Påverka din maghälsa genom vad du äter
Har du funderat på vad du har för pH-värde i kroppen? Många i dag är försurade och det kan vara orsaken till att du har en dålig matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, parasitsjukdomar, candida, övervikt eller är trött och energilös. Dessutom kan benskörhet kopplas till för lågt pH- värde samt såväl fibromyalgi och reumatiska sjukdomar.
Enzymer är beroende av att kroppen har ett pH-värde på drygt 7 för att alla funktioner och kemiska reaktioner ska fungera. Om det blir en obalans här arbetar enzymer sämre och på lång sikt uppstår symptom och sjukdomar. Vid en obalans lagras syra i bindväven och leder samt tar basiskt kalk från skelettet samt basiskt bikarbonat från blodet. De flesta sjukdomar och symptom påverkas positivt genom att balansera upp kroppens pH-värde.
Orsaken till att vi har ett lågt PH-värde är till stor del för att vi äter fel. Vitt mjöl, pasta, spannmål, mjölkprodukter samt socker är den stora boven och tittar man på vad vi baserar vår kost på är det just dessa råvaror. Fundera över den stora mängd pasta, bröd och socker vi äter jämfört med för 30 år sedan. Tittar du på mejerihyllan är det också en stor förändring och vi lockas att använda alla möjliga sorters mjölk, yoghurt, crème fraiche, grädde, kvarg mm. På toppen av detta äter vi mer socker än någonsin – alltså finns det en klar koppling.
Kött ligger också på listan över råvaror som bidrar till försurning i kroppen och det är klart att ökningen av vår köttkonsumtion bidrar inte till att vi får en basisk tarm.
Den mat vi äter är antingen sur (lågt pH), neutral eller basisk (högt pH). Den mat vi äter bör totalt sett vara neutral eller svagt basisk. Det betyder att vi behöver äta mycket mer basbildande livsmedel och begränsa syrabildande. En riktlinje är att äta 75% basbildande och 25% syrabildande för en bra balans.
Om vi skulle äta mer grönsaker, frukt, fibrer, örter och biodynamiska grönsaker skulle vi ha ett basiskt PH-värde. Om vi dessutom inte kokade, stekte, micrade all mat och satsade på att äta mer Raw Food så skulle det också förbättra vår basiska nivå. Prova genom att införa mer råkost i din kostplan.
Om du vill förändra sitt värde ska du ha lite tålamod och testa varje vecka. Du kommer att se en förändring inom en månad om du följer en kostplan som innehåller:
- 1 glas citronvatten varje morgon (1/2 citron + 3 dl vatten)
- Grapefrukt till frukost och även bär
- Mer gröna bladgrönsaker t ex rucola, spenat, persilja (gärna biodynamiska)
- Rikligt med broccoli, grönkål, sparris
- Rotfrukter (gärna råa)
- Lagom stora portioner med kött och fisk, ca 125-150 g rå vikt per portion
- Örtteer som innehåller nässla eller gärna anis
Undvik eller dra ner på:
- Mjölkprodukter som ost och pastoriserad mjölk
- Vitt mjöl, pasta och bröd
- Alla spannmål
- Margarin
- Kaffe och svart te
- Läsk, saft och alkohol
- Kött, fisk, ägg (tänk på att ät mycket grönsaker till dessa råvaror)
De goda bakterierna trivs bäst i en basisk miljö. I dag har tarmfloran fått en särskild ställning då man upptäckt att det påverkar allt från hur vi mår till vår ämnesomsättning och vårt immunförsvar. Man kan alltså se skillnad på en normalviktig och en överviktig människas tarmflora. En normalviktig person har många olika sorters stammar av bakterier medan en överviktig person har en utarmad tarmflora. Det gäller alltså att sträva efter att ha en så rik bakterieflora som möjligt för att hålla vikten och underlätta viktnedgång, och då gäller det att vi sköter om våra goda bakterier i tarmen. Detta kan vi göra genom att hjälpa kroppen att bli mer basisk. Då trivs inte dåliga bakterier och våra matsmältningsenzymer fungerar bättre!
Läs mer här om hur enzymer och här om hur probiotika kan påverka din magetarm-hälsa positivt.
Dags att basa kroppen