Main navigation

Mellanmål för barn och tonåringar – TV4

Mellanmål TV4I morse medverkade jag på TV4 nyhetsmorgon igen och temat var Mellanmål som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har själv två barn så jag vet hur det är.

Att introducera nya vanor i en familj tar tid och man måste ha tålamod. Det går sällan inte att från en dag till en annan sluta med allt socker på en gång. Jag rekommenderar att man gör det i lugn takt och mina tips är:

Byt fruktyoghurt mot naturell yoghurt gärna 3-4%. Blanda hälften hälften i början så kan det gå bättre. Inspirera gärna att använd keso ibland för den produkten innehåller mer protein och är mer mättande. 

– Bryt mönstret att köpa hem frukostflingor! Alla innehåller för tok för mycket socker och tillverkningen är allt annat än naturlig… Gör din egen müsli eller hitta en müsli i butiken med lågt sockerinnehåll eller inget alls. Granolan jag har gjort i dag (recept nedan) är en bra start och den gillar barn. Det är 2 msk flytande honung i en hel sats vilket bara blir några droppar per portion och det är betydligt mindre socker än de som vi köper i affären.

– Låt barnen vara med och gör egen müsli eller Nöt och fröbarer som jag hade med mig i dag till studion – de blir mer intresserade och ofta gillar de att göra dessa saker!

– Lägg tid på att förbered så att det finns en god fruktsallad i kylskåpet eller grönsaksstavar och en god dippsås. Fyll kylen med godsaker som kyckling, skinka, kalkonskivor, kokta ägg, god ost, oliver, avokado, körsbärstomater och lite nötter – det inspirerar och ser gott ut!

– Smoothies passar som mellis och kan förberedas och ställas i kylen. Mixa bär, yoghurt eller keso, apelsin och knäck gärna i ett ägg så blir det mer proteiner och mer mättande!

Jag såg att Åse Falkman som driver en bra blogg har gett ett bra tips på plättar i dag som mellis. Läs mer här:

Mellanmål för barn

Granola – 1 sats

7 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
1 msk malen kanel
1/2 msk malen kardemumma
1 dl vatten
3 msk rapsolja
1-2 msk flytande honung
2 dl cashewnötter
2 dl mandel
1 dl paranötter
1 tsk kanel
1 msk flytande honung
1 dl kokosflingor
2 dl hackade torkad frukt t ex aprikoser och fikon
Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut havregryn, solrosfrön, linfrön på en långpanna. Blanda ner kanel, kardemumma, vatten, rapsolja och honung. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Vänd om då och då.
Lägg nötterna i en matberedare och mixa hastigt. Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna några minuter. Strö på kanel och häll på lite honung. Blanda ner i plåten med grynen tillsammans med kokos och torkad frukt.
Förvara i en skål. Servera med yoghurt, fil eller keso.

Nöt och fröbar

Sesamfröbars – ca: 20 st

800 g sesamfrön

200 g linfrön

200 g cashewnötter

2 msk svarta sesamfrön (kan uteslutas)

1 dl agavesirap

3 tsk vaniljpulver

4 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda sesamfrön och linfrön i en skål. Mixa cashewnötterna i en mixer till ett fint mjöl i en mixer. Blanda ner cashewmjöl, honung och vaniljpulver i fröblandningen. Vispa upp äggen i annan skål och blanda ner i smeten. Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsfast plåt och bred ut blandningen på plåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i portionsbitar. Förvara i kylen eller frysen.

Jordgubbssmoothie – 4 portioner 

4 dl frysta jordgubbar

1 banan

1 apelsin

2 dl naturell yoghurt

1 ägg

1 dl vatten

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie. Häll upp på glas och dekorera med en apelsinskiva.

 

Reader Interactions

Comments

  1. Hej, jättebra tips. Jag ska göra sesambaren som jag tror kan bli populära. Men är det agavesirap eller honung du använder? eller både och? /Annika

  2. Hej, skulle vilja göra dessa men tål inte nötter. Vad ska man ta istället för det??
    /Susanne

    • Hej, Om du tål mandel kan du använda det istället för nötter. Annars kan du köpa sesamfrömjöl och ta 200 g av det och byta ut cashewnötterna. Du kan också använda 1 dl solrosfrön i smeten och ta bort lite sesamfrön. Hälsningar Ulrika

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*