Main navigation

Måndagsfrågan – öka din förbränning med vattenfasta!

Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har följt dina kostplaner med GI och LCHF i många år och har gått ner 11 kg. Det är jag väldigt glad för och jag älskar dina recept. Men…problemet är att jag har ytterligare 10 kg som sitter som berg. Jag upplever att min förbränning står still och trots att jag för matdagbok, äter strikt LCHF och tränar varje dag går jag inte ner i vikt. Min nya kost med lite kolhydrater har hjälpt mig mycket i mitt sockerberoende men jag är inte fri från sug och jag tänker mycket på mat hela tiden. Har du några tips hur jag ska få upp förbränningen samt slippa suget som sitter kvar?

Hälsningar Lena

Hej Lena,

Vad roligt att du gillar mina recept och att du faktiskt har tappat 11 kg!

Problemet du beskriver är en av de vanligaste frågorna jag får och jag har själv kämpat för att komma ner i en normalvikt så jag vet hur det känns – frustrerande!!!

Jag rekommenderar att du ska göra en VATTENFASTA under 4 dagar och sedan återgå till din lågkolhydratskost. Du kan sedan börja intresserad dig mer för 5:2 dieten och komplettera med 2 fastedagar i veckan för att öka din förbränning ytterligare. Dessa metoder går utmärkt att följa! Nedan har jag kopierat in delar av text från min bok om 5:2 som jag tycker att du ska läsa och påbörja genast.

Vattenfasta 4 dagar minus 4 kg

Att vattenfasta är en mycket god idé att starta ditt nya hälsoliv med! Framförallt gäller det alla som upplever det svårt att gå ner i vikt och inte får de resultat de önskar. Vid vattenfastan återställs en riktig hormonell balans i kroppen där vi frigör hjärnan och får igång fettförbränningen ordentligt. Jag rekommenderar att man vattenfastar 4 dagar för att sedan successivt trappa upp med proteiner, grönsaker och fett. Därefter är det betydligt lättare att hålla sig till en lågkolhydratskost och du har en förbränning på topp! Kroppen är faktiskt bättre utrustad för att klara av för lite mat än för mycket mat. Det som händer dessa dagar är:

Dag 1: Kroppen förbränner alla kolhydrater

Dag 2 och 3: Förbränner protein

Dag 4: Kroppen sparar på proteinet och börjar förbränna fett. 

Våra lyckohormoner!

Mekanismen bakom när hjärnan signalerar att den önskar sig socker och stärkelser går via hjärnans produktion av signalsubstanser. När du äter socker och stärkelser ökar produktionen av signalsubstanser som vi ofta kallar lyckohormoner och vi får en skön känsla i kroppen. Vi kan t ex bli på gott humör av att äta en chokladkaka och vi vet vad det menas med att tröstäta…

Många människor jag möter är beroende av att få i sig sötsaker, läsk och tycker att det är svårt att sluta med såväl kvällsmackorna och fikat. Man kan bryta detta mönster genom att göra en vattenfasta 4 dagar och programmera om hjärnan så att den inte efterfrågar framförallt socker i samma grad som tidigare. Då blir det lättare att följa den kostplan som du har bestämt dig för att genomföra.

En 4-dagars fasta är som att göra en service på bilen men nu handlar det om din kropp. Under dessa dagar går kroppen in i en reparationsfas och såväl blodtryck, kolesterol, blodsocker och insulin går ner samt att skadade celler repareras, kroppen avgiftas och nya hjärnceller bildas.

De första 4 dagarna

De första 8-12 timmarna efter sista måltiden använder kroppen mat som finns kvar i matspjälkningssystemet. Under de kommande 10 timmarna använder kroppen glykogen (kolhydrater) som finns lagrat i levern. 16-24 timmar efter sista måltiden måste kroppen börja producera glukos på något sätt och det lättaste sättet att göra det är att använda muskelvävnad. Det är bra om den mesta av denna tid är under natten då kroppen är i fullständig vila.

Morgonen därpå, dag 2, bör man vila väldigt mycket, precis som under alla andra dagar under en vattenfasta, men särskilt då. Någon gång under dag 2 börjar kroppen ändra om så att den mestadels använder fett som sin källa av energi. Det är nu matspjälkningssystemet kan börja vila. Alltså kommer alla gifter som blivit lagrade i fettet att börja försvinna. Detta är målet.

Under de tre första dagarna kan man känna av något som de flesta kallar hunger men känslorna i magtrakten beror på att kroppen arbetar med magen och tömmer den. Det kan också vara stressrelaterade känslor man känner, då de oftast uppstår i just magtrakten. Den äkta hungern brukar hos genomsnittet komma när kroppen inte längre har någon ”överflödig” vävnad att använda som bränsle. Det är en erfarenhet att känna hur kroppen beter sig under dessa 4 dagar och du kommer att bli förvånad hur du manövrerar din hjärna och tar kontroll. Kanske har du aldrig haft den kontrollen innan? Hjärnan kommer nu att acceptera dina val av matintag och inte fråga efter socker.

Du går ner ca 4-5 kg på dessa 4 dagar. Du går upp 2-3 kilo när du börjar äta du kommer att ha en bättre förbränning och en mer fungerande kropp efter fastan.

Så här gör du:

Dag 1 – 4                Drick ca 2-3 liter vatten eller mineralvatten, kaffe, te är ok samt 1 misosoppa per dag. Blir det för tufft kan du äta en gurka per dag (innehåller mest vatten)

Dag 5 och framåt                Återgå eller börja med en lågkolhydratskost

Nu bör du ha en högre färbränning, bättre hormonell balans samt du har bråkat klart med din hjärna om behovet av mat och framför allt snabba kolhydrater.

Själv gör jag en vattenfasta 3-4 ggr per år och jag älskar det. Lycka till hälsar Ulrika

 

Reader Interactions

Comments

 1. Spännande, sätter igång direkt:)
  Ska jag ta mina vanliga kosttillskott dessa dagar, typ D vitamin och omega 3, eller hoppa över dom dessa dagar?

  • Hej Marie, Vad roligt att du blir inspirerad att börja direkt! Du ska fortsätta med dina vitaminer och omega 3 – Lycka till – hälsningar Ulrika

 2. 4 dagen och det har gått förvånansvärt lätt:)
  Känner mej mycket lättare och det är jag ju:)
  Vet att man går upp nästan allt igen.. Men nu hoppas
  jag på att förbränningen kommer igång o att det
  blir bra resultat med 5:2. Lycka till alla !!

  • Hej Ann-Louise!
   Du kommer inte att gå upp allt efter vattenfastan, 2 kg kanske men du kommer att ha kvar minskningen i måtten. OM du nu fortsätter med en sund kost kommer du att tappa mer i vikt och ha en hög förbränning!
   Hälsningar Ulrika

 3. Hej!

  Jag har vattenfastat under 4 dagar nu och undrar hur mina dagar nu direkt efteråt ska se ut, självklart tänker jag på matintaget?

  Tack

  /Sabina

  • Hej Sabina,
   Jag rekommenderar att du äter en lågkolhydratskost och därefter kör en 5:2 diet!
   Bra att du har fixat vattenfastan!
   Lycka till hälsar Ulrika

 4. Hej Ulrika!
  Jag har beställt din bok samt tänkt att kicka igång det hela med 4 dgr vattenfasta.
  Lite frågor,- om jag kör 4 dgr månd-tors först, äter jag sedan låghydrat kost resten av veckan. och sedan börjar jag med 5:2 veckan efter? är det tanken?
  vad exakt innebär låghydratkost I praktiken? (så man nu gör rätt från början)
  samt finns det recept på misosoppa som man hittar lätt?
  tusen tack för svar!
  mvh Hannah 🙂

 5. Hej Ulrika!
  Måste börja o tacka dig för all inspiration du sprider! Både din blogg och alla dina böcker har gjort att jag snart når mitt mål, bara några få kilo kvar nu!
  Jag började med 5:2 metoden i mitten av september, det gick fantastiskt bra, 1 kilo minskade jag i veckan. Nu har jag precis avslutat en 4 dagars vattenfasta (efter att ha varit på semester med all inclusive). Jag har nu totalt minskat 10 kg och känner mig så glad o lycklig! Min fråga till dig är; nu när jag fortsätter köra 5:2 är det ok att ta en av dessa två dagar med ”vattenfasta” istället för 500 kcal?
  Tack för all din inspiration!
  Hälsningar Pernilla 🙂

 6. Hej,
  Ät magnesium för att få bort sötsuget. Finns i alla slags nötter, frön, nyponpulver OCH mörk choklad. Finns även på burk på Apoteket och Holistic. Ät en terapeftisk dos initialt på 300-400 mg/dag och gå ned på 100-200 mg/ dag efter några veckor. Kommer att göra gott för spända muskler och få bort eventuella sömnbesvär också.

 7. Hejsan!

  Jag undrar hur många dagar man kan göra denna vattenfasta? Jag hade gärna velat göra några fler dagar än 4 dagar, men jag undrar om det är skadligt på något sätt?

  Med vänlig hälsning Heidi

  • Hej Heidi, Jag rekommenderar att man gör 4 dagar men du kan förlänga någon/några dagar om du mår bra och känner att det fungerar. De finns en del som vattenfastar flera veckor men det är inget jag rekommenderar. Hälsningar Ulrika

 8. Hej!
  Är intresserad av att prova vattenfasta men är lite orolig över att jag är så känslig när jag inte får mat. Jag svimmar efter 2-3 timmar om jag inte äter på morgonen, har hänt allt för ofta. Dessutom äter jag medicin mot för högt tryck i hjärnan. Hur funksr medicin och vattenfasta?
  Jag har ca 15 kg övervikt och har kämpat i alla år för att gå ner i vikt, men ingenting hjälper.
  Hälsningar
  Ullis

  • Hej Ulrika,
   Kanske du ska avvakta lite med vattenfasta eftersom du säger att du svimmar om du inte äter efter 2-3 timmar… ÄR det verkligen sant?
   Prova istället Soppkickstarten i min bok eller den Korta Kickstarten – det ger ett fantastiskt resultat!
   Hälsningar Ulrika

   • Ja det är verkligen sant. Är ofta på provtagning med fasteprov och varje gång svimmar jag. Blir yr även hemma och på jobbet om jag inte äter. Ska prova korta kickstarten! Tack för ditt svar!
    Mvh
    Ullis

 9. Hej! Jag har precis börjat vattenfastan och går än så länge toppen. Efter dessa dagar har jag tänkt gå över till soppkickstarten och sedan till snabbkickstarten, är detta ett upplägg du skulle rekommendera?

  Mvh josse

  • Hej Christina, Jag skulle rekommendera Dig att ta en paus med träningen när du vattenfastar. Hälsningar Ulrika

 10. Hejsan
  Är björksav något att komplettera med till vanligt vatten eller ……?
  Den innehåller mineraler, bl a kalium, frukt- och druvsocker och en rad andra sockerarter, aminosyror samt möjligen (?) antioxidanter
  mvh
  Anette

 11. Jag undrar om man under vattenfastan kan ha färskpressad citron eller lime i vattnet?

 12. Hej Ulrika. Jag har nu kört en 4 dagars vattenfasta. Vilket gick mycket bra! Men jag är fundersam om en sak som hände dag 4 a.
  Jag har läst att mat till avföring tar ca 24h men max 2 dagar, 2 dagen fick jag lös illaluktande avföring som vid magsjuka. Dock varade det bara ca 2 timmar men så dag 4 ungefär efter 90 h så hade jag en lite lös men annars normal avföring. Vad hände?
  Börjar tro att jag har gått i sömnen, vilket jag aldrig har gjort.

 13. Hej Ulrika!
  fin sida du har och gillar det du skriver!
  Jag är sugen på en vattenfasta eller liknande för att kicka igång kroppen. Har det där lilla extra fettet jag skulle vilja bli av med samt försöka att justea mina dåliga vanor! Är vattenfasta något du kan rekomendera då? sen undrade jag om man tar buljon istället för misosoppa, hur mycket och vilken buljong rekommenderar du?

  kan man dricka citronvatten och liknande under fastan?

  Med vänlig hälsning Anna

 14. Jag undrar hur det går att äta vattenmelon under vattenfasta? Tänkte försöka fyra dagar och har för mig att det är ok att äta en gurka, gäller samma vattenmelon?

 15. Hej! Du skriver 1 misosoppa, hur mycket är det då? Många recept är på 1 liter vatten/buljong á 4 port. Menar du 1 portion soppa eller 1 liter soppa/dag.
  Tack på förhand!

 16. Hej !!
  Jag undrar om jag fastar 1dygn om det kan ge resultat på vågen och förbränningen ??

  Mvh Helena

  • Hej Helena, Det är klart att det kan ge resultat på vågen men du går upp igen. Jag rekommenderar att du i så fall gör en vattenfasta 4 dagar för att uppnå resultat med din förbränning. Hälsningar Ulrika

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*