Kunskapsbanken

Så äter du hälsosamt med dina nära och kära!

Ibland kan det vara svårt att få ens familj att vilja äta hälsosamt och det kan upplevas enkelt att göra en pasta, raggmunk eller blodpudding varje dag. För att skapa en varierad och hälsosam kost är det viktigt att planera och få din familj att testa nya hälsosamma middagsrecept. Skapa mer matglädje och hälsosamma vanor i livet!

Kära Ulrika, min gubbe är så tråkig! Allt han vill äta är svensk husmanskost. Nog för att raggmunk och blodpudding är gott men jag hade ju gärna sett att man kunde varva med någon av de vackra sallader som du gör. Till saken hör ju att både jag och gubben börjar bli väl omfångsrika och jag tror ju att all denna bruna mat har en hel del med detta att göra. Men hur får man en envis gubbe att ta sitt förnuft till fånga? Jag hade ju trott att gnället kring maten var över nu när barnen är stora och sen fastnar man med en minst lika gnällig och envis gubbe.. Vad råder du mig till? /Eva-Britt

Hej Eva-Britt, det är nog så att du är mer medveten och har mer lust att äta hälsosamt än din make och jag ger samma råd som jag ger till föräldrar nämligen att alltid laga upp eller göra i ordning grönsaker som tillbehör till vardagsmaten. Det är upp till din make om han vill smaka eller byta ut till dina hälsorätter men då finns i varje fall alternativet! Antingen lagar du upp 2 maträtter per dag och det behöver egentligen inte vara så krångligt eller ta mer tid än det brukar för du kan laga 2 portioner till din make och 2 portioner till dig och använda resterna som matlåda dagen efter till er båda. Då får han sina maträtter och du dina.

Det andra alternativet är att du pratar med din make och får honom att bli intresserad av mer hälsosam matlagning och framför allt förklara betydelsen av att äta mer grönsaker i kosten! Känner du att det blir ett för stort projekt och drar ner din motivation så skulle jag göra det första alternativet och vem vet, han kanske inser själv efter en period att han vill också göra en förändring trots allt.

Raggmunk, blodpudding, kött och potatis ser verkligen inte inbjudande ut på tallriken jämfört med en laxfilé med en romsås och citronmarinerad broccoli eller ugnsrostade grönsaker och dessutom är känslan efter måltiden inte så behaglig heller om man väljer raggmunk med fläsk, utan grönsaker. Ofta blir man trött av kolhydratrik mat och ofta sugen på något sött en kort stund efter och det är ju också en anledning att få in mer hälsosamma rätter i sin vardag.

Du har motivationen och lusten och det ska du ta vara på! Som sagt, gör förändringen själv till en början så ska du se att din make ”vaknar till liv” och får lust han också och då blir det hållbart och roligt istället för en kravfylld känsla hos honom. Lycka till med envisa gubben! Hälsningar Ulrika