Kunskapsbanken

Detox

Detox är en typ av utrensning i din kropp som gör att gamla slaggprodukter i kroppen försvinner

Fördelar med detox

Att göra en detox är att ge dig själv och din kropp en riktig storstädning, något som många uppskattar att göra med jämna mellanrum. Man upplever ofta att man blir piggare, friskare och att kuren ger en bra boost!

Fasta och detox rensar kroppen från toxiner, stimulerar kroppens ämnesomsättning och cellproduktion samt stärker immunförsvaret. En köra en detox är en optimal kickstart när du vill genomföra kostförändringar av olika slag. Du kan med fördel genomföra kuren flera gånger per år för att bibehålla eller förbättra din allmänhälsa i stort.

Vad består en Detox kostplan av?

En detox kostplan kan bestå av vegetarisk kost med mycket raw food, mättande soppor, energirika smoothies och renande juicer. Du äter inte socker, gluten eller komjölksprodukter under en detox. En del väljer också att tillsätta något naturligt kosttillskott, till exempel vetegräs, alger eller maskros.

Ett gott råd är att planera din detoxperiod väl och välja ett tillfälle då du har en relativt lugn tillvaro. De första dagarna kan upplevas tuffa att ta sig igenom och ett knep för att undvika en dipp är att du försöka att trappa ner din vanliga kost till “lättare” och mer kolhydratsfattiga måltider några dagar innan du påbörjar en detox.

Vad är en Juice-Detox?

Att juica är en form av detox om blivit väldigt populär på senare år. Det är enkelt att köpa färdiga juicingpaket eller följa en kostplan. En juicing varar vanligtvis 7 dagar med upptrappning och nedtrappning. Juicingveckan börjar med att du dag 1 dricker smoothies och äter soppor. Under dag 2, dag 3 och dag 4 dricker du 6 olika juicer/smoothies varje dag som alla har olika innehåll och effekt på kroppens organ. Dag 5 trappar du upp med smoothies och soppor igen. Efter juicingen rekommenderas måltider som är vegetariska och lättsmälta för kroppen. Du kan juica utan att köpa en råsaftcentrifug men du lär behöva en blender med hög hastighet som du även kan mixa grönsaker med.

Vilka fördelar finns det med Juice-Detox?

Att juica är ett bra sätt att bryta dåliga vanor och rensa ut slaggprodukter och toxiner. Känslan som infinner sig efter en juicing är härlig och det är en bra start för att fortsätta en hälsosam livsstil. Många upplever även att en detox har positiva effekter på sömnen och humöret samtidigt som huden blir renare och slätare. Dessutom är det vanligt att magen fungerar bättre och att problem med magont, gaser och svullen mage blir mindre efter en detox.

Får man i sig tillräckligt med näring när man juicar?

En del är oroliga för att inte få i sig tillräckligt med näring när de juicar. Det är dock inget man behöver vara. Frukt och grönsaker innehåller en stor andel mineraler, vitaminer och antioxidanter så det är ingen risk för näringsbrist. Det är till och med så att du kan få ut ännu mer bra ämnen från din frukt och dina grönsaker när du mixar sönder de, eftersom du då får ut mer näring än om du tuggar i dig de.