Tillbaka till menyerna

Höst 2024 Säsongsbetonad Meny

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 1557 Kcal

    • Frukost - 341 Kcal

      Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    • Lunch - 254 Kcal

      Champinjonsoppa med grönsaker

    • Middag - 823 Kcal

      Fläskspett med fetacrème och grönsaksmos

    • Mellanmål

    • Dessert - 140 Kcal

      Hemgjord granola med äpple

  • Tisdag - 1337 Kcal

    • Frukost - 245 Kcal

      Havregrynsgröt med kanel

    • Lunch - 542 Kcal

      Stekt falukorv med blomkålsmos

    • Middag - 551 Kcal

      Lax med grönkål och räkor

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1331 Kcal

    • Frukost - 341 Kcal

      Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    • Lunch - 551 Kcal

      Lax med grönkål och räkor

    • Middag - 440 Kcal

      Älgfärsbiffar med kantareller

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1159 Kcal

    • Frukost - 245 Kcal

      Havregrynsgröt med kanel

    • Lunch - 440 Kcal

      Älgfärsbiffar med kantareller

    • Middag - 474 Kcal

      Snabbstekta grönsaker med fetaost

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1023 Kcal

    • Frukost - 314 Kcal

      Grönkålsdrink

    • Lunch - 254 Kcal

      Champinjonsoppa med grönsaker

    • Middag - 456 Kcal

      Chévresallad med torkade tranbär

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1713 Kcal

    • Frukost - 199 Kcal

      Stekt ägg med bacon och champinjoner

    • Lunch - 456 Kcal

      Chévresallad med torkade tranbär

    • Middag - 737 Kcal

      Dubbelburgare á la greque

    • Mellanmål

    • Dessert - 322 Kcal

      Granolapaj med äpple och kanel

  • Söndag - 1236 Kcal

    • Frukost - 341 Kcal

      Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    • Lunch - 440 Kcal

      Älgfärsbiffar med kantareller

    • Middag - 456 Kcal

      Chévresallad med torkade tranbär

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 72.9 gram

Fett: 78.3 gram

Protein: 67.3 gram

Energi: 1336.8 kcal

  • Måndag frukost 341 Kcal

    Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    I detta recept ingår en granola skapad av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 341 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på bär.
    • Skiva banan och toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Måndag lunch 254 Kcal

    Champinjonsoppa med grönsaker

    Värmande soppa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 254 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 10 st champinjoner
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 5 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Skala och hacka löken fint. Skala och riv vitlök. Skär broccoli och blomkål i mindre buketter. Skala och skär moroten i små bitar. Skär champinjonerna i bitar.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök och grönsaker några minuter. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda. Smula ner buljongtärningen. Tillsätt vatten och grädde. Koka ihop och smaka av med srirachasås och honung. Hacka 1 msk timjan fint och tillsätt. Låt sjuda 10 minuter.
    • Häll upp på tallrikar och garnera med timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 10 st champinjoner
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 5 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 msk färsk timjan

    Måndag middag 823 Kcal

    Fläskspett med fetacrème och grönsaksmos

    Köttspett med grönsaksmos och en god fetacréme till. Du kan byta ut blomkålen till romanesco om så önskas!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 26 gram

    Fett: 62 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 823 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 msk ljus soja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och vitpeppar
    Grönsaksmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 1 st broccolistånd
    • 25 g smör
    • 0 salt och svartpeppar
    Fetaostcréme
    • 1.5 dl crème fraiche
    • 75 g fetaost
    • 0.25 st gurka
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk citronzest
    Dekoration
    • 1 st citron
    • 100 g ärtskott
    • 4 st blomkålsstånd

    Gör så här

    • Lägg spetten i blöt i 10 minuter.
    • Marinad: 
    • Pressa en vitlöksklyfta och hacka chili, riv ingefäran och lägg i en skål.
    • Blanda alla ingredienser i skålen och vispa runt.
    • Skär köttet i större bitar och lägg i skålen med marinad.
    • Låt stå en stund innan du trär på bitarna på spettet.
    • Lägg spetten på grillen i cirka 10 min.

     

    • Dela och skär blomkål eller romanesco och broccoli i buketter och koka upp tills de är halv mjuka, ca 5 min.
    • Häll av vattnet och mixa med en stavmixer till ett mos, tillsätt smör och rör runt.
    • Smaka av med salt och svartpeppar.
    • Lägg créme fraiche och fetaost i en matberedare och pressa ner en vitlöksklyfta.
    • Mixa slät till en créme.
    • Tillsätt citron, salt och peppar.
    • Finhacka gurka och blanda ner.
    • Servera i en skål och strö på svartpeppar och dekorera med citronzest och en gurkskiva.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    Marinad
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 1 msk ljus soja
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk rapsolja
    • 0 salt och vitpeppar
    Grönsaksmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 1 st broccolistånd
    • 25 g smör
    • 0 salt och svartpeppar
    Fetaostcréme
    • 1.5 dl crème fraiche
    • 75 g fetaost
    • 0.25 st gurka
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk citronzest
    Dekoration
    • 1 st citron
    • 100 g ärtskott
    • 4 st blomkålsstånd

    Måndag dessert 140 Kcal

    Hemgjord granola med äpple

    Hemligheten är äpplet som binder ihop det hela och ger naturlig sötma!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 140 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    • 1 st grönt äpple
    • 1 dl havregryn
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl pumpakärnor
    • 1 dl hasselnötter
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 msk kakaonibs 
    • 0 nypa flingsalt
    • 1 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma

    Gör så här

    • Kärna ur äpplet och mixa det till puré i en matberedare eller med stavmixer.
    • Lägg resten av ingredienserna i en skål och krama in äpplet i någon min så att allt blir fuktigt av äppelsaften.
    • Strö ut allt på en bakpappersklädd plåt.
    • Grädda i 140°, 70–75 min (tills det fått färg och är krispigt).
    • Rör om några gånger under gräddningen. Förvara torrt i burk.

    Ingredienser

    10 portioner

    • 1 st grönt äpple
    • 1 dl havregryn
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl pumpakärnor
    • 1 dl hasselnötter
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 msk kakaonibs 
    • 0 nypa flingsalt
    • 1 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma
  • Tisdag frukost 245 Kcal

    Havregrynsgröt med kanel

    Tips! Gör en enkel havreblandning och lägg det i en sluten burk så att du enkelt sparar tid på morgonen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 245 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 2 st torkade fikon
    • 0.25 st äpple
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 krm salt
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Hacka fikon och äpple.
    • Lägg ner alla ingredienser i en kastrull och häll på 2 dl vatten.
    • Låt koka ihop några minuter och lägg i en djup tallrik.
    • Servera med 1 dl havremjölk.
    • Strö lite extra kanel över.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 2 st torkade fikon
    • 0.25 st äpple
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 krm salt
    • 1 dl havremjölk

    Tisdag lunch 542 Kcal

    Stekt falukorv med blomkålsmos

    Falukorv tillsammans med en blomkålsmos. Servera gärna falukorven med sallad, saltgurka och en klick senap - en enkel måltid att laga under vardagarna.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 47 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 542 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Gör så här

    • Gör först moset genom att bryta buketter från blomkålen.
    • Koka buketterna i lättsaltat vatten i 5 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare och mixa tillsammans med grädden till ett jämnt mos.
    • Häll tillbaka moset i kastrullen och låt bli varmt.
    • Späd med mer grädde om det behövs och smaka av med salt och peppar.
    • Skär korven i skivor och hetta upp en stekpanna med smör.
    • Stek korvskivorna några minuter per sida.
    • Servera med blomkålsmoset, sallad, saltgurka och en klick senap.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g falukorv med hög kötthalt
    • 0.5 msk smör
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Tisdag middag 551 Kcal

    Lax med grönkål och räkor

    Fräsch laxfilé som serveras med grönkål och räkor, fungerar utmärkt att välja bort vinet och ta vatten istället!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 551 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill

    Gör så här

    • Skala räkorna och lägg räkskalen i en stekpanna med olja.
    • Stek några minuter i olivolja och häll på vin eller vatten.
    • Låt koka ihop 3 minuter och sila av buljongen.
    • Dela laxen i två bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och strimla rödlök och skär squash i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna runt om några minuter per sida.
    • Lägg ner rödlök, squash och grönkål och låt steka någon minut.
    • Tillsätt créme fraiche och dill och låt koka ihop.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Strö på räkor och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill
  • Onsdag frukost 341 Kcal

    Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    I detta recept ingår en granola skapad av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 341 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på bär.
    • Skiva banan och toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Onsdag lunch 551 Kcal

    Lax med grönkål och räkor

    Fräsch laxfilé som serveras med grönkål och räkor, fungerar utmärkt att välja bort vinet och ta vatten istället!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 551 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill

    Gör så här

    • Skala räkorna och lägg räkskalen i en stekpanna med olja.
    • Stek några minuter i olivolja och häll på vin eller vatten.
    • Låt koka ihop 3 minuter och sila av buljongen.
    • Dela laxen i två bitar och strö på salt och peppar.
    • Skala och strimla rödlök och skär squash i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna runt om några minuter per sida.
    • Lägg ner rödlök, squash och grönkål och låt steka någon minut.
    • Tillsätt créme fraiche och dill och låt koka ihop.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Strö på räkor och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g räkor med skal
    • 1 tsk olivolja
    • 1.5 dl vitt vin
    • 250 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 0.2 st mini squash
    • 1 tsk smör
    • 60 g grönkål
    • 0.5 burk crème fraiche parmesan och vitlök
    • 2 msk dill

    Onsdag middag 440 Kcal

    Älgfärsbiffar med kantareller

    Kryddiga biffar gjord på älgfärs som serveras tillsammans med kantareller, kokta grönsaker och bladspenat. En trevlig middag med dina nära och kära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 440 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Skala och hacka löken, skär kantarellerna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök och kantareller i några minuter.
    • Blanda ihop alla ingredienser till biffarna.
    • Forma till biffar, hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna några minuter.
    • Häll på kantarellerna och löken, stek tillsammans med biffarna några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten, Philadelphiaost, salt och peppar.
    • Låt koka ihop.
    • Koka moroten och kålroten i lättsaltat vatten någon minut.
    • Lägg spenat på en tallrik, lägg upp biffarna och häll på såsen.
    • Lägg på grönsakerna och en persiljekvist.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja
  • Torsdag frukost 245 Kcal

    Havregrynsgröt med kanel

    Tips! Gör en enkel havreblandning och lägg det i en sluten burk så att du enkelt sparar tid på morgonen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 245 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 2 st torkade fikon
    • 0.25 st äpple
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 krm salt
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Hacka fikon och äpple.
    • Lägg ner alla ingredienser i en kastrull och häll på 2 dl vatten.
    • Låt koka ihop några minuter och lägg i en djup tallrik.
    • Servera med 1 dl havremjölk.
    • Strö lite extra kanel över.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 msk linfrön
    • 2 msk solrosfrön
    • 2 st torkade fikon
    • 0.25 st äpple
    • 0.5 tsk kanel
    • 1 krm salt
    • 1 dl havremjölk

    Torsdag lunch 440 Kcal

    Älgfärsbiffar med kantareller

    Kryddiga biffar gjord på älgfärs som serveras tillsammans med kantareller, kokta grönsaker och bladspenat. En trevlig middag med dina nära och kära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 440 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Skala och hacka löken, skär kantarellerna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök och kantareller i några minuter.
    • Blanda ihop alla ingredienser till biffarna.
    • Forma till biffar, hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna några minuter.
    • Häll på kantarellerna och löken, stek tillsammans med biffarna några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten, Philadelphiaost, salt och peppar.
    • Låt koka ihop.
    • Koka moroten och kålroten i lättsaltat vatten någon minut.
    • Lägg spenat på en tallrik, lägg upp biffarna och häll på såsen.
    • Lägg på grönsakerna och en persiljekvist.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja

    Torsdag middag 474 Kcal

    Snabbstekta grönsaker med fetaost

    Ta de grönsaker du har hemma och stek upp. Snabbt och gott!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 474 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 150 g brysselkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st morot
    • 100 g minimajs
    • 0.5 st broccolistånd
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 0.2 dl mandlar
    • 2 msk russin
    • 50 g fetaost

    Gör så här

    • Dela brysselkål i 4 bitar och skär paprika och fänkål i mindre bitar.
    • Skala och skär morot i mindre bitar.
    • Skär majs eller sugarsnaps i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner alla grönsaker.
    • Stek snabbt i 2-3 minuter och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Blanda ner mandlar och russin.
    • Lägg upp på en tallrik och smula över fetaost.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 150 g brysselkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st morot
    • 100 g minimajs
    • 0.5 st broccolistånd
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 tsk örtagårdskrydda
    • 0.2 dl mandlar
    • 2 msk russin
    • 50 g fetaost
  • Fredag frukost 314 Kcal

    Grönkålsdrink

    En härlig grön drink med grönkål som balanseras av mango, apelsin och ingefära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 67 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Gör så här

    • Lägg ner grönkål i en blender.
    • Skär ner äpple och frukten av en apelsin.
    • Tillsätt mango, ingefära och havremjölk.
    • Mixa och späd med vatten till en krämig konsistens.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 25 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st apelsin
    • 100 g mango (fryst)
    • 3 tsk ingefära
    • 1 dl havremjölk
    • 200 g vatten

    Fredag lunch 254 Kcal

    Champinjonsoppa med grönsaker

    Värmande soppa!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 254 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 10 st champinjoner
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 5 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Skala och hacka löken fint. Skala och riv vitlök. Skär broccoli och blomkål i mindre buketter. Skala och skär moroten i små bitar. Skär champinjonerna i bitar.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök och grönsaker några minuter. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda. Smula ner buljongtärningen. Tillsätt vatten och grädde. Koka ihop och smaka av med srirachasås och honung. Hacka 1 msk timjan fint och tillsätt. Låt sjuda 10 minuter.
    • Häll upp på tallrikar och garnera med timjan.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g broccoli
    • 100 gram blomkål
    • 1 st morot
    • 10 st champinjoner
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 krm Srirachasås
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 tärning grönsaksbuljong
    • 5 dl vatten
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 msk färsk timjan

    Fredag middag 456 Kcal

    Chévresallad med torkade tranbär

    Ät denna härliga sallad som den är eller lägg till en god köttbit eller laxfilé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 40 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 456 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter

    Gör så här

    • Lägg upp sallad på ett serveringsfat.
    • Skiva rädisor och rödlök.
    • Dela avokado, skär i skivor och pressa lite citron över.
    • Fördela avokadoskivorna på salladen och toppa med ost, tranbär och valnötter.
    • Servera med en god olivolja och balsamicovinäger.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter
  • Lördag frukost 199 Kcal

    Stekt ägg med bacon och champinjoner

    Klassiskt frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 199 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 skiva bacon
    • 3 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st kvisttomat

    Gör så här

    • Skiva champinjoner. Hetta upp en stekpanna och stek bacon och champinjoner några minuter. Lägg upp på hushållspapper.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och knäck i äggen. Strö på salt och peppar. Dela tomaten och lägg bredvid äggen. Låt steka någon minut.
    • Servera äggen med stekt tomat, champinjoner och tomat.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 skiva bacon
    • 3 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st kvisttomat

    Lördag lunch 456 Kcal

    Chévresallad med torkade tranbär

    Ät denna härliga sallad som den är eller lägg till en god köttbit eller laxfilé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 40 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 456 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter

    Gör så här

    • Lägg upp sallad på ett serveringsfat.
    • Skiva rädisor och rödlök.
    • Dela avokado, skär i skivor och pressa lite citron över.
    • Fördela avokadoskivorna på salladen och toppa med ost, tranbär och valnötter.
    • Servera med en god olivolja och balsamicovinäger.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter

    Lördag middag 737 Kcal

    Dubbelburgare á la greque

    Två skivor burgare på salladsblad och toppa med bland annat avokado, pinjenötter och fetaost. En riktigt trevlig och fräsch lunch att äta ute i solen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 60 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 737 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.25 st rödlök
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st avokado
    • 5 st gröna oliver
    • 125 g cocktailtomater
    • 25 g fetaost
    • 0.5 msk pinjenötter
    • 200 g hamburgare
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Stek burgarna i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Skala och skiva rödlöken och stek den tills den får färg.
    • Fördela salladen på en tallrik.
    • Skär avokadon och fördela den på salladen tillsammans med oliver.
    • Dela tomater och rosta pinjenötter.
    • Stek burgarna i en stekpanna med smör tills de är genomstekta. 
    • Krydda med salt och peppar.
    • Lägg en hamburgare på salladen och toppa med tomat, feta, pinjenötter och den stekta löken.
    • Lägg en hamburgare över och toppa med samma saker igen.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.25 st rödlök
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st avokado
    • 5 st gröna oliver
    • 125 g cocktailtomater
    • 25 g fetaost
    • 0.5 msk pinjenötter
    • 200 g hamburgare
    • 1 tsk smör
    • 0 salt och svartpeppar

    Lördag dessert 322 Kcal

    Granolapaj med äpple och kanel

    Plocka dina egna äpplen och baka en härlig paj!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 322 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    Innehåll
    • 3 st äpple
    • 3 msk smör
    • 2 tsk kanel
    • 1 msk honung
    • 3 dl Risenta granola müsli
    • 50 g smör
    Tillbehör
    • 250 g vaniljkesella

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader. Skiva och skär äpplen i tunna klyftor. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äpple med kanel och honung.
    • Lägg äpplena i en ugnsfast form och strö över granolamüslin.
    • Skiva över smör med en osthyvel. Strö över lite kanel.
    • Sätt in i mitten på ugnen i cirka 15 min. Servera med en klick vaniljkesella.

    Ingredienser

    6 portioner

    Innehåll
    • 3 st äpple
    • 3 msk smör
    • 2 tsk kanel
    • 1 msk honung
    • 3 dl Risenta granola müsli
    • 50 g smör
    Tillbehör
    • 250 g vaniljkesella
  • Söndag frukost 341 Kcal

    Yoghurt med blåbär, banan och granola med äpple

    I detta recept ingår en granola skapad av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 341 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på bär.
    • Skiva banan och toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 1 dl blåbär
    • 0.5 st banan
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Söndag lunch 440 Kcal

    Älgfärsbiffar med kantareller

    Kryddiga biffar gjord på älgfärs som serveras tillsammans med kantareller, kokta grönsaker och bladspenat. En trevlig middag med dina nära och kära!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 440 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Skala och hacka löken, skär kantarellerna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök och kantareller i några minuter.
    • Blanda ihop alla ingredienser till biffarna.
    • Forma till biffar, hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna några minuter.
    • Häll på kantarellerna och löken, stek tillsammans med biffarna några minuter.
    • Häll på 1 dl vatten, Philadelphiaost, salt och peppar.
    • Låt koka ihop.
    • Koka moroten och kålroten i lättsaltat vatten någon minut.
    • Lägg spenat på en tallrik, lägg upp biffarna och häll på såsen.
    • Lägg på grönsakerna och en persiljekvist.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 250 g kantareller
    • 1 tsk smör
    • 500 g fryst älgfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 2 msk bladpersilja
    • 1 msk kalvfond
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk pepparmix
    • 1 tsk smör
    • 1 dl vatten
    • 100 g philadelphia gräslök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st kålrot
    • 4 st morot
    • 50 g bladspenat
    • 0.5 kvist färsk persilja

    Söndag middag 456 Kcal

    Chévresallad med torkade tranbär

    Ät denna härliga sallad som den är eller lägg till en god köttbit eller laxfilé!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 40 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 456 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter

    Gör så här

    • Lägg upp sallad på ett serveringsfat.
    • Skiva rädisor och rödlök.
    • Dela avokado, skär i skivor och pressa lite citron över.
    • Fördela avokadoskivorna på salladen och toppa med ost, tranbär och valnötter.
    • Servera med en god olivolja och balsamicovinäger.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 70 g rucola
    • 3 st rädisor
    • 1 st rödlök
    • 2 st avokado
    • 1 st citron
    • 250 g chevreost
    • 50 g torkade tranbär
    • 50 g valnötter
Mejeri
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • 1.5 dl grädde
  • 88.5 g smör
  • 1.5 dl crème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 3 dl havremjölk
  • 1 burk crème fraiche parmesan och vitlök
  • 300 g philadelphia gräslök
  • 750 g chevreost
  • 250 g vaniljkesella
Frukt/grönt
  • 3 dl blåbär
  • 1.5 st banan
  • 5.5 st gul lök
  • 4 klyfta vitlök
  • 200 g broccoli
  • 200 gram blomkål
  • 14.5 st morot
  • 20 st champinjoner
  • 0.5 st röd chili
  • 0.5 msk färsk ingefära
  • 1 st blomkålshuvud
  • 1.5 st broccolistånd
  • 0.25 st gurka
  • 1 tsk citronzest
  • 4 st citron
  • 100 g ärtskott
  • 4 st blomkålsstånd
  • 1 st grönt äpple
  • 4.5 st äpple
  • 4.25 st rödlök
  • 0.4 st mini squash
  • 145 g grönkål
  • 750 g kantareller
  • 15 st kålrot
  • 150 g bladspenat
  • 150 g brysselkål
  • 0.5 st röd paprika
  • 0.5 st fänkål
  • 100 g minimajs
  • 1 st apelsin
  • 100 g mango (fryst)
  • 3 tsk ingefära
  • 210 g rucola
  • 9 st rädisor
  • 6.5 st avokado
  • 3 st färska champinjoner
  • 1 st kvisttomat
  • 2 st salladsblad
  • 125 g cocktailtomater
Torrvaror
  • 7 tsk olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 5 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 msk kakaonibs 
  • 2 msk linfrön
  • 4 st torkade fikon
  • 0.2 dl mandlar
  • 2 msk russin
  • 150 g torkade tranbär
  • 150 g valnötter
  • 0.5 msk pinjenötter
  • 3 dl Risenta granola müsli
Kryddor/smaksättare
  • 1 tsk örtagårdskrydda
  • 1 krm Srirachasås
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 tsk vaniljpulver
  • flingsalt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 krm salt
  • 4 msk dill
  • 6 msk bladpersilja
  • 3 msk kalvfond
  • 1.5 tsk pepparmix
  • 1.5 kvist färsk persilja
Övrigt
  • 4 st träspett
  • 3 dl vitt vin
  • 5 st gröna oliver
  • 1 msk honung
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 250 g fläskkarré
  • 300 g falukorv med hög kötthalt
  • 600 g räkor med skal
  • 500 g laxfilé
  • 1500 g fryst älgfärs
  • 3 st ägg
  • 2 skiva bacon
  • 200 g hamburgare

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!