I går var jag på föreläsning i Stockholm med Mia Lundin som är specialist på kvinnliga hormoner. En väldigt intressant föreläsning för alla kvinnor som är i klimakteriet eller i övergångsåldern men även för mig som är 40 år.

Jag har sedan några år sedan misstänkt att jag har något fel på min ämnesomsättning och har gjort som alla andra, gått till min husläkare och tagit tester på min Sköldkörtel. Alla prover har varit bra och de kan inte hjälpa mig. Jag har känt att jag har varit vätskefylld, svullen, gått upp i vikt trots att jag äter rätt och tränar jättemycket. Det är oerhört frustrerande när man inte förstår sig på sin kropp…

Jag gjorde då ett salivtest i februari och har läst på oerhört mycket om hormoner sedan dess. Jag visste innan jag fick mitt provsvar att jag hade progesteronbrist därför alla symptom stämde på mig. Man ska ha runt 300 i progesteron och jag hade 30!

Jag har sedan mars ökat mitt progesteron genom att smörja mig med en salva med bioidentiska hormoner samt tagit örter med “Wild Yam” som bidrar till att jag producerar mer progesteron själv. Det är så underbart att min  kropp börjar fungera bättre och detta har varit väldigt lärorikt och bra för mig. Jag har tappat över 8 kg, har inga ömma bröst längre, har ingen vätska i kroppen samt min cirkulation är bättre. Känner ni igen er?

Det  jag har lärt mig om progesteron och östrogen är att de samverkar och det är ytterst viktigt för kroppen att detta fungerar.

Äggstockarnas system
Under normala omständigheter bevarar äggstockarna den hormonella balansen hos kvinnan genom självreglering av östrogen och dess motsatshormon (antagonist) progesteron.

Några exempel på hur dessa hormoner fungerar som antagonister;

 

Östrogen – stimulerar bröstceller som kan leda till bröstcancer
Progesteron – skyddar mot bröstcancer
Östrogen – ökar salt och vattenansamling
Progesteron – verkar vätskedrivande
Östrogen – ökar risken för blodpropp
Progesteron – minskar risken för blodpropp
Östrogen – ökar kroppsfettet
Progesteron – hjälper kroppen att använda fettet som energi

Östrogen och progesteron minskar generellt med åldern, men förhållandet ändras drastiskt från ca 35 års ålder. Mellan 35-50 års ålder sjunker progesteronproduktionen med 75% och östrogenproduktionen med endast 35%. Detta innebär att en relativ östrogendominans (som egentligen beror på för lågt progesteron i förhållande till östrogenet) är mycket vanligt från 35 års åldern och uppåt.

Mia Lundin berättade i går på hennes föreläsning att tyvärr är svenska läkare så okunniga om detta och det är svårt att få hjälp men med envishet går allt har min mamma lärt mig så läs på allt ni hittar om detta ämne och kräv lite mer av era husläkare om ni vill få hjälp. Mia har en hemsida också: www.mialundin.se