Tillbaka till menyerna

Sommar 2024 Säsongsbetonad meny

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 1300 Kcal

    • Frukost - 282 Kcal

      Yoghurt med äpple och granola

    • Lunch - 627 Kcal

      Västerbottenomelett med mortadella

    • Middag - 391 Kcal

      Sesamlax med gurkcréme

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1397 Kcal

    • Frukost - 275 Kcal

      Kesorullar med kokt ägg

    • Lunch - 391 Kcal

      Sesamlax med gurkcréme

    • Middag - 731 Kcal

      Mandelpaj med fetaost och tomater

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1458 Kcal

    • Frukost - 413 Kcal

      Keso med fruktmüsli och kiwi

    • Lunch - 731 Kcal

      Mandelpaj med fetaost och tomater

    • Middag - 314 Kcal

      Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 906 Kcal

    • Frukost - 309 Kcal

      Jordgubbssmoothie

    • Lunch - 118 Kcal

      Sparrissoppa

    • Middag - 480 Kcal

      Ryggbiff med salsa Romesco och mozarellasallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1098 Kcal

    • Frukost - 163 Kcal

      Kesofrutti med apelsin och jordgubbar

    • Lunch - 480 Kcal

      Ryggbiff med salsa Romesco och mozarellasallad

    • Middag - 456 Kcal

      Krabba med senapsmajonnäs

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1282 Kcal

    • Frukost - 300 Kcal

      Pannkakor med sommarbär

    • Lunch - 118 Kcal

      Sparrissoppa

    • Middag - 578 Kcal

      Grönsakspytt med korv och ajvarcréme

    • Mellanmål

    • Dessert - 287 Kcal

      Raw grekisk sommarpaj

  • Söndag - 1609 Kcal

    • Frukost - 300 Kcal

      Pannkakor med sommarbär

    • Lunch - 579 Kcal

      Lax med ädelost och färska fikon

    • Middag - 731 Kcal

      Mandelpaj med fetaost och tomater

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 52.9 gram

Fett: 87.3 gram

Protein: 68.3 gram

Energi: 1292.9 kcal

  • Måndag frukost 282 Kcal

    Yoghurt med äpple och granola

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken. Totala receptet för frömüslin är 10 portioner som ni kan förvara i en glasburk efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 282 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Skär äpplet i bitar.
    • Lägg yoghurt i en skål och lägg färska äpplebitar.
    • Toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Måndag lunch 627 Kcal

    Västerbottenomelett med mortadella

    En klassisk omelett med västerbottenost och några skivor mortadella. Toppa omeletten med bladspenat och pistagenötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 51 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 627 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 dl riven västerbottenost
    • 2 st skiva mortadella
    • 100 g bladspenat
    • 2 msk pistagenötter

    Gör så här

    • Knäck äggen i en skål och blanda med vatten, salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll i blandningen.
    • Låt steka på medelvärme några minuter.
    • Lägg på osten och fördela mortadellan över.
    • Lägg på bladspenat och toppa med pistagenötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 dl riven västerbottenost
    • 2 st skiva mortadella
    • 100 g bladspenat
    • 2 msk pistagenötter

    Måndag middag 391 Kcal

    Sesamlax med gurkcréme

    Lyxa till det med en sesamlax som du serverar tillsammans med en gurkcréme och sparris!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 391 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 225 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 tsk sesamfrö
    • 2 tsk olivolja
    • 10 st grön sparris
    Gurkcréme
    • 0.5 st gurka
    • 4 msk gräddfil
    • 3 msk citronsaft
    • 3 tsk citronskal
    • 0 salt och vitpeppar
    Dekoration
    • 0.2 st gurka
    • 2 msk färsk dill
    • 4 st citronklyfta

    Gör så här

    • Gör först gurkcrémen genom att finhacka gurkan och lägg i en skål.
    • Blanda ihop med gräddfil, citronskal, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strö på salt, peppar och sesamfrön på laxfiléerna.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn laxen runt om i ca 5 -7 minuter. 
    • Koka sparris i 2 minuter i lättsaltat vatten. 
    • Servera laxfilén med gurkcréme, sparris, citronklyfta och dillkvist

    Ingredienser

    2 portioner

    • 225 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 tsk sesamfrö
    • 2 tsk olivolja
    • 10 st grön sparris
    Gurkcréme
    • 0.5 st gurka
    • 4 msk gräddfil
    • 3 msk citronsaft
    • 3 tsk citronskal
    • 0 salt och vitpeppar
    Dekoration
    • 0.2 st gurka
    • 2 msk färsk dill
    • 4 st citronklyfta
  • Tisdag frukost 275 Kcal

    Kesorullar med kokt ägg

    Keso och gurkstavar inlindat i skinka - servera tillsammans med ägg och majonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 275 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 skivor skinka
    • 1 st salladsblad
    • 2 msk keso
    • 0.2 st gurka
    • 1 msk majonnäs

    Gör så här

    • Koka ägget 3-6 minuter beroende på hur hårt du vill ha det.
    • Skala och sätt i en äggkopp.
    • Fyll skinkskivorna med ett salladsblad, keso och gurkstavar.
    • Rulla ihop dem och lägg på en tallrik.
    • Servera tillsammans med ägg och majonnäs.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 skivor skinka
    • 1 st salladsblad
    • 2 msk keso
    • 0.2 st gurka
    • 1 msk majonnäs

    Tisdag lunch 391 Kcal

    Sesamlax med gurkcréme

    Lyxa till det med en sesamlax som du serverar tillsammans med en gurkcréme och sparris!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 391 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 225 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 tsk sesamfrö
    • 2 tsk olivolja
    • 10 st grön sparris
    Gurkcréme
    • 0.5 st gurka
    • 4 msk gräddfil
    • 3 msk citronsaft
    • 3 tsk citronskal
    • 0 salt och vitpeppar
    Dekoration
    • 0.2 st gurka
    • 2 msk färsk dill
    • 4 st citronklyfta

    Gör så här

    • Gör först gurkcrémen genom att finhacka gurkan och lägg i en skål.
    • Blanda ihop med gräddfil, citronskal, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strö på salt, peppar och sesamfrön på laxfiléerna.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn laxen runt om i ca 5 -7 minuter. 
    • Koka sparris i 2 minuter i lättsaltat vatten. 
    • Servera laxfilén med gurkcréme, sparris, citronklyfta och dillkvist

    Ingredienser

    2 portioner

    • 225 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 tsk sesamfrö
    • 2 tsk olivolja
    • 10 st grön sparris
    Gurkcréme
    • 0.5 st gurka
    • 4 msk gräddfil
    • 3 msk citronsaft
    • 3 tsk citronskal
    • 0 salt och vitpeppar
    Dekoration
    • 0.2 st gurka
    • 2 msk färsk dill
    • 4 st citronklyfta

    Tisdag middag 731 Kcal

    Mandelpaj med fetaost och tomater

    En härlig paj som går bra att äta kall vid en picknick eller precis nygräddad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 67 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 731 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda ingredienserna till pajskalet och låt degen vila i kylskåp cirka 15 minuter.
    • Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
    • Lägg spenaten i pajskalet.
    • Toppa med soltorkade tomater, hackad basilika (spara lite till garnering) och fetaost.
    • Strö på sesamfrön och fördela tomaterna över.
    • Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar och häll över pajen.
    • Grädda i mitten av ugnen tills osten fått fin färg i cirka 25 minuter.
    • Garnera med basilikablad.

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar
  • Onsdag frukost 413 Kcal

    Keso med fruktmüsli och kiwi

    Servera gärna med gul kiwi, så söt och god!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 413 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 st gul kiwi
    • 1 dl fruktmüsli

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål.
    • Skär kiwi i mindre bitar och lägg på keson tillsammans med fruktmüsli.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 st gul kiwi
    • 1 dl fruktmüsli

    Onsdag lunch 731 Kcal

    Mandelpaj med fetaost och tomater

    En härlig paj som går bra att äta kall vid en picknick eller precis nygräddad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 67 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 731 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda ingredienserna till pajskalet och låt degen vila i kylskåp cirka 15 minuter.
    • Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
    • Lägg spenaten i pajskalet.
    • Toppa med soltorkade tomater, hackad basilika (spara lite till garnering) och fetaost.
    • Strö på sesamfrön och fördela tomaterna över.
    • Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar och häll över pajen.
    • Grädda i mitten av ugnen tills osten fått fin färg i cirka 25 minuter.
    • Garnera med basilikablad.

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar

    Onsdag middag 314 Kcal

    Kycklingfilé med rödkålscoleslaw

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Strö på salt, peppar och lite örtkryddor på kycklingfilén.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn filén
      runt om några minuter.
    • Häll på lite vatten och sänk värmen.
    • Låt filén sauteras till den är genomstekt.
    • Vänd filén efter en stund.
    • Skär hälften av äpplet i stavar och hälften i tärningar.
    • Blanda ihop äppelstavar, rödkål, senap, gräddfil, majonnäs, salt och peppar i en skål.
    • Servera med nystekt kycklingfilé och toppa med äppeltärningar.
    • Dekorera med persilja.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 1 msk olivolja
    • 0 msk bladpersilja
    Rödkålssallad
    • 8 dl strimlad rödkål
    • 2 st äpple
    • 2 msk senap
    • 0.5 dl gräddfil
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
  • Torsdag frukost 309 Kcal

    Jordgubbssmoothie

    Somrig smoothie som passar lika bra som frukost eller mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 64 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 309 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 100 g mango (fryst)
    • 0.5 st apelsin
    • 1 st banan
    • 1 dl naturell yoghurt

    Gör så här

    • Skala och skär apelsinen i bitar.
    • Lägg ner alla ingredienser i en blender och häll på yoghurt.
    • Mixa till en jämn smoothie.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 100 g mango (fryst)
    • 0.5 st apelsin
    • 1 st banan
    • 1 dl naturell yoghurt

    Torsdag lunch 118 Kcal

    Sparrissoppa

    Njut av en av våra favorit primörer. En sparrissoppa passar utmärkt som förrätt eller varmrätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 118 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g vit sparris
    • 250 g sparris
    • 600 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 50 g sparris

    Gör så här

    • Skala och hacka gul lök, låt den mjukna med olivoljan i en kastrull.
    • Skala den vita sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen.
    • Lägg i kastrullen och bryn tillsammans med löken någon minut.
    • Häll på vatten, smula ner buljongtärning och låt koka ihop ca 10 minuter.
    • Mixa soppan och häll tillbaka i kastrullen.
    • Smaka av med salt och peppar, späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär sparrisen till toppingen i små bitar. Häll soppan i skålar och toppa med sparrisen.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g vit sparris
    • 250 g sparris
    • 600 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 50 g sparris

    Torsdag middag 480 Kcal

    Ryggbiff med salsa Romesco och mozarellasallad

    Denna ryggbiffs rätt med mozzarellasallad passar utmärkt till en sås som heter Salsa romesco, sök på namnet så kommer ingredienserna upp och hur man gör salsan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 480 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 10 st cocktailtomat
    • 0.5 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 1 msk olivolja
    • 125 g mozzarellakulor
    • 300 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 25 g rucola

    Gör så här

    • Skiva tomater och finhacka rödlök.
    • Blanda ner tillsammans med salt, peppar, färska örter, olja och mozzarella.
    • Strö på salt och peppar på köttet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna runt om  i några minuter.
    • Servera med rucolasallad, mozarellasallad och 2 msk salsa romesco per portion.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 10 st cocktailtomat
    • 0.5 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 1 msk olivolja
    • 125 g mozzarellakulor
    • 300 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 25 g rucola
  • Fredag frukost 163 Kcal

    Kesofrutti med apelsin och jordgubbar

    Lättlagad kesofrutti som fungerar både som frukost, mellanmål och efterrätt. Det går utmärkt att byta ut till färska jordgubbar eller till och med ett annat bär.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 163 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 1 dl keso, 4%
    • 0.5 st apelsin

    Gör så här

    • Tina jordgubbar och lägg i ett glas.
    • Lägg keso i en skål.
    • Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina filéer med en vass kniv.
    • Blanda ner apelsinfiléerna i keson och lägg över jordgubbarna.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 1 dl keso, 4%
    • 0.5 st apelsin

    Fredag lunch 480 Kcal

    Ryggbiff med salsa Romesco och mozarellasallad

    Denna ryggbiffs rätt med mozzarellasallad passar utmärkt till en sås som heter Salsa romesco, sök på namnet så kommer ingredienserna upp och hur man gör salsan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 480 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 10 st cocktailtomat
    • 0.5 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 1 msk olivolja
    • 125 g mozzarellakulor
    • 300 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 25 g rucola

    Gör så här

    • Skiva tomater och finhacka rödlök.
    • Blanda ner tillsammans med salt, peppar, färska örter, olja och mozzarella.
    • Strö på salt och peppar på köttet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna runt om  i några minuter.
    • Servera med rucolasallad, mozarellasallad och 2 msk salsa romesco per portion.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 10 st cocktailtomat
    • 0.5 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk persilja
    • 1 msk olivolja
    • 125 g mozzarellakulor
    • 300 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 25 g rucola

    Fredag middag 456 Kcal

    Krabba med senapsmajonnäs

    Bjud familjen på en god krabba med senapsmajonnäs - du kan byta ut krabba mot 200 g färska räkor om du vill!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 456 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st krabba
    • 50 g ärtskott
    • 0.5 st citron
    Senapsmajonnäs
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 msk senap
    • 0.5 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Dela krabban och lägg på ett fat tillsammans med ärtskott och citron.
    • Blanda ihop ingredienserna till senapsmajonnäsen och ät med krabban!

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st krabba
    • 50 g ärtskott
    • 0.5 st citron
    Senapsmajonnäs
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 msk senap
    • 0.5 msk gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
  • Lördag frukost 300 Kcal

    Pannkakor med sommarbär

    Smarriga pannkakor att tillaga till frukost eller mellanmål, toppa med valfria färska bär och frukter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 300 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl havregryn
    • 2 st ägg
    • 2.5 dl mjölk
    • 20 gram Äppelmos sockerfri
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl grädde
    • 3 dl frukt och bär

    Gör så här

    • Mixa havregryn till mjöl i en mixer.
    • Lägg i resterande ingredienser och mixa till en jämn smet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek pannkakorna på medelhög värme 3-4 minuter per sida. 
    • Servera med vispad grädde och färsk frukt.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl havregryn
    • 2 st ägg
    • 2.5 dl mjölk
    • 20 gram Äppelmos sockerfri
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl grädde
    • 3 dl frukt och bär

    Lördag lunch 118 Kcal

    Sparrissoppa

    Njut av en av våra favorit primörer. En sparrissoppa passar utmärkt som förrätt eller varmrätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 118 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g vit sparris
    • 250 g sparris
    • 600 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 50 g sparris

    Gör så här

    • Skala och hacka gul lök, låt den mjukna med olivoljan i en kastrull.
    • Skala den vita sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen.
    • Lägg i kastrullen och bryn tillsammans med löken någon minut.
    • Häll på vatten, smula ner buljongtärning och låt koka ihop ca 10 minuter.
    • Mixa soppan och häll tillbaka i kastrullen.
    • Smaka av med salt och peppar, späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär sparrisen till toppingen i små bitar. Häll soppan i skålar och toppa med sparrisen.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g vit sparris
    • 250 g sparris
    • 600 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 50 g sparris

    Lördag middag 578 Kcal

    Grönsakspytt med korv och ajvarcréme

    En perfekt lunch eller middag - grönsaker med korv och en klick ajvarcréme till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 40 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 578 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 1 st liten sötpotatis
    • 100 g rotselleri
    • 1 st gul lök
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g haricots verts
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 msk persilja
    • 4 st chorizo
    Ajvarcréme
    • 0.5 dl majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk ajvar relish
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 3 msk persilja

    Gör så här

    • Skala och skär rotfrukterna och löken i mindre bitar.
    • Dela och skär squash, paprika och haricot verts i små bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek alla grönsaker med salt, svartpeppar och hackad persilja.
    • Gör sitt i korven och stek jämt på sidorna.
    • Blanda ihop alla ingredienser till ajvarcrémen.
    • Servera grönsakspytt med korven och toppa med ajvarcréme och persilja.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 1 st liten sötpotatis
    • 100 g rotselleri
    • 1 st gul lök
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g haricots verts
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 msk persilja
    • 4 st chorizo
    Ajvarcréme
    • 0.5 dl majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk ajvar relish
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 3 msk persilja

    Lördag dessert 287 Kcal

    Raw grekisk sommarpaj

    Lyxa till helgen med en grekisk sommarpaj med härlig frukt och bär topping!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 287 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    Botten
    • 10 st dadlar (färska)
    • 3 dl paranötter
    • 2 tsk citronzest
    Fyllning
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 2 dl hallon (färska)
    • 2 dl jordgubbar
    • 1 st rött äpple
    • 1 st granatäpple
    • 1 msk flytande honung
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 dl färsk mynta

    Gör så här

    • Lägg bakplåtspapper i en pajform ca: 24 x 24 cm.
    • Kärna ut dadlarna och lägg i en matberedare tillsammans med paranötter och citronzest.
    • Mixa till en gryning massa och tryck ut i pajformen.
    • Ställ in i frysen i minst 30 minuter.
    • Fördela yoghurt i pajskalet och strö på hallon och jordgubbar.
    • Skär äpplet i mindre bitar och gröp ur granatäpplekärnor och strö över pajen.
    • Ringla lite honung över och strö på pistagenötter.
    • Dekorera med färsk mynta och servera direkt.

    Ingredienser

    8 portioner

    Botten
    • 10 st dadlar (färska)
    • 3 dl paranötter
    • 2 tsk citronzest
    Fyllning
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 2 dl hallon (färska)
    • 2 dl jordgubbar
    • 1 st rött äpple
    • 1 st granatäpple
    • 1 msk flytande honung
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 dl färsk mynta
  • Söndag frukost 300 Kcal

    Pannkakor med sommarbär

    Smarriga pannkakor att tillaga till frukost eller mellanmål, toppa med valfria färska bär och frukter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 300 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl havregryn
    • 2 st ägg
    • 2.5 dl mjölk
    • 20 gram Äppelmos sockerfri
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl grädde
    • 3 dl frukt och bär

    Gör så här

    • Mixa havregryn till mjöl i en mixer.
    • Lägg i resterande ingredienser och mixa till en jämn smet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek pannkakorna på medelhög värme 3-4 minuter per sida. 
    • Servera med vispad grädde och färsk frukt.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2.5 dl havregryn
    • 2 st ägg
    • 2.5 dl mjölk
    • 20 gram Äppelmos sockerfri
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl grädde
    • 3 dl frukt och bär

    Söndag lunch 579 Kcal

    Lax med ädelost och färska fikon

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 579 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 100 g st agur ost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 st fikon
    • 3 msk balsamico
    • 5 tsk olivolja
    • 50 g vatten
    • 2 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtkryddor provencale
    • 1 msk persilja
    • 225 g cocktailtomater
    • 1 st rödlök
    • 100 g spenat
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 st fikon
    • 50 g st agur ost

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 220 grader.
    • Skär upp 4 st laxfiléer och lägg på en plåt. Skär ett snitt i mitten på laxen.
    • Skär skivor av ost och lägg i snittet.
    • Salta och peppra.
    • Skär klyftor av fikon och lägg på toppen av laxen, ringla över honung.
    • Sätt in i ugnen i cirka 15 min.
    • Blanda balsamvinäger, olivolja, honung, kryddor och hackad basilika i en skål.
    • Skär cocktailtomater i klyftor och blanda med den tunt skivade löken.
    • Ringla över vinegretten på tomatsalladen.
    • Lägg upp bladspenat på tallrikar och placera laxen över.
    • Smula över ost och servera med tomatsallad.

       

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 100 g st agur ost
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk honung
    • 2 st fikon
    • 3 msk balsamico
    • 5 tsk olivolja
    • 50 g vatten
    • 2 tsk honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtkryddor provencale
    • 1 msk persilja
    • 225 g cocktailtomater
    • 1 st rödlök
    • 100 g spenat
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 st fikon
    • 50 g st agur ost

    Söndag middag 731 Kcal

    Mandelpaj med fetaost och tomater

    En härlig paj som går bra att äta kall vid en picknick eller precis nygräddad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 67 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 731 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda ingredienserna till pajskalet och låt degen vila i kylskåp cirka 15 minuter.
    • Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
    • Lägg spenaten i pajskalet.
    • Toppa med soltorkade tomater, hackad basilika (spara lite till garnering) och fetaost.
    • Strö på sesamfrön och fördela tomaterna över.
    • Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar och häll över pajen.
    • Grädda i mitten av ugnen tills osten fått fin färg i cirka 25 minuter.
    • Garnera med basilikablad.

    Ingredienser

    4 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 msk fiberhusk
    • 0 salt och svartpeppar
    Fyllning
    • 100 g bladspenat
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 1 kruka färsk basilika
    • 200 g fetaost
    • 0.5 msk sesamfrön
    • 150 g färgglada tomater
    • 2 st ägg
    • 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk
    • 0 salt och svartpeppar
Mejeri
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • 304 msk smör
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 8.5 msk gräddfil
  • 2 msk keso
  • 600 g fetaost
  • 5 dl grädde
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl keso, 4%
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 250 g mozzarellakulor
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 150 g st agur ost
Frukt/grönt
  • 1.5 st rött äpple
  • 400 g bladspenat
  • 20 st grön sparris
  • 1.6 st gurka
  • 6 msk citronsaft
  • 6 tsk citronskal
  • 8 st citronklyfta
  • 1 st salladsblad
  • 3 kruka färsk basilika
  • 450 g färgglada tomater
  • 1 st gul kiwi
  • 8 dl strimlad rödkål
  • 2 st äpple
  • 2 dl jordgubbar (frysta)
  • 100 g mango (fryst)
  • 1 st apelsin
  • 1 st banan
  • 3 st gul lök
  • 500 g vit sparris
  • 600 g sparris
  • 20 st cocktailtomat
  • 2 st rödlök
  • 50 g rucola
  • 50 g ärtskott
  • 0.5 st citron
  • 1 st palsternacka
  • 1 st liten sötpotatis
  • 100 g rotselleri
  • 0.5 st squash
  • 0.5 st röd paprika
  • 100 g haricots verts
  • 10 st dadlar (färska)
  • 2 tsk citronzest
  • 2 dl hallon (färska)
  • 2 dl jordgubbar
  • 1 st granatäpple
  • 4 st fikon
  • 225 g cocktailtomater
  • 100 g spenat
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 13 st ägg
  • 2 st skiva mortadella
  • 1050 g laxfilé
  • 2 skivor skinka
  • 500 g kycklingfilé
  • 600 g ryggbiff
  • 4 st chorizo
Torrvaror
  • 2.5 msk pistagenötter
  • 4 tsk sesamfrö
  • 17 tsk olivolja
  • 6 dl mandelmjöl
  • 6 msk fiberhusk
  • 1.5 msk sesamfrön
  • 5 dl havregryn
  • 3 dl paranötter
  • 1 msk flytande honung
  • 4 tsk honung
Kryddor/smaksättare
  • 4 msk färsk dill
  • örtagårdskrydda
  • bladpersilja
  • 2 st hönsbuljongtärning
  • 11 msk persilja
  • 0.5 msk gräslök
  • 2 msk ajvar relish
  • 0.5 dl färsk mynta
  • 3 msk balsamico
  • 1 tsk örtkryddor provencale
  • 1 msk färsk timjan
Övrigt
  • 5.5 msk majonnäs
  • 300 g soltorkade tomater i olja
  • 2.5 msk senap
  • 0.5 st krabba
  • 40 gram Äppelmos sockerfri
  • 6 dl frukt och bär

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!