Tillbaka till menyerna

Vinter 2023/2024 Säsongsbetonad meny

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 1044 Kcal

    • Frukost - 221 Kcal

      Yoghurt med müsli och blåbär

    • Lunch - 200 Kcal

      Krämig spenatsoppa med palsternacka

    • Middag - 437 Kcal

      Italienska köttbullar i tomatsås

    • Mellanmål

    • Dessert - 186 Kcal

      Rostad havremüsli med pepparkakskrydda

  • Tisdag - 1829 Kcal

    • Frukost - 314 Kcal

      Grönkålsdrink

    • Lunch - 437 Kcal

      Italienska köttbullar i tomatsås

    • Middag - 1079 Kcal

      Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1629 Kcal

    • Frukost - 221 Kcal

      Yoghurt med müsli och blåbär

    • Lunch - 1079 Kcal

      Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    • Middag - 329 Kcal

      pumpasoppa

      Pumpasoppa med lammkorv och/eller halloumi

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1063 Kcal

    • Frukost - 513 Kcal

      Havregröt med saffran, gurkmeja, tranbär och hasselnötter

    • Lunch - 200 Kcal

      Krämig spenatsoppa med palsternacka

    • Middag - 350 Kcal

      Ulrikas Rotfruktsjansson

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1214 Kcal

    • Frukost - 314 Kcal

      Grönkålsdrink

    • Lunch - 384 Kcal

      Ost- och spenatbiffar med svartkålssallad

    • Middag - 516 Kcal

      Nötgryta med dragon och senap

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1312 Kcal

    • Frukost - 332 Kcal

      Saffransplättar

    • Lunch - 516 Kcal

      Nötgryta med dragon och senap

    • Middag - 333 Kcal

      Kycklingwok med sjögräsnudlar

    • Mellanmål

    • Dessert - 131 Kcal

      Rocky Road med torkad mango och granatäpplekärnor

  • Söndag - 847 Kcal

    • Frukost - 221 Kcal

      Yoghurt med müsli och blåbär

    • Lunch - 384 Kcal

      Ost- och spenatbiffar med svartkålssallad

    • Middag - 242 Kcal

      Kolja med sparris och saffranscréme

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 80.5 gram

Fett: 75.3 gram

Protein: 68.7 gram

Energi: 1276.7 kcal

  • Måndag frukost 221 Kcal

    Yoghurt med müsli och blåbär

    Naturell yoghurt med en topping av  Ulrikas havremüsli och blåbär. För att hitta receptet för havremüslin söker du på "havremüsli" i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 221 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Gör så här

    • Häll naturell yoghurt i en skål och toppa med blåbär och havremusli.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Måndag lunch 200 Kcal

    Krämig spenatsoppa med palsternacka

    En härlig spenatsoppa som är god att toppa med syrligt äpple!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 200 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g spenat
    • 500 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 msk grädde
    • 2.5 krm muskot
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.5 st äpple

    Gör så här

    • Skala och skär palsternacka i mindre bitar.
    • Skala och hacka lök samt vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner palsternacka, lök och vitlök några minuter.
    • Tillsätt spenaten och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen och låt sjuda i ca 10 minuter.
    • Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt grädde och malen muskot.
    • Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.
    • Häll upp på skålar och toppa med hackat äpple.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g spenat
    • 500 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 msk grädde
    • 2.5 krm muskot
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.5 st äpple

    Måndag middag 437 Kcal

    Italienska köttbullar i tomatsås

    Goda köttbullar i tomatsås som hela familjen älskar! En italiensk favorit!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 437 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1.5 msk färsk basilika
    • 0.5 msk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 1 msk färsk basilika
    • 0.5 dl parmesan
    • 1 dl ruccolasallad

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och riv vitlöksklyftan.
    • Blanda panko ströbröd och 3 msk vatten i en skål och låt stå 5 minuter.
    • Hacka basilika fint. Blanda ner nötfärs, ägg, lök, vitlök, salt, peppar, örtagårdskrydda och basilika.
    • Forma färsen till bullar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek bullarna runtom i någon minut.
    • Tillsätt krossade tomater,  honung, srirachasås och lite örtagårdskrydda.
    • Låt koka ihop 10 minuter.
    • Strö på färsk basilika och servera med riven parmesanost och lite rucolasallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1.5 msk färsk basilika
    • 0.5 msk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 1 msk färsk basilika
    • 0.5 dl parmesan
    • 1 dl ruccolasallad

    Måndag dessert 186 Kcal

    Rostad havremüsli med pepparkakskrydda

    Ett fantastisk god müsli som är enkel att tillaga och passar perfekt under julen men är förstås lika god året runt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 186 kcal

    Ingredienser

    25 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 3 dl havrekärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl linfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 3 msk rapsolja
    • 1.5 dl vatten
    • 2 msk flytande honung
    • 1 msk pepparkakskrydda
    • 2 krm salt
    • 1 dl kokosskivor
    • 75 g torkade aprikoser
    • 87 g torkade dadlar
    • 1 dl russin
    • 1 dl rostade pekannötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg havregryn, havrekärnor, solroskärnor, linfrö och pumpafrön på en plåt.
    • Ringla över rapsolja, vatten och honung och rör om ordentligt.
    • Strö på pepparkakskrydda och lite salt och sätt in i ugnen i ca 20 min. Rör om då och då.
    • Ta ut plåten. Hacka de torkade aprikoser och dadlar. Blanda ner kokos, aprikoser, dadlar, russin och pekannötter.

    Ingredienser

    25 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 3 dl havrekärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl linfrön
    • 1 dl pumpafrön
    • 3 msk rapsolja
    • 1.5 dl vatten
    • 2 msk flytande honung
    • 1 msk pepparkakskrydda
    • 2 krm salt
    • 1 dl kokosskivor
    • 75 g torkade aprikoser
    • 87 g torkade dadlar
    • 1 dl russin
    • 1 dl rostade pekannötter
  • Tisdag frukost 314 Kcal

    Grönkålsdrink

    En härlig grön drink med grönkål som balanseras av mango, apelsin och ingefära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 67 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Gör så här

    • Lägg ner grönkål i en blender.
    • Skär ner äpple och frukten av en apelsin.
    • Tillsätt mango, ingefära och havremjölk.
    • Mixa och späd med vatten till en krämig konsistens.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Tisdag lunch 437 Kcal

    Italienska köttbullar i tomatsås

    Goda köttbullar i tomatsås som hela familjen älskar! En italiensk favorit!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 437 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1.5 msk färsk basilika
    • 0.5 msk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 1 msk färsk basilika
    • 0.5 dl parmesan
    • 1 dl ruccolasallad

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och riv vitlöksklyftan.
    • Blanda panko ströbröd och 3 msk vatten i en skål och låt stå 5 minuter.
    • Hacka basilika fint. Blanda ner nötfärs, ägg, lök, vitlök, salt, peppar, örtagårdskrydda och basilika.
    • Forma färsen till bullar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek bullarna runtom i någon minut.
    • Tillsätt krossade tomater,  honung, srirachasås och lite örtagårdskrydda.
    • Låt koka ihop 10 minuter.
    • Strö på färsk basilika och servera med riven parmesanost och lite rucolasallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1.5 msk färsk basilika
    • 0.5 msk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 tsk srirachasås
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 1 msk färsk basilika
    • 0.5 dl parmesan
    • 1 dl ruccolasallad

    Tisdag middag 1079 Kcal

    Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    En julig fiskgratäng med smak av saffran med en blomkålsbädd som botten!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 86 gram

    Protein: 58 gram

    Energi: 1079 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Riv blomkålen till ris i en mixer eller på ett rivjärn.
    • Lägg blomkålsriset i botten av en ugnsfastform.
    • Skär fisken i tärningar om 3×3 cm och lägg i formen.
    • Strimla purjolök och fänkål och lägg i formen på fisken.
    • Vispa ihop créme fraiche, ost, saffran, salt och svartpeppar, citronpeppar och en riven vitlöksklyfta i en bunke.
    • Häll över smeten i formen och blanda runt alla ingredienser.
    • Strö över västerbottenost och lägg på sparris på toppen.
    • Sätt in i ugnen i 20-25 min.
    • Servera upp på tallrik tillsammans med en grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan
  • Onsdag frukost 221 Kcal

    Yoghurt med müsli och blåbär

    Naturell yoghurt med en topping av  Ulrikas havremüsli och blåbär. För att hitta receptet för havremüslin söker du på "havremüsli" i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 221 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Gör så här

    • Häll naturell yoghurt i en skål och toppa med blåbär och havremusli.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Onsdag lunch 1079 Kcal

    Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    En julig fiskgratäng med smak av saffran med en blomkålsbädd som botten!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 86 gram

    Protein: 58 gram

    Energi: 1079 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Riv blomkålen till ris i en mixer eller på ett rivjärn.
    • Lägg blomkålsriset i botten av en ugnsfastform.
    • Skär fisken i tärningar om 3×3 cm och lägg i formen.
    • Strimla purjolök och fänkål och lägg i formen på fisken.
    • Vispa ihop créme fraiche, ost, saffran, salt och svartpeppar, citronpeppar och en riven vitlöksklyfta i en bunke.
    • Häll över smeten i formen och blanda runt alla ingredienser.
    • Strö över västerbottenost och lägg på sparris på toppen.
    • Sätt in i ugnen i 20-25 min.
    • Servera upp på tallrik tillsammans med en grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Onsdag middag 329 Kcal

    pumpasoppa

    Pumpasoppa med lammkorv och/eller halloumi

    En härlig soppa som kanske passar extra bra till Halloween men som faktiskt är lika god under hela hösten och vintern. Soppan går enkelt att göra helt vegetarisk genom att utesluta lammkorven.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 329 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Ingredienser
    • 500 gram pumpa
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2.5 dl vatten
    • 2 tsk sambal oelek
    • 1.5 st hönsbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 150 g halloumi
    • 150 gram lammkorv

    Gör så här

    • Skär pumpan i tärningar.
    • Koka pumpatärningarna i vatten i 10-15 min.
    • Häll av vattnet och lägg i en matberedare.
    • Skala, hacka och stek lök och vitlök i lite olja någon minut och lägg i matberedaren tillsammans med pumpan.
    • Mixa till en jämn smet och häll tillbaka i kastrullen.
    • Tillsätt vatten, samabal oelek, hönsbuljongtärning och grädde.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Häll upp soppan i skålar och servera med stekt lammkorv i bitar (ca 150 gram) och/eller stekt halloumi i bitar och toppa med lite rostade pumpafrön.

    Ingredienser

    4 portioner

    Ingredienser
    • 500 gram pumpa
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 2.5 dl vatten
    • 2 tsk sambal oelek
    • 1.5 st hönsbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 150 g halloumi
    • 150 gram lammkorv
  • Torsdag frukost 513 Kcal

    Havregröt med saffran, gurkmeja, tranbär och hasselnötter

    En ljuvligt god havregröt som passar extra bra under julen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 513 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 dl havregryn
    • 0.5 dl havrekärnor
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 krm salt
    • 0.1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.25 tsk gurkmeja
    • 1 tsk dadelsirap
    • 2 msk torkade tranbär
    • 2 dl vatten
    • 1 dl Alpro kokos och mandelmjölk
    Topping
    • 0.5 dl kokosskivor
    • 50 g rostade hasselnötter
    • 2 dl Alpro kokos och mandelmjölk

    Gör så här

    • Lägg alla ingredienser förutom kokos och mandelmjölken i en kastrull. Koka upp och sänk värmen.
    • Låt koka 4 min. Häll på kokos och mandelmjölk och koka ytterligare någon minut.
    • Lägg gröten i en skål och toppa med kokosskivor och hasselnötter. Servera med kokos- och mandelmjölk.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 dl havregryn
    • 0.5 dl havrekärnor
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 krm salt
    • 0.1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.25 tsk gurkmeja
    • 1 tsk dadelsirap
    • 2 msk torkade tranbär
    • 2 dl vatten
    • 1 dl Alpro kokos och mandelmjölk
    Topping
    • 0.5 dl kokosskivor
    • 50 g rostade hasselnötter
    • 2 dl Alpro kokos och mandelmjölk

    Torsdag lunch 200 Kcal

    Krämig spenatsoppa med palsternacka

    En härlig spenatsoppa som är god att toppa med syrligt äpple!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 200 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g spenat
    • 500 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 msk grädde
    • 2.5 krm muskot
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.5 st äpple

    Gör så här

    • Skala och skär palsternacka i mindre bitar.
    • Skala och hacka lök samt vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner palsternacka, lök och vitlök några minuter.
    • Tillsätt spenaten och häll på vatten.
    • Smula ner buljongtärningen och låt sjuda i ca 10 minuter.
    • Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt grädde och malen muskot.
    • Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.
    • Häll upp på skålar och toppa med hackat äpple.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g spenat
    • 500 g vatten
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 3 msk grädde
    • 2.5 krm muskot
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 0.5 st äpple

    Torsdag middag 350 Kcal

    Ulrikas Rotfruktsjansson

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 350 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    Innehåll
    • 400 g sötpotatis
    • 500 g rotselleri
    • 1 st kålrot
    • 2 st gul lök
    • 15 g smör
    • 200 g ansjovis
    • 4 dl vispgrädde
    • 2 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 33 g mandelspån

    Gör så här

    • Värm ugnen till 225 grader.
    • Skala och strimla rotfrukterna och finhacka lök.
    • Lägg i en smörad ugnsfast form.
    • Häll av spadet från anjovisen i en bunke.
    • Finhacka anjovisen och blanda ner bland rotfrukterna.
    • Vispa ihop grädde, mjölk, salt och svartpeppar tillsammans med anjovisspadet och häll över gratängen.
    • Strö över västerbottenost och grädda i ca 1 timme.
    • Strö över mandelspån på gratängen de sista 5 minuterna i ugnen.

    Ingredienser

    8 portioner

    Innehåll
    • 400 g sötpotatis
    • 500 g rotselleri
    • 1 st kålrot
    • 2 st gul lök
    • 15 g smör
    • 200 g ansjovis
    • 4 dl vispgrädde
    • 2 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 33 g mandelspån
  • Fredag frukost 314 Kcal

    Grönkålsdrink

    En härlig grön drink med grönkål som balanseras av mango, apelsin och ingefära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 67 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Gör så här

    • Lägg ner grönkål i en blender.
    • Skär ner äpple och frukten av en apelsin.
    • Tillsätt mango, ingefära och havremjölk.
    • Mixa och späd med vatten till en krämig konsistens.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Fredag lunch 384 Kcal

    Ost- och spenatbiffar med svartkålssallad

    Ost- och spenatbiffar finns att köpa färdiga i kyldisken på matbutiker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 384 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 50 g svartkål
    • 8 st färska champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 6 st cocktailtomat
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g ost- och spenatbiffar (ICA)
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    • 2 st citronklyfta
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 20 g mango-curry sås

    Gör så här

    • Strimla svartkålen.
    • Skär champinjoner i skivor.
    • Skala och strimla rödlöken.
    • Dela tomaterna.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn biffarna några minuter per sida.
    • Tillsätt lite olivolja och lägg ner svartkålen, champinjonerna och rödlöken några minuter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Blanda ner tomaterna.
    • Lägg upp grönsaksblandningen på tallrikar och lägg en biff över.
    • Dekorera med en färsk basilika och citronklyftor.
    • Servera med curry mangodressing.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 50 g svartkål
    • 8 st färska champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 6 st cocktailtomat
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g ost- och spenatbiffar (ICA)
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    • 2 st citronklyfta
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 20 g mango-curry sås

    Fredag middag 516 Kcal

    Nötgryta med dragon och senap

    Fredagsmiddag - nötgryta med dragon och senap, servera med en god sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 516 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon

    Gör så här

    • Skär köttet i grytbitar.
    • Skala och skär rotselleri, morötter och lök i mindre bitar.
    • Skala och finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kött, selleri, lök och vitlök runt om i omgångar och lägg i en gryta.
    • Strö på dragon, salt och peppar.
    • Blanda ner senap, fond och vatten.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Låt koka upp och sjud grytan under lock i ca 1,5 timme.
    • Blanda ner morötter, syltlök och cornichonsgurka.
    • Låt puttra 5 minuter och strö på dragon och servera med en sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon
  • Lördag frukost 332 Kcal

    Saffransplättar

    Laga en julig frukost till familjen som består av plättar med smak av saffran tillsammans med apelsinfiléer och en klick kesella.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st äggvitor
    • 1 st ägg
    • 2 msk kokosmjöl
    • 2 msk mjölk
    • 0.5 tsk bakpulver
    • 0.5 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 msk smör
    • 1 msk kesella
    • 1 st apelsin

    Gör så här

    • Vispa ihop äggvitor till ett fast skum.
    • Tillsätt 1 ägg, kokosmjöl, mjölk och bakpulver samt saffran efter smak.
    • Vispa i hop och stek 3-4 plättar i smör.
    • Servera med kesella och apelsinfiléer.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st äggvitor
    • 1 st ägg
    • 2 msk kokosmjöl
    • 2 msk mjölk
    • 0.5 tsk bakpulver
    • 0.5 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 msk smör
    • 1 msk kesella
    • 1 st apelsin

    Lördag lunch 516 Kcal

    Nötgryta med dragon och senap

    Fredagsmiddag - nötgryta med dragon och senap, servera med en god sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 516 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon

    Gör så här

    • Skär köttet i grytbitar.
    • Skala och skär rotselleri, morötter och lök i mindre bitar.
    • Skala och finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kött, selleri, lök och vitlök runt om i omgångar och lägg i en gryta.
    • Strö på dragon, salt och peppar.
    • Blanda ner senap, fond och vatten.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Låt koka upp och sjud grytan under lock i ca 1,5 timme.
    • Blanda ner morötter, syltlök och cornichonsgurka.
    • Låt puttra 5 minuter och strö på dragon och servera med en sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 0 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon

    Lördag middag 333 Kcal

    Kycklingwok med sjögräsnudlar

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 333 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk rapsolja
    • 3 tsk ingefära
    • 1 msk ketjap manis
    • 0.5 msk soja
    • 0 salt och vitpeppar
    • 225 g frysta wokgrönsaker
    • 200 g sjögräsnudlar
    • 0.5 st lime
    • 6 msk koriander
    • 1 msk sweet chilisås

    Gör så här

    • Strimla kycklingen, riv ingefära, skala och finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en stekpanna eller en wok med lite olja.
    • Woka kyckling, vitlök och ingefära någon minut.
    • Smaksätt med salt, peppar, ketjap manis, soja och sweetchilisås.
    • Tillsätt wokgrönsaker och stek några minuter.
    • Blanda ner sjögräsnudlar och lägg upp på tallrikar.
    • Strö på en halv kruka hackad färsk koriander och dekorera med en limeklyfta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfilé
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk rapsolja
    • 3 tsk ingefära
    • 1 msk ketjap manis
    • 0.5 msk soja
    • 0 salt och vitpeppar
    • 225 g frysta wokgrönsaker
    • 200 g sjögräsnudlar
    • 0.5 st lime
    • 6 msk koriander
    • 1 msk sweet chilisås

    Lördag dessert 131 Kcal

    Rocky Road med torkad mango och granatäpplekärnor

    En nyttigare variant av den klassiska Rocky Road med smak av torkad frukt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 131 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 10 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna
    • Lägg i en skål och blanda ner jordnötter, kokos, granatäpplekärnor, gojibär och hackad torkad mango.
    • Smält chokladen och blanda ner i skålen. Lägg blandningen i en bakplåtsklädd form, ca 10 cm x 20 cm.
    • Ställ i kylen och skär upp i mindre bitar.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 10 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad
  • Söndag frukost 221 Kcal

    Yoghurt med müsli och blåbär

    Naturell yoghurt med en topping av  Ulrikas havremüsli och blåbär. För att hitta receptet för havremüslin söker du på "havremüsli" i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 221 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Gör så här

    • Häll naturell yoghurt i en skål och toppa med blåbär och havremusli.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.25 dl färska blåbär
    • 30 g havremusli

    Söndag lunch 384 Kcal

    Ost- och spenatbiffar med svartkålssallad

    Ost- och spenatbiffar finns att köpa färdiga i kyldisken på matbutiker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 384 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 50 g svartkål
    • 8 st färska champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 6 st cocktailtomat
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g ost- och spenatbiffar (ICA)
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    • 2 st citronklyfta
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 20 g mango-curry sås

    Gör så här

    • Strimla svartkålen.
    • Skär champinjoner i skivor.
    • Skala och strimla rödlöken.
    • Dela tomaterna.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn biffarna några minuter per sida.
    • Tillsätt lite olivolja och lägg ner svartkålen, champinjonerna och rödlöken några minuter.
    • Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Blanda ner tomaterna.
    • Lägg upp grönsaksblandningen på tallrikar och lägg en biff över.
    • Dekorera med en färsk basilika och citronklyftor.
    • Servera med curry mangodressing.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 50 g svartkål
    • 8 st färska champinjoner
    • 0.5 st rödlök
    • 6 st cocktailtomat
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g ost- och spenatbiffar (ICA)
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk färsk basilika
    • 2 st citronklyfta
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Tillbehör
    • 20 g mango-curry sås

    Söndag middag 242 Kcal

    Kolja med sparris och saffranscréme

    Julig maträtt att servera sina nära och kära på. Går utmärkt att byta ut koljan till torsk om så önskas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 242 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g kolja
    • 0 salt och vitpeppar
    • 4 dl vatten
    • 400 g sparris
    • 0 örter
    • 1 dl granatäppelkärnor
    • 0.25 dl granatäppelkärnor
    Saffranscréme
    • 1 dl kesella
    • 0.25 dl kesella
    • 2 tsk honung
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 tsk salt

    Gör så här

    • Gör först saffranscrémen genom att blanda alla ingredienser i en skål och ställ kallt.
    • Strö på salt och peppar på fisken och lägg i en kastrull.
    • Häll på vatten och låt sjuda 5 minuter.
    • Koka sparris och lägg på ett fat.
    • Lägg fisken ovanpå och strö på salt, peppar, örter och granatäpplekärnor.
    • Servera med saffranscrémen.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g kolja
    • 0 salt och vitpeppar
    • 4 dl vatten
    • 400 g sparris
    • 0 örter
    • 1 dl granatäppelkärnor
    • 0.25 dl granatäppelkärnor
    Saffranscréme
    • 1 dl kesella
    • 0.25 dl kesella
    • 2 tsk honung
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 tsk salt
Mejeri
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 8.5 msk grädde
  • 1 dl parmesan
  • 2 dl havremjölk
  • 6 dl crème fraiche
  • 200 g Boursinost
  • 1.5 dl riven västerbottenost
  • 500 gram pumpa
  • 150 g halloumi
  • 15.5 g smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 2.25 msk kesella
Frukt/grönt
  • 0.75 dl färska blåbär
  • 2 st palsternacka
  • 7 st gul lök
  • 10 klyfta vitlök
  • 400 g spenat
  • 3 st äpple
  • 2 dl ruccolasallad
  • 87 g torkade dadlar
  • 50 g grönkål
  • 3 st apelsin
  • 200 g mango (fryst)
  • 9 tsk ingefära
  • 1 st blomkålshuvud
  • 20 cm purjolök
  • 1 st fänkål
  • 600 g sparris
  • 400 g sötpotatis
  • 700 g rotselleri
  • 1 st kålrot
  • 100 g svartkål
  • 16 st färska champinjoner
  • 3 st rödlök
  • 12 st cocktailtomat
  • 4 st citronklyfta
  • 4 st morot
  • 225 g frysta wokgrönsaker
  • 0.5 st lime
  • 1.25 dl granatäppelkärnor
Övrigt
  • 90 g havremusli
  • 1 tsk dadelsirap
  • 3 dl Alpro kokos och mandelmjölk
  • 40 g mango-curry sås
  • 4 msk senap
  • syltlök
  • 10 st cornichongurkor
  • 4 msk färsk dragon
  • 100 g mörk choklad
Torrvaror
  • 8 tsk olivolja
  • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
  • 400 g krossade tomater
  • 4 tsk flytande honung
  • 5.5 dl havregryn
  • 3.5 dl havrekärnor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl linfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 4 msk rapsolja
  • 1.5 dl kokosskivor
  • 75 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 1 dl rostade pekannötter
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 msk torkade tranbär
  • 50 g rostade hasselnötter
  • 33 g mandelspån
  • 2 msk kokosmjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 200 g sjögräsnudlar
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl saltade jordnötter
  • 0.5 dl kokosflingor
  • 3 msk torkade gojibär
  • 10 g torkade granatäpplekärnor
  • 50 g torkad mango
  • 2 tsk honung
Kryddor/smaksättare
  • 2 st kycklingbuljongtärning
  • 5 krm muskot
  • 6 tsk örtagårdskrydda
  • 9 msk färsk basilika
  • 2 tsk srirachasås
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3.5 krm salt
  • 3.6 kuvert, 0,5 gram saffran
  • citronpeppar
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1.5 st hönsbuljongtärning
  • 0.25 tsk gurkmeja
  • 2 tsk torkad dragon
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk ketjap manis
  • 0.5 msk soja
  • 6 msk koriander
  • 1 msk sweet chilisås
  • örter
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 500 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • 400 g laxfilé
  • 600 g torskfile
  • 150 gram lammkorv
  • 200 g ansjovis
  • 400 g ost- och spenatbiffar (ICA)
  • 1400 g högrev
  • 2 st äggvitor
  • 300 g kycklingfilé
  • 700 g kolja

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!