Ny bok 5:2 dietenI går sändes Michael Mosleys dokumentär om 5:2 metoden på SVT och jag rekommenderar verkligen att ni ska se den! Den finns tillgänglig fram till den 16 feb (en vecka till…)

Jag har sedan oktober 2012 själv levt efter 5:2 dieten och använder mig av metoden när jag föreläser, i mina kurser och i min rådgivning. I dag 1 1/2 år senare så har jag erfarenheten att säga att det är en brilliant metod med väldigt bra effekter på hälsan.

Dokumentären hanlar mycket om att förlänga sitt liv och framför allt leva ett friskt liv och det är spännande – för vem vill inte det?

Här är mina reflektioner:

1. Man går ner ca 0,5 -1 kilo i veckan när man påbörjar dieten. Detta avstannar efter en period, precis som det gör på andra kostplaner när kroppen vänjer sig. Här kan det vara bra att byta fastesätt under en period om man vill gå ner mer i vikt. T ex att leva efter 4:3 (3 fastedagar i veckan) istället eller att välja 16:8 (äter bara mat mellan t ex 12-19). Att vattenfasta 4 dagar är också effektivt, antingen i början eller var tredje månad.

2. Kolesterolvärdet förändras! Jag har många kunder och underbara framgångshistorier under detta år där deras (efter ca 4 månader) totalkolesterol har sänkts radikalt från över 7 till under 5. Det är främst Triglyceriderna som går ner och det är bra för hälsan.

3. Om man har högt blodtryck så sjunker detta värde också snabbt. Alla utom en kund som jag jobbar med som har högt blodtryck har fått normalt blodtryck och det är ju fantastiskt. Det är flera som har slutat med sina mediciner efter 3 månader på 5:2 dieten.

4. Matnonchalans! Jag har lärt mig att man behöver inte äta jämt och ständigt…jag var tidigare lite rädd för att känna hunger och hade med mig mellis i väskan jämt (ägg, nötterm avokado mm). Numer är jag mer nonchalant och vet att jag inte dör av att vara lite hungrig innan lunch eller någon timme på eftermiddagen. Det finns ju mat runt hörnet…

5. 5:2 dieten är en perfekt kosthållning om man inte vill gå ner i vikt utan hålla vikten. Det kan vara minst lika svårt… I och med att det bara är 2 dagar som man fastar så kan man unna sig lite mer någon dag i veckan. Jag lever så här:

Mån           Tis          Ons          Tors          Fre           Lör           Sön

Fasta        LCHF      LCHF        Fasta        LCHF      Unnardag     LCHF

Under fastedagarna äter jag ingen frukost, tar en soppa till lunch och en lätt sallad på kvällen eller så dricker jag enbart vatten, kaffe, misosoppa och te under fastdagen. Lite olika hur jag känner mig.

6. Kroppen vänjer sig inte vid samma kaloriintag! Detta gör att man får en högre förbränning och det är en stor fördel för alla som har svårt att gå ner i vikt. Att leva som jag gör med en lågkolhydratskost kombinerat med fasta är lysande.

I början kan fastan vara en utmaning men efter 4-5 veckor kommer man in i detta sätt att leva och som sagt, många gillar det verkligen, så prova!

I ett blogginlägg i höstas kan du läsa mina tips hur du kommer igång med 5:2 dieten och i min bok Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 dieten får du härliga recept så att det blir enklare och godare på fastedagarna!

Lycka till hälsar Ulrika