Nyhetsmorgon

I morse var det dags för att åka till TV4 Nyhetsmorgon igen och dagens ämne ligger mig varmt om hjärtat – nämligen hur ökar man sin förbränning? Missade du inslaget ligger det här

Som ni vet kom jag hem från Rom i natt så det blev inte många timmars sömn innan jag skulle upp kl 05 och lagar rätter till studion. Tur att det finns duktiga tjejer där som fixar smink och hår…Jag visade 2 olika kaloridagar för att synliggöra att om man äter olika mängd kalorier varje dag så ökar man sin förbränning.

Lite kalorier Mycket kalorier

På bilderna ovan är det 2 olika dagar, den ena med grapefrukt, sallad och soppa innehåller ca 800 kcal medan den andra bilden föreställer en meny med ägg och bacon, kycklinggryta med ris och entrecote med bearnaise till middag + 2 mellanmål som hamnar på 2000 kcal. Svaret är att VARIERA intaget kalorier så att inte kroppen vänjer sig. Det finns flera veckoprogram i min bok Kickstart med Ulrika som är bra!

Förbränning är ett ämne som jag tycker vi ska prata betydligt mer om. Jag såg ett inlägg i dag, efter programmet på min facebooksida där en kvinna har varit hos en dietist och får bara rådet att äta mindre och röra sig mer. Det är inte alltid så enkelt!!! Jag var i studion idag och gav mina råd och tips vad man kan göra för att få en ökad förbränning och detta är mer viktigt än vilken diet man väljer anser jag. Om inte kroppens ämnesomsättning fungerar som den ska så måste man börja med att reparera den är min åsikt. Nedan han jag skrivit mina råd som jag arbetar med i min kostrådgivning och det ger verkligen resultat.

Vad är en ämnesomsättning?

Om kroppen liknas vid en bil så är ämnesomsättningen bilens motor. Den ser till så att kroppens energiförbrukning fungerar som den ska, både vid aktivitet och vila. Ämnesomsättningen kallas även metabolism och är en process i kroppen som hanterar matens näringsämnen. Antingen kan ämnesomsättningen innebära nedbrytande (katabola) processer,  till exempel då fett förbränns och omsätts till energi och värme. Eller så sker det omvända, (anabola) processer där kroppens vävnader byggs upp, till exempel då protein används som byggstenar till kroppens muskler.

– Vad är det som bestämmer hur bra vår förbränning fungerar?

Förbränningen styrs av ämnesomsättningen och det beror på hur “din motor” fungerar och hur du har tagit hand om den. Det som påverkar vår ämnesomsättning är bl a: våra gener, vårt kön, vår ålder, hormonella obalanser, stress, utbrändhet, mediciner och mag/tarmproblem.

Det är alltså en fel åsikt vi har att alla som är överviktiga äter mer än de som är normalviktiga. Faktum är att många som har kilon som de brottas med ofta äter mindre än normalviktiga.

– Vad ska jag göra för att förbättra min förbränning?

I min roll som kostrådgivare använder jag lite olika råd och verktyg för att få igång sin förbränning. Det första är att få ordning på sin hormonella balans, att få ner mängden stresshormoner som belastar vår binjure och som stör vår förbränning, att stödja din tarm och äta en naturlig och sund kost. Sedan jobbar jag med att ge kostplaner som bygger på att vi äter olika mängd kalorier varje dag. Detta pga av kroppen ofta vänjer sig vid en mängd och ofta är vi vanemänniskor och äter ungefär samma mängd kalorier varje dag. Börjar vi förändra detta och äter t ex 1000 kalorier en dag och 1700 kalorier en annan dag förbättrar detta förbränningen och det händer saker på vågen.  Det jag också rekommenderar är att dra ner på gluten i kosten och en del mjölkprodukter och det verkar som att det också ger bättre resultat.

Jag har också slutat med att rekommendera att vi ska äta mellanmål då det visar sig att kroppen faktiskt förbrukar mer av sin energi när vi undviker att äta var tredje timme. Istället för Energilagring som vi har efter alla måltider förvandlar vi kroppen till Energiförbrukning som inträffar ca 3 timmar efter en måltid.

Att träna på rätt sätt är också en viktig fråga här och då rekommenderar jag att träna på fastande mage för att få bästa resultat med sin förbränning.

 – Kan man förbättra sin förbränning med enbart kosten?

Man kan göra mycket med kosten men självklart behöver man också tänka på att balansera sin kropp med mer återhämtning, vila och rätt träning vid rätt tidpunkt på dagen.

Förbränning är ett ämne jag har studerat de senaste åren och jag har lärt mig väldigt mycket genom att tänka annorlunda, prova på mig själv och jag har följt många kunder som jag har jobbat med på deras viktresa neråt som tidigare har varit omöjligt. Det gäller att jobba tålmodigt, balansera upp kroppen och ta hänsyn till kalorier.

Frescati i RomEftersom jag har varit i Rom i helgen har jag unnat mig lite extra och ätit mer kalorier än vad jag annars gör, säkert 2000-2500 kcal per dag. Det är då mycket effektivt att idag dra ner till 500 kalorier och även i morgon. På onsdag ökar jag mitt kaloriintag till 1300-1500 kalorier – mycket effektivt och jag behöver inte ha dåligt samvete för de härliga utsvävningar jag gjorde i helgen. 

Livet handlar ju trots allt om njutning också!