Under december är det alltid en utmaning att vara hälsosam men det finns några knep som jag själv lever efter och det gör att jag kan njuta med måtta! Dock kräver det lite disciplin, motivation och planering – inget kommer av sig själv!

Planera din december

Fundera igenom hur du ska tackla alla frestelser som dyker upp överallt nu. Det är pepparkakor vid kaffeautomaten på jobbet, godisskålar och Aladdinaskar i entréer, skumtomtar och ischoklad överallt och saffransbullar som du lockas att köpa. Det är glöggbjudningar, adventsmys, luciafirande och sist men inte minst en lång julhelg. Om du säger JA till allt hela tiden under 4 veckor så blir det ett enormt stort sockerintag och du riskerar att komma in i en dålig vana med ett ständigt sug och att gå upp i vikt rejält.

Eftersom det troligtvis inte är vad du har tänkt dig så ska du istället satsa på att planera. Planera helt enkelt hur mycket du ska njuta, vad du ska unna dig och i vilka mänger och hur ofta!

Mitt tips!

Planera in att njuta 1 dag i veckan och tillåt dig då att äta en riktig god saffransbulle eller en god choklad som du gillar. Den här dagen kan du då också äta detta med gott samvete. Om du inte kan det utan att det istället skapar en ångest – släng halva bullen och låt bli att trycka i dig hela och må dåligt.

Motivera dig i december

Jobba med din motivation att äta hälsosamt under denna månad. Njut av alla olika kålsorter i form av soppor, wok, gröna smoothies eller som tillbehör till bit fisk, kött eller kyckling. Dra ner på snabba kolhydrater och avstå från ris, pasta, bröd och potatis under denna månad.

Tips! Ät apelsiner som mellanmål och njut av goda valnötter och mandlar!

Jag rekommenderar verkligen att göra någon periodisk fasta under denna månad. Antingen ha 2 fastedagar per vecka där du begränsar kaloriintaget till 500 kcal per dag eller följ 16:8 som innebär att du hoppar över frukost och äter bara 2 måltider per dag.

Mer eller mindre alla ökar sitt kaloriintag under denna månad. Därför ska du motivera dig själv att röra på dig mer. Bestäm dig för att varje dag komma upp till 10 000 steg och ha en kalender där du bockar av varje dag. Motivera dig själv att ta en promenad på kvällen om du inte har kommit upp till dina steg.

Disciplin i december

Under denna månad rekommenderar jag att man ska ha en liten bok och skriva ner allt man stoppar i munnen. Då blir det synligt och det är svart på vitt.

Detta är också en månad där jag rekommenderar att man håller lite koll på vågen. Ställ dig på vågen 1 gång i veckan med start nu och skriv ner din vikt i din bok. Går du upp kan du skärpa dig direkt och göra något åt det. Risken om du inte har koll på vågen är att du går upp många kilon under denna månad och då blir det tufft att starta 2021 med oönskade kilon.

 

Julbordet är inget att oroa sig för!

Alltid när julen närmar sig och det är dags för julbordet kommer frågorna vad ska jag välja och vad ska jag ta bort?

Julbord är lätt som en plätt – ät och njut av allt förutom potatis, jansson, bröd och dessertbordet! Det är snabba kolhydrater som påverkar ditt blodsocker så detta ska du undvika.

Fyll din tallrik med köttbullar, skinka, korv, revbensspjäll, lax, sill, räkor, ägghalvor, omelett, grönkålspajer eller rödkålssallad. I stället för godisbordet, välj en osttallrik med päronklyftor, paprika och kanske lite nötter.

Bästa drycken är vatten eller njut av ett gott glas vin. Vill du följa en lågkolhydratskost undviker du öl, glögg, julmust och söta drinkar.

 

Vill du ha lite hjälpa under december? Anmäl dig till min kurs “Hälsosam december” med mycket matglädje, kostschema och njut av ett hälsosamt julbord och adventsfirande. Du bokar enkelt kursen här

 

Tills sist, planera din månad och njut lagom mycket under december!