Kunskapsbanken

Så påverkar sköldkörteln din vikt

Fler och fler är överviktiga och enligt FHM är det 52% av Sveriges befolkning som har en övervikt eller fetma och det är stigande siffor varje år. Det är märkbart hur människor mår och dessutom synligt att män och kvinnor har blivit större. I statistiken visar det att män har 63% övervikt och fetma!

Vi äter och dricker mer socker, snabba kolhydrater och fler kalorier än tidigare och det är stor skillnad mot 30 år tillbaka. Vi äter ute oftare och väljer snabbmatställen och hämtmat på ett sätt som vi aldrig har gjort tidigare. Vi stressar mer och vi motionerar mindre. Det är anledningen att denna kurva går spikrakt uppåt och tar vi inte detta på allvar kommer vi bli mer sjuka och vi får sämre vanor.

Med ohälsosamma vanor kommer det problem med kroppen och framförallt att man kan få en störd förbränning. I dag är det många (framförallt kvinnor) som upplever att det är svårt att gå ner i vikt trots att man försöker och alltfler har större besvär med hormonella obalanser, framförallt i klimakteriet. I många fall är det sköldkörteln som blir drabbad och eftersom förbränningen är kopplad till detta organ så kan det ställa till problem.

En fungerande sköldkörtel är helt avgörande för ämnesomsättningen som i sin tur påverkar vikten. Sköldkörteln producerar hormoner som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Underfunktion i sköldkörteln, även kallat hypotyreos, är ett av de vanligaste förekommande problemen med sköldkörteln. Något som framförallt drabbar kvinnor. Sköldkörteln kan påverkas negativt av flera faktorer, där bland annat stress och dåliga kostvanor är två av dem.

I dag medicineras över 500 000 i Sverige med läkemedlet för underfunktion i sköldkörteln. Levotyroxin ett av de mest utskrivna läkemedlen för svenska kvinnor. Om man lider av underfunktion i sköldkörteln innebär det att förbränningen ofta stannar av, och viktuppgången kommer som ett brev på posten. Sköldkörtelproblem uppstår ofta på grund av näringsbrister, antingen på grund av bristfälligt näringsintag eller dålig matsmältning.

Det finns flera faktorer som ligger bakom sköldkörtelproblem bl.a. långvarig stress, tarmproblem, näringsbrister, undermålig kost, alkohol, allergier, miljögifter, infektioner och andra hormonella obalanser. Det är inte bara övervikt som är ett symtom kopplat till sköldkörteln. Även trötthet, magproblem, svullnad, ledvärk och hjärndimma är vanligt att drabbas av i samband med obalans i sköldkörteln.

Hur skall man då göra för att gå ner i vikt eller bibehålla vikt sin vikt med en nedsatt sköldkörtelfunktion?

Man måste ta ett ordentligt helhetsgrepp runt sin hälsa och det innebär att ge kroppen en näringsrik kost, ha tid för återhämtning och skapa bra sömnvanor, daglig motion och bygga muskler för att öka kroppens förbränning, och på så vis gå ner i vikt. Att göra denna form av hälsoresa är receptet för att lyckas bli fri från sina sköldkörtelbesvär.

Kosten

Det går ut på att äta ”rena” livsmedel och näringsrik mat. Med det menas rikligt med grönsaker, frukt och bär, kött, kyckling, fisk, skaldjur och rotfrukter och naturliga fetter. Du bör helt avstå från socker, alkohol, processad mat och snabba kolhydrater under en längre period, gärna 3 månader. På detta sätt kommer du att få ett jämnt blodsocker och det är gynnsamt för din bukspottskörtel men också din sköldkörtel. En annan orsak till övervikt är att man äter för ofta och för många kalorier. Därför är kombinationen att äta en lågkolhydratkost kombinerat med periodisk fasta ett bra sätt och ger ett snabbare viktminskningsresultat.

Stress och återhämtning

Stress försämrar chanserna att tillfriskna. Det stör inte bara sköldkörtel utan även binjurarna. Vid långvarig stress och hög frisättning av stresshormonet kortisol stör vi funktionerna i dessa organ. Till slut orkar de inte längre frisätta de mängder med kortisol som krävs.
Vagusnerven är människans längsta nerv som består av cirka 80 000 nervtrådar som samlar in data i kroppen och styr och påverkar kroppen.

Det centrala nervsystemet har en lugnande del som reglerar inflammation och aptit och en annan som styr överlevnadsmekanismer som aktiveras vid stress. Att meditera och gå ut och gå i skogen är bra aktiviteter för att komma ner i varv. Yoga och lugn stretch för kroppen är också bra. Prioritera sådant som får dig att må bra och känna dig avslappnad kan stärka vagus.

Sträva efter att få till en bra sömn som ger dig minst 6 timmar sömn per natt men gärna 8 timmar. Då återställer sig kroppens hormoner och du kommer ner i djupsömn och det ska inte underskattas när man ska jobba på att få till en bättre förbränning. Kroppen behöver känna ett inre lugn.

Träning och motion

Bygg upp din muskelmassa. Muskler förbränner mer energi än andra vävnader, och många förlorar muskelmassa vid sköldkörtelsjukdom. Man ska inte vara rädd för att ta i när man tränar,

bygga muskler för att öka kroppens förbränning, och på så vis gå ner i vikt. All form av styrketräning är gynnsamt, framförallt för kvinnor.

Dagliga promenader utan att känna krav och stress runt detta är bra. Man kan börja i lugn takt och sen öka takten om man vill det och även sträckan man går. Passa på att njut av naturen och varva ner eller lyssna på musik eller en ljudbok som får dig att koppla av samtidigt som du samlar steg i benen.

Tillskott

Det är inte alltid nödvändigt att inta läkemedlet Levaxin då nedsatt sköldkörtelfunktion i många fall kan bero på näringsbrist. Detta kan då enkelt behandlas naturligt med hjälp av kosttillskott för sköldkörteln.

Tyrosin, selen och jod är viktiga näringsämnen som vi behöver för en fungerande sköldkörtelproduktion. T4 (tyroxin), vilket är ett sköldkörtelhormon, bildas naturligt i kroppen av aminosyran tyrosin och mineralet jod. Tyrosin och jod konverteras sedan till det mer aktiva hormonet T3 (trijodtyronin) i levern, som är i behov av mineralet selen för optimal konvertering. Sköldkörteln kommer inte att fungera normalt vid brist på dessa näringsämnen vilket resulterar i en obalans av sköldkörtelhormonerna.

Jodbrist är vanligt och det grundar sig i att delar av jordens befolkning har låga naturliga tillgångar på jod. Jod är något vi behöver få i oss för att förebygga struma (förstorad sköldkörtel) som orsakas av störningar i ämnesomsättningen. I Sverige är vårt vanliga bordssalt berikat med jod. Trots detta ökar rekommendationer att undvika salt, vilket kan bli problematiskt då bordssaltet är en av våra viktigaste jodkällor.