Kunskapsbanken

Hur sockersötad dryck och läsk påverkar hälsan hos barn

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar en avgift eller skatt på sockerhaltiga drycker som ett led i att motverka övervikt och fetma. Det finns forskning som tydligt visar att detta bidrar till att minska försäljning och konsumtion av drycker med tillsatt socker.

[2023-08-09]  Många ungdomar dricker sockersötad läsk och storkonsumenter kan få i sig upp till en liter per dag. En liten burk med 33 centiliter cola innehåller runt tio sockerbitar, vilket enligt de nordiska näringsrekommendationerna motsvarar ett helt dagsintag av socker för ett barn.  Det är lätt att få i oss stora mängder socker på kort tid genom att dricka läsk. Kolsyra triggar dessutom törsten och lockar till att dricka ännu mer.

Ett åttiotal länder har redan infört någon form av punktskatt på sockersötad dryck. Storbritannien införde för fyra år sedan en producentavgift i olika nivåer, som resulterade i att läsktillverkarna minskade mängden socker med så mycket som en tredjedel i vissa sorter. Dessutom visar en färsk studie att överviktskurvan sjönk med åtta procent hos flickor i tioårsåldern efter att avgiften infördes.

 Läs studien här

Vill du läsa mer? Läs Ulrikas debattartikel “Inför en avgift på sockrade drycker” här