

 

Goda recept på picknicken


Äggwrap – 1 portion

2 ägg

salt och vitpeppar

1 tsk smör

2 dl strimlad isbergssallad

1 dl valfri röra

10 cm gurka

Gör såhär: Blanda ägg, salt och peppar i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i  smeten. Stek omeletten i någon minut och låt svalna. Gör flera omeletter beroende på hur många som ska vara med på picknicken!

Fördela sallad och någon av rörorna i varje omelett. Strimla gurka och lägg över. Rulla ihop till en wrap.

 

Renröra – 2 port

150 g rökt renkött

½ rödlök

1 ask färskost med pepparrot á 125 g

Salt och svartpeppar

1 msk hackad persilja

Gör såhär: Hacka renköttet. Skala och finhacka rödlök. Lägg i en skål och banda ner färskosten och hackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Laxröra – 2 port

150 g rökt lax

50 g röd stenbitsrom

2 msk majonnäs

3 msk crème fraiche

1 msk hackad dill

Salt och svartpeppar

Gör såhär: Hacka den rökta laxen och blanda med stenbitsrom, majonnäs, crème fraiche och hackad dill. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Fruktig quinoasallad med skaldjur – 4 – 6 portioner

6 dl kokt quinoa

1 paket frysta mangotärningar,

0,5 dl hackad färsk mynta

1 st lime

salt och svartpeppar

1 burk räkor i lake

1 burk kräftstjärtar i lake

0,5 st granatäpple

Gör såhär: Skölj quinoan ordentligt och koka enligt anvisningen på paketet (ca 15 minuter). Häll av vattnet och lägg quinoan i en skål och blanda med mango och hackad mynta. Dela limen och pressa saften över salladen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av spadet från skaldjuren och lägg över salladen. Dela granatäpplet, bryt loss kärnor och toppa med.

Bärmuffins  – 4 muffins

2 ½ dl mandelmjöl

½ dl sukrin melis

1 ½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör

3 ägg

3 msk mandelmjölk

1 dl frysta blåbär och hallon

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, sukrin melis, bakpulver och vaniljpulver i en skål och häll på smält smör. Knäck ner ägg och tillsätt mandelmjölk. Vispa ihop och fördela i 6 muffinsformar. Fördela bären i muffinsen och grädda i ugnen i 20 minuter.

11:208 juni, 2020

Student och sommarmingel!

Okategoriserade

I juni och även juli firar vi högtider och samlar vänner och ska äta gott! Även om du inte är så van i köket och den första tanken är att beställa din buffé så kan du våga att prova göra en egen utan att det blir för stor utmaning! Jag har gjort massor med tillställningar och jag har lärt mig att en buffé ska:

  1. kunna förberedas dagen innan
  2. smakrik och färgstark med hälsosamma inslag
  3. det enkla är oftast godast

Här kommer 3 buffétips som kommer att bli succé och tar inte lång tid att fixa:

Roliga och matiga sallader är perfekt att förbereda dagen före och smakar mer när dessa får står ett dygn. Detta är också bra om man vill ta vegetariskt och ett fint alternativ. Jag köper ofta Ajvar relish och använder till bulgursalladen och även grekisk yoghurt är gott till. Att göra en egen chilimajonnäs passar till alla sallader och andra proteinalternativ!

Till dessa sallader kan du t ex köpa frysta kycklingspett och bara värma i ugnen innan du ställer fram buffén. Du kan köpa varmrökt lax och lägga upp på ett fat med citronklyftor och dill. Du kan köpa handskalade räkor och blanda ner lime, koriander, färsk röd chili och lite olivolja. Även skivad god rostbiff är trevligt att lägga upp på ett fat och hälla lite av den söta sojan Ketjap manis över och mycket hackad gräslök över.

Med dessa tips kan du ägna 2 timmar dagen innan och göra sallader och sås och sedan duka upp med färdigköpta proteinalterniv, kanske några goda ostar med skivat päron, paprika och lite rostade valnötter.

Vips har du en hälsosam, god och färgstark buffé som du fixar på några timmar – svårare än så är det inte!

Trevlig tillställning och njut av studenternas tider och alla sommarkvällar som vi har framför oss – hälsningar Ulrika

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!