Fasta

Detox, juicing, 5:2 och 16:8 är alla exempel på periodisk fasta

Vad är periodisk fasta?

Det förekommer två typer av periodisk fasta i Ulrikas kurser: 5:2 fasta – Du äter under 500 kalorier som kvinna och 600 kalorier som man 2 dagar i veckan, för att sedan ha ett högre kaloriintag de övriga 5 dagarna.

16:8 fasta – Du hoppar över frukost och äter ditt första mål mat vid lunch. På så sätt får du en fasta på 16 timmar i rad, förslagsvis från klockan 20:00 på kvällen till 12:00 på dagen därpå.

Kombinationen lågkolhydratkost med 5:2 och 16:8 fasta gör att du går ner i vikt snabbare än vanligt och du har chans att såväl blodfetter, blodsocker och blodtryck påverkas positivt. Minskad risk för demens och hjärt-kärlsjukdom är några av fördelarna som experterna nämner.

Är du nyfiken på att testa olika typer av periodisk fasta rekommenderar vi att du testar 66 day challenge! I min hälsokostbok 66 Day Challenge får du ett kostprogram där du får prova på periodisk fasta och som hjälper dig gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt. 

Vad är vattenfasta?

Att vattenfasta betyder att du under 4 dagar dricker enbart vatten, mineralvatten, kaffe och te utan mjölk, en kopp misosoppa eller buljong. Passar framförallt dig som upplever att det är svårt att gå ner i vikt (och inte får de resultat du önskar). Under en vattenfasta återställs kroppens hormonella balans och fettförbränningen sätter fart.

Vad är 16:8 dieten?

Fasta är ett effektivt sätt att gå ner i vikt och metoden har blivit otroligt populär. Fördelen med periodisk fasta, där du fastar 16 av dygnets timmar, så kallad 16:8, är att du kan äta (nästan) vad du vill resten av tiden, och ändå gå ner i vikt. Förutom den effektiva viktnedgången är en stor fördel med periodisk fasta att det är enkelt att följa, man behöver inte räkna några kalorier eller näringsämnen.

Du kan placera dina matfönster när du vill och matfönstret behöver inte vara samma från dag till dag. Det gör det förhållandevis enkelt att delta i sociala sammanhang, jämfört med många andra dieter där det kan vara mat du ska undvika helt, eller där du ska ha en särskild fördelning mellan kolhydrater, fett och protein.

16:8 är en faste-metod som går ut på att du fastar 16 timmar per dygn och äter under 8 timmar. Det innebär att du hoppar över din vanliga frukost och äter första måltiden vid lunch och avslutar sedan dagen med en middag, senast kl. 20.00 på kvällen. På detta sätt äter du mellan 12.00–20.00 och det är 8 timmar och resten av de 16 timmarna på dygnet fastar du, genom att enbart dricka vatten, kaffe och te.

Vad är 5:2 dieten?

Periodisk fasta, där 5:2 är den mest välkända varianten, har legat på trendtoppen över dieter i ett antal år nu. En anledning till att metoden blivit så uppskattad är att den är effektiv men enkel att följa. Många upplever att 5:2 dieten gör en piggare, friska och självklart lättare.

Det finns flera olika sätt att fasta, men enkelt uttryckt innebär det att du under vissa dagar eller timmar av dygnet avstår från att äta och/eller äter en begränsad mängd kalorier. Att följa 5:2 innebär att du under två av veckans dagar reducerar kaloriintaget per dag till 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män. De andra dagarna i veckan äter du som du brukar, varken mer eller mindre och behöver inte räkna kalorier.

För att uppnå full effekt av fastan och därmed maximera hälsan är det en stor fördel att dra ner på kolhydrater och undvika socker helt och hållet. Vilka dagar man väljer är upp till var och en, det är flexibelt och du kan variera och byta dagar precis som det passar dig. En del lägger fastedagarna efter varandra, till exempel måndag och tisdag, för att få dagarna överstökade och kunna njuta mot slutet av veckan.

Vad är Detox?

Nyfiken på Detox eller juicing? Vill du veta mer om vad man får äta när man gör en detox, vilka hälsofördelar som finns och hur du kommer igång? Läs mer om Detox och våra olika kurser med Detox här!

Tips om du har svårt att fasta

Om man tycker det är svårt att fasta kan ett knep vara att dricka mycket vatten på fastedagarna och även grönt te och kaffe dämpar hungern. Det kan också vara en bra idé att välja livsmedel som ger stor mättnad på få kalorier.

4 fördelar med att fasta som stöds av forskning

Fasta, framför allt 5:2 fasta och 16:8 fasta, är något som har blivit väldigt populärt de senaste åren, men faktum är att fastan går tillbaka flera århundraden och spelar en viktig roll i många kulturer och religioner. Att fasta innebär att man inte äter något under en viss tidsperiod. De flesta fastor görs mellan 16 till 72 timmar. Periodisk fasta innebär dock att man cyklar mellan perioder av ätande och fasta, allt från några timmar till några dagar i taget. Det finns en rad hälsofördelar, allt från viktminskning till bättre hjärnfunktion. Här är några fördelar som stöds av forskning.

1. Kontrollerar blodsockret genom att minska insulinresistensen

Flera studier har hittat ett samband mellan att fasta och ökad kontroll av blodsockret, vilket är kan vara fördelaktigt bland de som har risk att utveckla diabetes. I en studie där 10 personer med typ 2 diabetes visade att kortsiktig periodisk fasta minskade blodsockret markant. Blodsockernivån påverkas på olika sätt för män och kvinnor.

2. Hjälper mot inflammationer

Kroniska inflammationer kan allvarliga konsekvenser för din hälsa. Forskning visar att vanliga inflammationer kan vara involverade i utvecklingen av kroniska inflammationer såsom hjärtsjukdom, cancer och reumatism.
Det finns flera studier som visar att fasta kan bidra till att minska inflammationsnivåerna i kroppen och bidra till att din hälsan förbättras.

3. Bra för ditt hjärta

Hjärt-­och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen. De står för ungefär 31,5% av alla dödsfall. Genom bryta mönster och börja äta bättre och ändra livsstilen kan du snabbt reducera risken för hjärt-­och kärlsjukdomar. Mycket forskning pekar på att periodisk fasta kan vara mycket fördelaktigt för din hjärthälsa. I en liten studie som varade i 8 veckor där patienter fick fasta i varannan dag kom man fram till att man sänkte det dåliga LDL ­kolesterolet med 25%.

4. Ökar hjärnkapaciteten

Studier utförda på djur visar att fasta kan förbättra hjärnkapaciteten, öka nervcellsyntesen och skydda mot neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och Parkinsons. Dock måste flera studier göras på människor för att kunna styrka dessa.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!