Våra matvanor och ät-vanor skiljer sig mycket mellan olika personer och det är svårt att ge kostråd som gäller för alla. Vi är olika och behöver olika kostvanor helt enkelt. En del personer är matnonchalanta och andra är beroende av att stoppa något i munnen med jämna mellanrum. En del personer behöver lära sig att äta mellanmål och andra behöver lära sig att ta bort mellanmål (framförallt dåliga). Många behöver också förstå sin egen kropp och sitt eget behov samt skilja på olika sorters hunger.

Den riktiga hungern kommer egentligen inte förrän 8 timmar efter en måltid och då bör man fylla på med energi. Den andra hungern, som kan infinna sig redan 1 timme efter en måltid är egentligen inte hunger utan ett sug. Detta sug kan komma från att du har ätit för lite, för mycket socker som har påverkat ditt blodsocker eller för att du har en känsla i kroppen som gör dig orolig, rädd eller arg. Det är inte hunger utan det är ett tillstånd och en känsla och då är inte alltid mat och ett mellanmål lösningen.

Ett första steg att hitta en kostplan som fungerar för just dig är att förstå och analysera vad du är för person, vad du har för vanor idag och vad du skulle vilja förändra och uppnå. Är du den matnonchalante, hamstern eller kicksökaren? Läs och använd mina råd och prova några veckor att välja rätt just för dig.

Gemensamt för alla människor är dock att: Mat ska ge energi, inta ta energi 


Mellanmål är viktigt för en del människor, framför allt barn och ungdomar men frågan är om vi vuxna ska äta så ofta? Mitt svar är NEJ. Om du äter 3 gånger per dag och fyller din tallrik med en lagom dos protein, fett, grönsaker och kolhydrater behöver du inget mellanmål. Svaret är också NEJ om du är en stillasittande person och inte är aktiv på jobbet eller privat. Då behöver du inte den energi som mellanmål ger utan bör istället låta kroppen vila mellan måltider och ta av sin egen lagrade energi.

Däremot om du är en aktiv person som rör på dig mycket, både i jobbet och privat så behöver du kanske mellanmål men de ska vara ett mellanmål som gör nytta!

Tränar du mycket gör du av med mycket energi och då måste du självklart fylla på med energi – då är ett bra mellanmål förträffligt!

Tips på 3 mellanmål:

 • Äggwrap med skinka och ost,
 • Keso med bär och grönsaksstavar
 • Ägghack med avokado

Vilken personlighet känner du igen dig i?

Matnonchalante

 • Tänker inte så mycket på mat och struntar i frukost eller kan glömma äta lunch.
 • Denna personlighet känner hunger först när den riktiga hungern sätter in och då behöver hon/han mat direkt.
 • Den här personlighetstypen får mycket energi av att äta sällan och arbetar bättre utan att äta mellanmål. Efter en måltid/mellanmål dras energin ner och den matnonchalante tappar fokus.

Tips på bra planering och mellanmål för den matnonchalante:

Sätt din Iphone på alarm innan du får akut hunger. Om du inte äter frukost, plocka med ett mellanmål och sätt på alarmet vid 10-11 tiden. Förmodligen är du hungrig och du undviker att hamna i akut/stress tillstånd. Mellanmålet behöver inte vara stort utan mer för att undvika akut hunger innan lunch.

För de allra flesta kommer energin att gå ner 5-6 timmar efter en måltid. Planera redan efter din sista tugga vad du ska äta vid nästa måltid och försök att undvik att det går 8 timmar mellan måltiderna. Planera i så fall in ett mellanmål för att undvika stress och akut hunger.

Förslag på snabba mellanmål: 1 avokado, 2 kokta ägg, en påse minimorötter, sötmandlar

Resultatet kommer att bli att du blir mer stabil och mer i balans med dig själv. Du kommer att undvika jobbiga situationer där ditt humör går ner pga av din akuta hunger och du kommer att prestera bättre.


Hamstern

 • Denna personlighetstyp är oerhört rädd för att känna hunger och mår psykiskt dåligt av känslan. Därför hamstrar denna person allt den kan få tag i.
 • Hon hoppar aldrig eller glömmer aldrig att äta utan planerar sina måltider ordentligt. Äter en mättande frukost, lunch och middag och dessutom mellanmål förmiddag, eftermiddag och kväll. Tyvärr äter denna personlighet ofta för mycket och har svårt att slänga mat. Nackdelen är att kroppen vänjer sig vid för stora portioner och för mycket kalorier. Är hon dessutom stillasittande och inte har ett aktivt arbete eller fritid så går inte denna ekvation ihop.

Tips på bra planering och mellanmål för hamstern:

Ät lagom stora portioner, ät långsamt och lägg ner besticken när du är mätt. Det är ok att slänga mat om du egentligen är mätt. Eller lägg i en box och sätt in i kylen för senare tillfälle. Om du har ätit en stor frukost med mat som mättar bra t ex ägg, yoghurt, müsli, gröt mm så klarar du dig minst 5 timmar. Du behöver alltså inte äta ett mellanmål om du inte känner hunger. Det är heller inte farligt att känna den känslan 30-45 min innan lunch. Du vet ju att du får mat snart och inte kommer att svälta.

Ett tips är att ät mer på förmiddag och lunch och mindre på eftermiddag och kväll om du vill jobba bort ett ständigt ätande.

Förslag på ordentliga mellanmål: Chiafröpudding, ägghack med grönsaker eller avokado, grov macka med mättande pålägg.

Resultatet kommer att bli att du känner mer skillnad på hunger och mättnad och det är kroppen egentligen skapt för. Du kommer att njuta mer av måltiden när du känner mer hunger och du kommer bli mer tillfreds med dig själv när du fokuserar bort tanken på mat och planering hela tiden.

Du kommer att bli trygg i att kroppen klarar sig på frukost, lunch och middag och tänka efter innan du köper ett mellanmål. Du kommer att lära dig skillnaden på ”vad är hunger” och vad är ”otrygg/orolig” och få en balanserad matdag med lagom intag av mat.


Kicksökaren

 • Typiskt för denna personlighet är att hon aldrig äter sig riktigt mätt utan äter och dricker lite och ofta hela dagen. Hon hatar känslan att vara ”för mätt” och tröttnar ofta på den tallrik hon har framför sig och lämnar ofta mat.
 • Däremot gillar hon ”kickar” och lever ofta på mycket socker. Stoppar något i munnen varje timme och det är ofta det som ögat ser eller vad som finns i närheten.
 • En halv bulle, en cola, ett äpple, en snickers, en macka, en påse nötter mm.
 • Känslan av mättnad är obefintlig dygnet runt och den höga blodsockernivån gör henne sugen och onöjd hela dagen.

 

Tips på bra planering och mellanmål för kicksökaren:

Nu är det dags för att införa ”Skalmanklockan” i ditt liv. Planera några bra frukostar som du gillar och som mättar bra. Antingen äter du samma varje morgon eller för att du inte ska tröttna varier mellan några favoriter. Bestäm dig för att sitta under måltiden och att du ska äta upp frukosten.

Plocka med dig bra mellanmål som mättar och inte påverkar ditt blodsocker och lägg i väskan eller i en kylväska. Sätt ”Skalmanklockan” på en tid innan det är för sent och ät ett bra mellanmål. Se till att välj ett lunchställe med husmanskost som mättar bra och försök att ät mycket protein, fett och fyll tallriken med grönsaker. Då kommer du inte bli hungrig och du kommer inte bli sugen pga högt blodsocker.

Sluta med sockerfyllda mellanmål och prova istället en grön smoothie, en rawfoodboll, en påse nötter mm – det är mellanmål som ger energi och inte tar energi. Laga en ordentlig middag, gärna varm och gör en extra portion som du kan ta med dig som matlåda dagen efter.

 

Förslag på ordentliga mellanmål: Omelettwrap med din favoritfyllning, naturell keso med bär eller grönsaksstavar.

 

Resultatet kommer att bli att du bli fri från ditt sötsug och kommer känna dig mer mätt och nöjd hela dagen. På detta sätt kommer du får mer energi och bli piggare.

Efter ett tag kommer du inte behöva din ”Skalmanklocka” utan den kommer att bli inprogrammerad av sig själv när kroppen vänjer sig.

 


 

Genom att ha ett kostschema (och följa detta) får du kontroll på dina måltider och mellanmål. Att göra ett eget kostschema kräver en hel del tid men när du väl fått kläm på det så upplever de flesta att det är till stor hjälp i deras vardag och snarare frigör tid än tar tid. Dessutom blir det oftast billigare att handla då man har en överblick på veckans måltider och kan planera användningen av råvaror och ingredienser för att minimera svinn.

Vill du ha hjälp med kostschema kommer här tre bra kurser som hjälper dig att komma igång med tänket och upplägget. I dessa kurser får du dessutom med dig ett tomt kostschema som du sen kan använda dig av för att skapa dina egna efter kursens slut.

GI Snabbt och Lättlagat – en bra baskurs för dig som vill komma igång med planering och kostschema. Kurslängd: 4 veckor

Xtreme LCHF – passar dig som vill få rutiner och gå ner i vikt. Här får du en strikt LCHF kost. Kurslängd: 6 veckor

66 Day Challenge – en riktig utmaning som kommer hjälpa dig bryta dåliga vanor och skapa nya, hälsosamma istället. En tuff kurs som kan förändra hela ditt hälsoliv. Kurslängd: 10 veckor