Kunskapsbanken

Boosta immunförsvaret

Boosta ditt immunförsvar med en hälsosam kost, detox och en bra tarmflora

Boosta immunförsvaret

Oavsett tid på året bör vi alltid se till att ta hand om oss. Genom att boosta vårt immunförsvar hjälper vi kroppen att hålla förkylningar och sjukdomar på avstånd och får förhoppningsvis förbli friska. Ett dåligt immunförsvar kan däremot leda till ökad risk för sjukdomar och virus. Därför kan det vara bra att stärka sitt immunförsvar på olika sätt. Nedan listar vi några exempel på hur du kan jobba upp ditt immunförsvar.

Gör en detoxkur och stärk immunförsvaret

När man detoxar kroppen låter man de inre organen vila, i och med att man inte utsätter dem för den belastning som matsmältningsprocessen innebär. Man kan utan problem göra en detoxkur två gånger per år, det är ett perfekt sätt att städa ut kroppen från slaggprodukter och gifter. En detoxkur där du äter mycket antioxidanter och vitaminer ökar dessutom dina chanser till att boosta immunförsvaret och skapar dessutom en basisk mag- och tarmkultur.

Tänk på att! Om du redan känner av virussymptom, till exempel att du känner dig trött och orkeslös, eller har feber rekommenderar vi inte att du genomför en detoxkur. Då ska du istället fokusera på att få i dig rikliga mängder med näring och energi.

 

Vad ska jag äta för att hålla mig frisk? Det finns en rad olika livsmedel som har speciellt bra egenskaper för att boosta vårt immunförsvar. Nedan listar vi 5 bra råvaror att frossa i:

5 matvaror som stärker ditt immunförsvar

  1. Citrusfrukter – Unna dig ett glas färskpressad juice av till exempel citron, grapefrukt och apelsiner varje morgon. Förutom att det är gott så är citrusfrukter fylla med bra C-vitaminer.
  2. Vitlök – En klassisk huskur som många tycker fungerar.
  3. Grönkål – En supernyttig grönsak som anses skydda mot både bakterieinfektioner och virus.
  4. Honung – Honung är en annan klassiker i förkylningstider med dess antibakteriella egenskaper.
  5. Spenat – Ytterligare en grön supergrönsak som är rik på fiber och antioxidanter.

 

70% procent av immunförsvaret sitter i tarmen

Vad alla kanske inte vet är att den största delen av vårt immunförsvar är lokaliserat i matsmältningskanalen och tarmfloran. Det är alla 100 000 miljoner bakterier i tarmen som bildar vår tarmflora. En hälsosam persons tarmflora kännetecknas av många olika sorters stammar av bakterier, och man säger då att personen har en rik tarmflora. Detta är förknippat med välmående och friska, smala människor. En utarmad tarmflora å andra sidan, alltså en tarmflora med få stammar, är förknippat med överviktiga och ohälsosamma personer. Det gäller alltså att sträva efter att ha en så rik bakterieflora som möjligt, både för att hålla vikten men också för att få ett starkt immunförsvar. Med en bra tarmflora har man betydligt större chans att hålla sig friskare, hälsosammare och därmed må bättre.