Tillbaka till menyerna

mammas

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

    Då du överstiger kaloriintaget under dina fastedagar.

  • Måndag - 1383 Kcal

    • Frukost - 213 Kcal

      Fröbröd – 1 långplåt

    • Lunch - 437 Kcal

      Kycklinggryta med grönsaker

    • Middag - 733 Kcal

      Lasagne

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1430 Kcal

    • Frukost - 408 Kcal

      Omelettrulle med mozzarella och salami

    • Lunch - 303 Kcal

      Kycklingfärsbiffar med vitlöksost

    • Middag - 719 Kcal

      Laxfilé med dillsås och mozzarellasallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1655 Kcal

    • Frukost - 173 Kcal

      Havregrynsgröt med kanel, torkade aprikoser och frön

    • Lunch - 1070 Kcal

      Hasselnötspanerad torsk med broccolisallad

    • Middag - 412 Kcal

      Lax med parmesan och bulgursallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1427 Kcal

    • Frukost - 331 Kcal

      Ägghack med skinka

    • Lunch - 599 Kcal

      Chevrefylld laxfilé med aprikos och sparrissallad

    • Middag - 497 Kcal

      Kryddiga kalkon -och aprikosburgare med sallad

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1364 Kcal

    • Frukost - 214 Kcal

      Slim Down Raspberry Drink

    • Lunch - 510 Kcal

      Quinoa- och sötpotatisbiffar med tomatdressing

    • Middag - 640 Kcal

      Varma rotfrukter med halloumi och mandel

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1163 Kcal

    • Frukost - 319 Kcal

      Ägghack med skinka

    • Lunch - 420 Kcal

      Fläskfilégryta med squashris

    • Middag - 239 Kcal

      Halloumi- och morotsbiffar

    • Mellanmål - 185 Kcal

      Hallonsmoothie

    • Dessert

  • Söndag - 1564 Kcal

    • Frukost - 215 Kcal

      Apelsin och morotsmoothie

    • Lunch - 603 Kcal

      Glutenfri kantarellpaj med västerbottenost

    • Middag - 745 Kcal

      Högrevsbiffar med grönsakspytt

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 71.7 gram

Fett: 89.3 gram

Protein: 77.3 gram

Energi: 1426.5 kcal

  • Måndag frukost 213 Kcal

    Fröbröd – 1 långplåt

    En stor långplåt av fröbröd. Dekorera brödet med pumpafrön och valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 213 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 4 st ägg
    • 125 gram kesella
    • 70 gram solrosfrön
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 50 g smör
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk brödkryddor
    • 2 tsk bakpulver
    • 0.5 tsk salt
    Dekoration
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 dl valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen lätt och blanda alla ingredienser i en skål.
    • Lägg bakplåtspapper på en långplåt och häll ner smeten.
    • Strö på pumpafrön och valnötter och sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
    • Skär brödet i 12 rutor.
    • Förvara i frysen.

     

     

    Ingredienser

    12 portioner

    • 4 st ägg
    • 125 gram kesella
    • 70 gram solrosfrön
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 50 g smör
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk brödkryddor
    • 2 tsk bakpulver
    • 0.5 tsk salt
    Dekoration
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 dl valnötter

    Måndag lunch 437 Kcal

    Kycklinggryta med grönsaker

    En mustig kycklinggryta med härliga grönsaker som toppas med cocktailkapris och crème fraiche!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 437 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skala och skiva moroten.
    • Skär paprika, broccoli och zucchini i mindre bitar och dela champinjonerna.
    • Skär kycklingen i mindre bitar och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner kyckling, lök och vitlök.
    • Stek några minuter och häll på krossade tomater och vatten.
    • Smaksätt med sambal oelek, torkade örter och smula ner buljongtärning.
    • Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Häll på grädde och lägg ner paprika, broccoli, zucchini och champinjoner.
    • Låt koka ihop och servera i djupa skålar toppat med kapris och créme fraiche.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st morot
    • 1 st orange paprika
    • 100 g broccoli
    • 0.25 st zucchini
    • 5 st champinjoner
    • 300 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 100 g vatten
    • 1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 0.5 dl grädde
    Topping
    • 1 msk kapris
    • 1 msk crème fraiche

    Måndag middag 733 Kcal

    Lasagne

    Använd squash som plattor i denna supergoda lasagne!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 51 gram

    Protein: 46 gram

    Energi: 733 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st zucchini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 600 g nötfärs
    • 400 g krossade tomater
    • 3 msk stark chilisås
    • 1 tsk örtkryddor provencale
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g mozzarella
    • 2 dl crème fraiche
    • 1 dl riven ost
    • 3 msk ajvar relish
    • 3 msk grön pesto
    • 2 st orange paprika
    Tillbehör per portion
    • 1 dl blandsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Skiva zucchini i skivor på längden.
    • Lägg på ett hushållspapper och strö över salt så att vattnet dras ur.
    • Skala och hacka löken och finhacka vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken.
    • Tillsätt färsen och bryn några minuter.
    • Tillsätt krossade tomater, chilisås och örtkrydda.
    • Låt puttra i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg ett lager med zucchiniskivor i en ugnsfast form.
    • Fördela köttfärssås ovanpå tillsammans med hälften av crème fraichen och hälften av mozzarellan.
    • Återupprepa med ett lager till och toppa sedan med ost, ajvar och grön pesto.
    • Skiva paprikorna och fördela på lasagnen.
    • Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
    • Ta ut lasagnen och låt svalna något så att den sätter sig innan servering.
    • Servera med en grönsallad.
    • Frys in resterna och ta fram vid behov.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st zucchini
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 600 g nötfärs
    • 400 g krossade tomater
    • 3 msk stark chilisås
    • 1 tsk örtkryddor provencale
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g mozzarella
    • 2 dl crème fraiche
    • 1 dl riven ost
    • 3 msk ajvar relish
    • 3 msk grön pesto
    • 2 st orange paprika
    Tillbehör per portion
    • 1 dl blandsallad
  • Tisdag frukost 408 Kcal

    Omelettrulle med mozzarella och salami

    Omelettrulle fylld med mozarella och salami - toppa med färsk persilja!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 408 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 60 g mozarella
    • 2 st skiva salami
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Knäck äggen i en skål och krydda med salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll ner äggsmeten.
    • Låt stelna någon minut, lägg på ost och salami.
    • Låt omeletten stelna.
    • Lägg upp omeletten på en skärbräda och rulla ihop till en rulle.
    • Skär i skivor och toppa med färsk persilja.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 60 g mozarella
    • 2 st skiva salami
    • 1 kvist färsk persilja

    Tisdag lunch 303 Kcal

    Kycklingfärsbiffar med vitlöksost

    Fantastiskt goda biffar gjort på kycklingsfärs och vitlöksost. Denna rätt blir lika god med nötfärs om du inte gillar kycklingfärs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 303 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfärs
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g färskost med vitlök
    • 2 msk pinjenötter
    Tomatsallad
    • 0.5 st rödlök
    • 150 g körsbärstomater
    • 0.5 msk salladskrydda
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    Topping & tillbehör
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 1 dl rucola

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfärs i en skål.
    • Skala och finhacka lök och riv vitlöken.
    • Blanda ner i färsen tillsammans med kryddor. Forma till 4 små biffar och tryck ner färskosten i mitten.
    • Lägg biffarna i en ugnsfast form och strö på pinjenötter.
    • Sätt in i ugnen i 15  minuter. Gör tomatsalladen genom att strimla rödlök och dela tomaterna.
    • Lägg i en skål och strö på salladskrydda.
    • Häll på olivolja och balsamico.
    • Strö på färsk timjan på biffarna och servera med tomatsallad och rucola.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklingfärs
    • 0.5 st rödlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g färskost med vitlök
    • 2 msk pinjenötter
    Tomatsallad
    • 0.5 st rödlök
    • 150 g körsbärstomater
    • 0.5 msk salladskrydda
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    Topping & tillbehör
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 1 dl rucola

    Tisdag middag 719 Kcal

    Laxfilé med dillsås och mozzarellasallad

    Lättlagad fiskrätt med dillsås och en mozzarellasallad bredvid!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 62 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 719 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö på salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt buljongtärning, dill, citronzest, salt och peppar.
    • Låt koka ihop ca 5 minuter.
    • Skär mozzarella och avokado i bitar och lägg i en skål.
    • Skiva rödlök och dela tomaterna och blanda ner tillsammans med pesto, salt, svartpeppar och basilika.
    • Servera laxen med dillsåsen och mozzarellasalladen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    Dillsås
    • 1 dl grädde
    • 0.25 st kycklingbuljongtärning
    • 2 msk dill
    • 1 tsk citronzest
    • 0 salt och vitpeppar
    Mozarellasallad
    • 125 g mozarella
    • 1 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 100 g cocktailtomater
    • 1 msk grön pesto
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st basilikakvist
  • Onsdag frukost 173 Kcal

    Havregrynsgröt med kanel, torkade aprikoser och frön

    En perfekt havregrynsblandning du kan förvara i en burk och ta ut 3/4 dl för en portion när du önskar äta en god havregrynsgröt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 173 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 50 g torkade aprikoser
    • 1 msk kanel
    Tillbehör till en portion
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Häll havregryn i en glasskål. Hacka valnötter och torkad aprikoser och häll ner i skålen.
    • Blanda ner resterande ingredienser.
    • Koka en portion med ¾ dl av havreblandningen tillsammans med 1 ½ dl vatten och en nypa salt.
    • Låt koka ihop några minuter och lägg i en djup tallrik. Servera med 1 dl havremjölk per portion.
    • Strö lite extra kanel över.

    Ingredienser

    10 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 50 g torkade aprikoser
    • 1 msk kanel
    Tillbehör till en portion
    • 1 dl havremjölk

    Onsdag lunch 1070 Kcal

    Hasselnötspanerad torsk med broccolisallad

    Bjud dina nära och kära på en fräsch hasselnötspanerad torsk och servera den med en god broccolisallad och en krämig dillmajonnäs!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 95 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 1070 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 gram hasselnötter
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 300 g torskfile
    • 1 msk smör
    Broccolisallad
    • 0.5 st broccolistånd
    • 50 g frysta sojabönor
    • 1 msk olivolja
    • 2 msk dill
    • 2 msk citronsaft
    • 0 salt och svartpeppar
    Dillmajonnäs
    • 1 dl majonnäs
    • 2 msk färsk dill
    • 1 krm salt
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 2 st salladsblad
    • 2 msk hasselnötter
    • 2 st dillkvistar

    Gör så här

    • Skär broccolin i mindre buketter och koka 2 min i lättsaltat vatten.
    • Tillsätt de frysta sojabönorna i det varma vattnet.
    • Häll av och vänd ner olivolja, dill, citron, salt och svartpeppar.
    • Sätt på ugnen på 175 grader.
    • Mixa hasselnötterna i en matberedare tills det blir som ett ströbröd och lägg på en tallrik.
    • Vispa upp ägg i en skål.
    • Krydda torskfiléerna och doppa i det uppvispade äggen och panera i hasselnötsmjölet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek fisken några minuter på varje sida.
    • Sätt in filéerna i ugnen på en ugnsplåt i ca 10 min.
    • Blanda majonnäs och dill i en skål.
    • Smaka av med salt.
    • Lägg broccolisalladen i ett stort salladsblad och lägg upp fisk och servera med dillmajonnäsen.
    • Toppa med hackade hasselnötter och dekorera med citronskivor och dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 100 gram hasselnötter
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 300 g torskfile
    • 1 msk smör
    Broccolisallad
    • 0.5 st broccolistånd
    • 50 g frysta sojabönor
    • 1 msk olivolja
    • 2 msk dill
    • 2 msk citronsaft
    • 0 salt och svartpeppar
    Dillmajonnäs
    • 1 dl majonnäs
    • 2 msk färsk dill
    • 1 krm salt
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 2 st salladsblad
    • 2 msk hasselnötter
    • 2 st dillkvistar

    Onsdag middag 412 Kcal

    Lax med parmesan och bulgursallad

    Fräsch bulgursallad med laxfilé och parmesan i. Förvara resterna i frysen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 412 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl parmesan
    • 1 msk dill
    Bulgursallad
    • 1.5 dl bulgur
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk dill
    • 25 g rucola
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 0 st dillkvistar

    Gör så här

    • Koka bulgur enligt anvisningen på paketet, ca 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg bulgur i en skål.
    • Blanda ner olja, salt, peppar och dill.
    • Pressa citronsaft över och blanda ner rucolasallad.
    • Strö på salt och peppar på laxfiléerna.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna i några minuter på var sida.
    • Strö på parmesan och dill och servera med bulgursalladen.
    • Dekorera med citronskivor och dillkvistar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl parmesan
    • 1 msk dill
    Bulgursallad
    • 1.5 dl bulgur
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk dill
    • 25 g rucola
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 0 st dillkvistar
  • Torsdag frukost 331 Kcal

    Ägghack med skinka

    Snabbt fixat om du kokat äggen dagen innan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 331 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk majonnäs
    • 25 g rökt skinka
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st salladsblad

    Gör så här

    • Koka äggen.
    • Hacka skinkan, äggen och lägg i en skål
    • Blanda ner resten av ingredienserna och servera på ett salladsblad.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk majonnäs
    • 25 g rökt skinka
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st salladsblad

    Torsdag lunch 599 Kcal

    Chevrefylld laxfilé med aprikos och sparrissallad

    En härlig laxrätt där chevréosten gifter sig fint med den söta aprikosen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 40 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 599 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 100 g chevre
    • 0 salt och svartpeppar
    • 10 st pekannötter
    • 2 dl blandsallad
    • 50 g sparris
    • 100 g sockerärtor
    • 3 st aprikos
    • 1 st citronklyfta
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk dill
    • 25 g böngroddar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skär laxfilén i portionsbitar och skär ett snitt på längden i varje filé.
    • Tryck ner chèvre i snitten och krydda filéerna med salt och peppar.
    • Strö över pekannötter och stek filéerna i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de är genomstekta.
    • Skär sparrisen i bitar.
    • Koka sparris och sockerärter i någon minut i lättsaltat vatten.
    • Häll av vattnet och lägg grönsakerna i en skål. Dela aprikoser, plocka ur kärnan och skär fruktköttet i tunna skivor.
    • Blanda ner aprikoser, olja, citronsaft, salt, peppar och dill i skålen.
    • Lägg sallad på ett fat och lägg över grönsakerna.
    • Lägg fisken över och toppa med groddar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 100 g chevre
    • 0 salt och svartpeppar
    • 10 st pekannötter
    • 2 dl blandsallad
    • 50 g sparris
    • 100 g sockerärtor
    • 3 st aprikos
    • 1 st citronklyfta
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 tsk dill
    • 25 g böngroddar

    Torsdag middag 497 Kcal

    Kryddiga kalkon -och aprikosburgare med sallad

    Härliga burgare på kalkonfärs med mycket smak och goda tillbehör!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 497 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 5 st champinjoner
    • 250 g kalkonfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 6 st torkade aprikoser
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 tsk baharat-kryddblandning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st ägg
    • 1 msk olivolja
    • 3 st salladslök
    • 100 g rucola
    • 1 dl mandlar
    • 0.25 st granatäpple
    • 100 g körsbärstomater
    • 0 msk citronsaft

    Gör så här

    • Kör champinjonerna i en matberedare tills de liknar brödsmulor.
    • Lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna till burgaren i en skål, krydda med salt och peppar, blanda ihop.
    • Forma till jämnstora biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn burgarna i ca 5 minuter eller tills de fått färg.
    • Sänk värmen och stek ytterligare 10 minuter.
    • Lyft ur burgarna när de är genomstekta.
    • Håll varmt.
    • Fräs salladslöken i samma panna i ca 3 minuter.
    • Lägg rucola i en skål och vänd ner salladslöken.
    • Tillsätt mandel, granatpple och tomater.
    • Pressa över lite citronsaft och servera tillsammans med burgarna.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 5 st champinjoner
    • 250 g kalkonfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 6 st torkade aprikoser
    • 1 msk bladpersilja
    • 1 tsk baharat-kryddblandning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st ägg
    • 1 msk olivolja
    • 3 st salladslök
    • 100 g rucola
    • 1 dl mandlar
    • 0.25 st granatäpple
    • 100 g körsbärstomater
    • 0 msk citronsaft
  • Fredag frukost 214 Kcal

    Slim Down Raspberry Drink

    Hallon, ingefära, tranbär sätter fart på förbränningen på morgonen, det renar och rensar ut slaggprodukter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 40 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 214 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st apelsin
    • 1 st lime
    • 6 tsk ingefära
    • 200 gram hallon (frysta)
    • 2 msk mynta
    • 300 g vatten
    • 2 msk tranbärspulver

    Gör så här

    • Pressa apelsin, lime och skala och riv ingefära.
    • Häll ner i blendern och tillsätt tranbärspulver, hallon, mynta och kallt vatten.
    • Mixa allt till en jämn konsistens.
    • Tillsätt mer vatten om den blir för tjock.
    • Servera i glas och börja dagen med en antioxidant boost.
    • Förvaras i kylen 3-4 dagar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st apelsin
    • 1 st lime
    • 6 tsk ingefära
    • 200 gram hallon (frysta)
    • 2 msk mynta
    • 300 g vatten
    • 2 msk tranbärspulver

    Fredag lunch 510 Kcal

    Quinoa- och sötpotatisbiffar med tomatdressing

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 80 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 510 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 dl svart quinoa
    • 2 dl hirs
    • 1 st liten sötpotatis
    • 3 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 klyfta vitlök
    Tomatdressing
    • 4 styck tomat
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk rödvinsvinäger
    • 1 tsk flytande honung
    Tillbehör per portion
    • 1 dl rucola
    • 2.5 st champinjoner
    • 1 msk rödlök

    Gör så här

    • Koka quinoa och hirs i olika kastruller enligt anvisningarna på paketen.
    • Häll av vattnet och lägg quinoan och hirsen i en skål.
    • Skala och skär sötpotatisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter eller tills den blir mjuk.
    • Häll av vattnet och mixa sötpotatisen i en matberedare eller med en stavmixer.
    • Blanda med quinoa och hirs.
    • Tillsätt ägg, salt och svartpeppar, fiberhuskoch pressa ner en vitlöksklyfta.
    • Forma smeten till biffar och stek i lite olja i 3-4 minuter per sida.
    • Dela tomaterna, ta bort kärnhuset och lägg dem i en matberedare.
    • Mixa tillsammans med olja, vinäger och honung till en jämn sås.
    • Servera biffarna med tomatdressingen, ruccola, skivade champinjoner och rödlök.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 dl svart quinoa
    • 2 dl hirs
    • 1 st liten sötpotatis
    • 3 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 klyfta vitlök
    Tomatdressing
    • 4 styck tomat
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk rödvinsvinäger
    • 1 tsk flytande honung
    Tillbehör per portion
    • 1 dl rucola
    • 2.5 st champinjoner
    • 1 msk rödlök

    Fredag middag 640 Kcal

    Varma rotfrukter med halloumi och mandel

    En härlig rätt med karibisk touch som räcker till många och passar bra både på en buffé eller som vardagsmiddag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 83 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 640 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st sötpotatis
    • 3 st polkabetor
    • 2 st gulbetor
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 225 g halloumi
    • 3 st salladslök
    • 1 tsk olivolja
    • 50 g mandelsplitter
    • 2 msk färsk oregano
    Karibisk röra – 2 portioner
    • 1 st schalottenlök
    • 1 st torkade fikon
    • 1 tsk olivolja
    • 1 krm kryddpeppar
    • 1 krm muskot
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk rödvinsvinäger
    • 3 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Skrubba potatis och betor och skär i tunna skivor.
    • Lägg dem på en plåt. Ringla över olja och blanda ner pressad vitlök och kryddor.
    • Stek i ugn på 225°, 25 min.
    • Skala och finhacka schalottenlöken. Hacka fikonet.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek lök tills den blir mjuk.
    • Tillsätt fikon, kryddor och krossade tomater, rödvinsvinäger och låt puttra en stund.
    • Häll såsen i en matberedare och mixa tills den blir slät.
    • Lägg tillbaka röran i pannan och tillsätt vatten och smaka av med salt och peppar.
    • Servera varm eller kall i en skål.
    • Tärna halloumin och skiva salladslöken.
    • Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumi, lök, mandel och oregano.
    • Lägg de varma rotfrukterna på ett serveringsfat med halloumiblandningen över.
    • Toppa med oregano. Servera med en karibisk röra.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 st sötpotatis
    • 3 st polkabetor
    • 2 st gulbetor
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 225 g halloumi
    • 3 st salladslök
    • 1 tsk olivolja
    • 50 g mandelsplitter
    • 2 msk färsk oregano
    Karibisk röra – 2 portioner
    • 1 st schalottenlök
    • 1 st torkade fikon
    • 1 tsk olivolja
    • 1 krm kryddpeppar
    • 1 krm muskot
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 msk rödvinsvinäger
    • 3 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
  • Lördag frukost 319 Kcal

    Ägghack med skinka

    En skål med ägg och lite skivor skinka, lättlagad frukost.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 319 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokt ägg
    • 0.5 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 skivor skinka
    • 5 st pärltomater
    • 0.5 st gurka
    • 50 g ärtskott
    • 20 g blandad sallad

    Gör så här

    • Hacka äggen och blanda med majonnäs, salt och peppar.
    • Servera med rullade skinkskivor, tomat, gurka, några salladsblad och lite ärtskott som dekoration.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokt ägg
    • 0.5 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 skivor skinka
    • 5 st pärltomater
    • 0.5 st gurka
    • 50 g ärtskott
    • 20 g blandad sallad

    Lördag lunch 420 Kcal

    Fläskfilégryta med squashris

    Bjud familjen på en fredagsmiddag med en enkel och god måltid - Fläskfilégryta med squashris och en tomatsallad till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 420 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g fläskfile
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 dl grädde
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 0.5 tsk torkade örter
    Tomatsallad
    • 150 g cocktailtomater
    • 1 tsk olivolja
    • 0.2 msk salladskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Squashris
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk citronsaft
    Topping
    • 2 msk riven parmesanost
    • 0 basilika

    Gör så här

    • Putsa och skär fläskfilén i skivor.
    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en stekpanna och bryn kött, lök och vitlök i smör.
    • Salta och peppra efter smak.
    • Tillsätt krossade tomater, grädde, buljongtärning, tomatpuré och torkade örter.
    • Låt det koka ihop och sjud på svag värme i ca 10 minuter.
    • Späd med vatten om det behövs.
    • Halvera tomater och lägg i en skål.
    • Tillsätt olivolja, salladskrydda, salt och peppar.
    • Riv squash och krama ur vätskan.
    • Skala och finhacka rödlök.
    • Skär paprika i små bitar.
    • Blanda squash, lök, paprika i en skål och tillsätt salt, peppar, olivolja och citronsaft.
    • Servera fläskfiléfrytan med squashriset och toppa med parmesan och basilikakvistar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g fläskfile
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g krossade tomater
    • 0.5 dl grädde
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0.5 msk tomatpuré
    • 0.5 tsk torkade örter
    Tomatsallad
    • 150 g cocktailtomater
    • 1 tsk olivolja
    • 0.2 msk salladskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Squashris
    • 0.25 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk citronsaft
    Topping
    • 2 msk riven parmesanost
    • 0 basilika

    Lördag middag 239 Kcal

    Halloumi- och morotsbiffar

    Gör egna ost- och morotsbiffar. Servera med valfri sallad eller varma grönsaker. Blir så goda och går bra att frysa in!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 239 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 125 g rivna morötter
    • 100 g riven halloumi
    • 1 st ägg
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0 nypa flingsalt
    • 3 msk sesamfrön
    • 1 msk olivolja

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Blanda alla ingredienser till biffarna utom olivolja i en bunke.
    • Forma till biffar och vänd dem i sesamfrö.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn biffarna i några minuter per sida.
    • Lägg biffarna i en ugnsform och låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 125 g rivna morötter
    • 100 g riven halloumi
    • 1 st ägg
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0 nypa flingsalt
    • 3 msk sesamfrön
    • 1 msk olivolja

    Lördag mellanmål 185 Kcal

    Hallonsmoothie

    Ljuvlig hallonsmoothie med citrustoner!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 185 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 1 dl hallon (färska)
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl is

    Gör så här

    • Skär bort skalet på apelsinen.
    • Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie.
    • Späd med vatten om det behövs.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 1 dl hallon (färska)
    • 1 dl naturell yoghurt
    • 1 dl is
  • Söndag frukost 215 Kcal

    Apelsin och morotsmoothie

    En härlig och uppfriskande smoothie med smak av apelsin och morot!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 43 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 215 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 1 st morot
    • 0.5 st äpple
    • 0.25 tsk ingefära
    • 5 g gurkmeja (färsk)
    • 4 st isbitar
    • 1 dl vatten

    Gör så här

    • Skala apelsin och morot och skär i mindre bitar.
    • Lägg i en höghastighetsblender.
    • Skär äpplet i bitar och lägg ner tillsammans med skalad ingefära och gurkmeja.
    • Mixa till en jämn massa och häll på vatten till en bra konsistens.
    • Fyll på med is och servera.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 1 st morot
    • 0.5 st äpple
    • 0.25 tsk ingefära
    • 5 g gurkmeja (färsk)
    • 4 st isbitar
    • 1 dl vatten

    Söndag lunch 603 Kcal

    Glutenfri kantarellpaj med västerbottenost

    Gör en härlig paj och servera till hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 603 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 250 g smördeg glutenfri
    Fyllning
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 10 cm purjolök
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 dl riven västerbottenost

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader. Rulla ut pajdegen i en pajform ca: 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter. Höj temperaturen till 200 grader.
    • Rensa svampen. Skala och skär löken i mindre och finhacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg först ner svampen och låt steka 5 minuter.
    • Tillsätt lök och vitlök och krydda. Strimla purjolök och blanda ner. Fördela svampblandningen i pajformen och strö över ost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål och häll över pajen.
    • Sätt in i ugnen i ca 30 minuter

    Ingredienser

    4 portioner

    • 250 g smördeg glutenfri
    Fyllning
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 10 cm purjolök
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 dl riven västerbottenost

    Söndag middag 745 Kcal

    Högrevsbiffar med grönsakspytt

    Kryddiga högrevsbiffar som serveras med grönsakspytt och en grön pestocréme!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 55 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 745 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g högrev
    • 2 st ägg
    • 2 msk crème fraiche
    • 0
    • 3 tsk rosépeppar
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    Pestocréme
    • 2.5 dl crème fraiche
    • 3 msk grön pesto
    Grönsakspytt
    • 1 st sötpotatis
    • 1 st zucchini
    • 1 st gul lök
    • 150 g haricots verts
    • 2 tsk olivolja
    • 3 msk färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0 basilika

    Gör så här

    • Blanda färs, ägg, créme fraiche, vitlök och kryddor i en bunke.
    • Forma till medelstora biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek så biffarna får en jämn stekyta på båda sidorna, ca 3-4 min per sida.
    • Gör pestocrémen genom att blanda ihop ingredienserna i en skål. 
    • Skala och hacka löken.
    • Skala och skär sötpotatis mindre tärningar.
    • Skär zucchini i tärningar och haricots verts i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna och steka sötpotatisen på medelvärme tills den har blivit mjuk, ca 5 minuter.
    • Tillsätt lök, zucchini, haricots verts, örter, salt och svartpeppar.
    • Servera biffarna med grönsakspytten och pestocrémen.
    • Dekorera med en kvist basilika.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g högrev
    • 2 st ägg
    • 2 msk crème fraiche
    • 0
    • 3 tsk rosépeppar
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 tsk olivolja
    Pestocréme
    • 2.5 dl crème fraiche
    • 3 msk grön pesto
    Grönsakspytt
    • 1 st sötpotatis
    • 1 st zucchini
    • 1 st gul lök
    • 150 g haricots verts
    • 2 tsk olivolja
    • 3 msk färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0 basilika
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 19 st ägg
  • 300 g kycklingfilé
  • 600 g nötfärs
  • 2 st skiva salami
  • 300 g kycklingfärs
  • 900 g laxfilé
  • 300 g torskfile
  • 25 g rökt skinka
  • 250 g kalkonfärs
  • 2 st kokt ägg
  • 4 skivor skinka
  • 300 g fläskfile
  • 500 g högrev
Mejeri
  • 125 gram kesella
  • 55 g smör
  • 4 dl grädde
  • 7.5 msk crème fraiche
  • 200 g mozzarella
  • 1 dl riven ost
  • 185 g mozarella
  • 75 g färskost med vitlök
  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl parmesan
  • 100 g chevre
  • 225 g halloumi
  • 2 msk riven parmesanost
  • 100 g riven halloumi
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 dl riven västerbottenost
Torrvaror
  • 71 gram solrosfrön
  • 63 gram sesamfrön
  • 60 gram kruskakli
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 dl pumpafrön
  • 2 dl valnötter
  • 16.5 tsk olivolja
  • 1000 g krossade tomater
  • 2 msk pinjenötter
  • 5 dl havregryn
  • 56 g torkade aprikoser
  • 1.5 dl bulgur
  • 10 st pekannötter
  • 1 dl mandlar
  • 2 dl svart quinoa
  • 2 dl hirs
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk flytande honung
  • 50 g mandelsplitter
  • 1 st torkade fikon
Kryddor/smaksättare
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 tsk örtagårdskrydda
  • 0.75 st kycklingbuljongtärning
  • 3 msk stark chilisås
  • 1 tsk örtkryddor provencale
  • 3 msk ajvar relish
  • 7 msk grön pesto
  • 1 kvist färsk persilja
  • 0.7 msk salladskrydda
  • 0.5 msk balsamico
  • 0.5 msk färsk timjan
  • 8 msk dill
  • 3 st basilikakvist
  • 1 msk kanel
  • 2 msk färsk dill
  • 2 st dillkvistar
  • 1 msk bladpersilja
  • 1 tsk baharat-kryddblandning
  • 2 msk mynta
  • 2 msk tranbärspulver
  • 1.5 msk rödvinsvinäger
  • 1.5 tsk torkade örter
  • 2 msk färsk oregano
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm muskot
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 0.5 msk tomatpuré
  • 1 nypa chiliflakes
  • flingsalt
  • 3 tsk rosépeppar
  • 3 msk färsk basilika
Frukt/grönt
  • 4.5 st gul lök
  • 8 klyfta vitlök
  • 2 st morot
  • 3 st orange paprika
  • 100 g broccoli
  • 3.25 st zucchini
  • 12.5 st champinjoner
  • 3 dl blandsallad
  • 2.5 st rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 127 dl rucola
  • 1 tsk citronzest
  • 1 st avokado
  • 250 g cocktailtomater
  • 0.5 st broccolistånd
  • 50 g frysta sojabönor
  • 3 msk citronsaft
  • 4 st citronskiva
  • 3 st salladsblad
  • 0.25 st citron
  • 50 g sparris
  • 100 g sockerärtor
  • 3 st aprikos
  • 1 st citronklyfta
  • 25 g böngroddar
  • 6 st salladslök
  • 0.25 st granatäpple
  • 5 st apelsin
  • 1 st lime
  • 6.25 tsk ingefära
  • 200 gram hallon (frysta)
  • 1 st liten sötpotatis
  • 4 styck tomat
  • 3 st sötpotatis
  • 3 st polkabetor
  • 2 st gulbetor
  • 1 st schalottenlök
  • 5 st pärltomater
  • 0.5 st gurka
  • 50 g ärtskott
  • 20 g blandad sallad
  • 0.25 st squash
  • 0.25 st gul paprika
  • 0.25 st röd paprika
  • basilika
  • 125 g rivna morötter
  • 1 dl hallon (färska)
  • 0.5 st äpple
  • 5 g gurkmeja (färsk)
  • 400 g trattkantareller
  • 10 cm purjolök
  • 150 g haricots verts
Övrigt
  • 1 msk kapris
  • 102 gram hasselnötter
  • 2.5 dl majonnäs
  • 1 dl is
  • 4 st isbitar
  • 250 g smördeg glutenfri

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!