Baka en härlig socker- och glutenfri cheesecake. En av mina fikafavoriter.
11 november, 2020
Baka en härlig socker- och glutenfri cheesecake. En av mina fikafavoriter.
Rostad mandel och cashew cheesecake – 10 bitar
695 kcal / bit
Botten
300 g skållade mandlar
1 msk flytande honung
1 krm salt
10 torkade dadlar, urkärnade
Mandelcréme
15 torkade dadlar, urkärnade
2 msk mandelsmör
2 msk smält kokosolja
2 msk mandelmjölk
½ tsk himalayasalt
Cashewnötcréme
400 g naturella cashewnötter
1 dl mandelmjölk
½ dl smält kokosolja
¾ dl agavesirap
3 msk rostad mandelsmör
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
Topping mellan lager 1 och 2:
½ dl mandelspån + 1 dl hackade, saltade mandlar
Cashewnötcrémen:
Blötlägg cashewnötterna över natten. Häll av vattnet och torka av nötterna ordentligt. Lägg nötterna i en matberedare och mixa några minuter. Tillsätt alla andra ingredienser och mixa till en jämn créme. Ställ in cashewnötscrémen i kylen.
Botten:
Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna några minuter tills de har fått färg. Häll på honung och strö på lite salt. Låt svalna något och lägg mandlarna i en matberedare. Tillsätt dadlar och mixa till en massa. Fördela massan i en form ca 20 cm i diameter. Sätt in i frysen en liten stund.
Mandelcrémen:
Blötlägg dadlar i i varmt vatten i 10 minuter. Torka av dadlarna och lägg i en matberedare tillsammans med alla andra ingredienser. Mixa till en jämn smet och bred över pajen. Strö över mandelspån och bred på cashewnötcrémen. Sätt in i frysen i 2 timmar och toppa med hackade, saltade mandlar.
Semmelrulltårta är ett gott och kul alternativ till den klassiska semlan och den är dessutom både socker- och glutenfri. Vill du baka en mer traditionell semla, prova Ulrikas recept.
Chokladmousse med bär, en underbar dessert som passar utmärkt att bjuda på när man vill göra något litet extra!
En rätt som passar perfekt för dig som följer keto. Vill man inte ha strikt keto kan man enkelt komplettera med något tillbehör som man tycker om.