Kunskapsbanken

Om du har svårt att gå ner i vikt

4 orsaker till att du kan ha svårt att gå ner i vikt - Och Ulrikas bästa tips när det gäller vågen

Att gå ner i vikt kan vara svårt

Ibland kan det vara svårt att få igång förbränningen och viktminskningen, anledningen kan givetvis bero på olika faktorer.  Ulrikas erfarenhet som kostrådgivare visar att knepet i dessa fall är att ha tålamod och ge din kropp tid att känna sig bekväm med sin nya kostplan. Har du inte gått ner i vikt de första veckorna eller månaden så ge inte upp. Fortsätt och ta gärna mått och jämför om något händer. Att bara gå på känslan ger ofta inte ett helt korrekt svar. Många gånger kan ett viktproblem vara genetiskt, man har ett arv som innebär att du får kämpa mer med att hålla din vikt än andra. Men det finns även några andra anledningar som vi ofta ser hos våra kunder.

Jo-jo bantningen

Du kanske har under perioder i ditt liv levt på måltidsersättningar i form av soppor och shakes eller följt en metod där du bara äter bananer, kålsoppa eller något annat tokigt? Då gäller det för kroppen att reparera skadorna. Du måste övertyga den om att det inte är svält på gång, så kroppen vågar lätta lite på reservlagren. Detta gör man dels genom att ge den bra byggstenar att reparera sig igen (bra fetter och proteiner), dels ge den mycket mat och övertyga den om att det inte är någon risk för svält igen.

Stressen

Stress och sömn är en väldigt viktig faktor vad gäller viktnedgång. Har du för mycket måsten och är för hårt belastad på jobbet eller hemma, oroar dig och sover dåligt så utsöndras stresshormonet kortisol. Detta hormon ger oss mer energi genom att höja blodsockret, vilket ger insulinutsöndring. Då ställer kroppen in sig på att lagra fett. Har du svårt med vikten är det en extra anledning att göra vad du kan för att minska onödig och överdriven stress, samt sova tillräckligt. Läs gärna mer om insulinets påverkan i vår text om lågkolhydratkost.

Livsmedelsintolerans

En del personer har svårt att bryta ner mjölkproteinet och laktos och därför inte går ner i vikt. Mjölkprodukter kan också ha en negativ effekt på vikten genom att mjölkproteinet frisätter extra insulin. Ofta känner man sig svullen och får problem med matsmältningen i dessa fall. Samma sak gäller nötter. Prova att utesluta grädde, crème fraiche, yoghurt, ost mm (dock ej smör) under en vecka och se om det ger ett resultat på vågen. Om inte, prova att ta bort nötter och se om det ger ett bättre resultat.

Hormoner

Kroppen är full av hormoner, över 50 st som t ex  insulin, kortisol, adrenalin, noradrenalin, seretonin, dopamin, endorfiner, oxytocin, östrogen, testosteron, progesteron, mm. Hormonella obalanser är inte ovanligt och detta problem ökar, främst bland kvinnor som ibland har en låg ämnesomsättning på grund av för lite sköldkörtelhormon. Detta kan testas via ett enkelt blodprov på vårdcentral och få ett tillskott i tablettform (Levaxin).

Vid klimakteriet sjunker östrogennivåerna hos kvinnor och testosteron hos män vilket kan ge viktökning på några kilo. Om du har levt länge på snabba kolhydrater, stressat mycket, sovit lite och motionerat dåligt så har du förmodligen en väldigt dålig obalans bland dina hormoner och det kan ta lång tid att förändra denna obalans, men det går. Följ kostprogrammet och ha tålamod.

 

Ulrikas råd till er när det gäller vågen

1.Väg dig en gång i veckan

Jag rekommenderar att du väljer en dag i veckan, förslagsvis måndagar, att väga dig på. Väger du dig oftare än så riskerar du att få fel bild av vad du egentligen väger. Många saker påverkar våran vikt såsom menstruation liksom toalettbesök eller vad du har ätit under dagen.

2. Väg dig vid samma tidpunkt varje vecka

Din vikt kan variera med hela 2,5 kg, om dagen! Väg dig samma tidpunkt varje vecka, på morgonen efter du har varit på toaletten.

3. Var ödmjuk mot dig själv

För att du inte ska bli besviken på dig själv så lägg in en buffert för din målvikt. Låt oss säga att din målvikt är 65 kg, så var nöjd med att vågen visar 68 kg. Som jag har nämnt tidigare kan dagsformen påverka vågen och är du kvinna har du lättare att dra på dig vätska under vissa perioder. Ge dig själv beröm för att du gör den här viktresan istället för att känna dig besviken.

4. Mät dig

Ofta syns det tidigare på måtten än vad det gör på vågen. Mät dig en gång i veckan samtidigt som du väger dig och se skillnaden. För vissa syns det mer på måtten och för vissa syns det mer på vågen. Det är inget konstigt och vi är alla olika. Jämför dig inte med någon annan än dig själv.

5. Siffrorna på vågen är inte allt

Sifforna på vågen är inte det viktigaste. Tänk på alla andra hälsovinster du får av att äta efter denna kostplan! Kanske har du upplevt bättre mage, mer energi, bättre sömn, stabilt blodsocker, minskat sötsug. Mer och mer forskning tyder dessutom på att socker och snabba kolhydrater är orsaken till cancer och många andra livsstilssjukdomar.