Gut brain – kopplingen mellan hjärnan och tarmen
Gut-brain axis eller tarm-hjärna-axeln på svenska, är benämningen på den koppling som finns mellan tarmen och hjärnan.
Gut brain koppling har fått mer och mer uppmärksamhet bland forskare de senaste åren och många tror att den kan spela en viktig roll för hur vi hanterar hälsoproblem som IBS, ångest och nedstämdhet, men den primära kopplingen har med kosten att göra.
Forskaren Charlotte Erlanson Albertsson har under många år studerat kopplingen mellan just hjärnan och tarmen och kommit fram till att det är en tydlig kommunikation mellan dessa två organ. “Hjärnan har absolut koll vilka kalorier, smaker och liknande som vi stoppar i oss. Sen kan hjärnan ropa efter mer, primärt socker eller salt, och då gäller det för oss som individer att lära oss känna och veta av vårt behov innan vi tillfredsställer denna signal och stoppa något i munnen. Oftast har men dragning mot det salta eller det söta och det kan vara en bra sak att börja med att lära sig, vilken dragning just du har. När man vet det kan det bli enklare att stå emot hjärnans rop efter detta.”
Det är signalsubstanser som gör att kopplingen mellan hjärna och tarm fungerar så bra som den gör. Det är denna koppling som man också tror påverkar oss när vi till exempel är stressad och detta i sin tur tar ut sig genom problem med magen. Därför är kost och träningen inte enbart avgörande faktorer för att vi ska ha en långsiktigt bra hälsa, även den mentala delen har en stor påverkan.
Charlotte vill även lyfta upp tarmens påverkan när det kommer till inflammationer och sjukdomar. “Tarmen har vårt störta immunsystem och tarmen är inte så tålig som många av oss tror. Vår mat har ändrats mycket under de hundratals år vi helt levt och innehåller idag många främmande komponenter. Tarmens utveckling har inte alls haft samma framfart. Det innebär att all mat som vi äter träffar tarmen först och är det något vi sen reagerar på ter det sig genom en så kallad inflammerad tarm. Inflammationen tar sig sedan vidare ut i kroppen på olika vis och kan då resulterar i någon form av sjukdom. För att undvika detta kan vi satsa på att laga så mycket mat som möjligt hemma själva. Den maten är generellt snällare mot tarmen och dess påverkan är inte alls lika hård.”
Längre ner på sidan kan du du se en film där Charlotte berättar om just detta.