Att äta grönsaker och frukt som är i säsong är inte bara mycket godare, utan även mer klimatsmart och ekonomiskt eftersom grönsakerna inte behöver fraktas lika långt. Att planera och laga mat efter säsong innebär inte att avstå från något. När frukter och grönsaker har sina säsonger är de som bäst; de har hög kvalitet och är prisvärda. Färsk fisk har också säsonger när de är som bäst eller när de finns att köpa. När det gäller kött ligger den stora skillnaden i olika typer av uppfödning.
Här tipsar jag om vilka råvaror som passar bäst nu under våren. Att använda mycket grönsaker gör maten färgstark och nyttig. Det är också bra för hushållsekonomin och bättre för miljön. Sätt färg på kötträtterna med vårens grönsaker. Även om det gröna kan tyckas dyrt så är det billigare än kött, fisk och korv. Både vi och miljön mår bra av mycket grönsaker och mindre kött. Många svenska grönsaker har lång säsong, nästan hela året, särskild våra rotsaker. Tomat, gurka och sallat klarar inte att lagras och måste därför konsumeras färska, därför har de en kortare säsong. Här hittar du guiden till vårens bästa grönsaker, rotfrukter, frukter, bär och annat gott. Passa på att njuta av nyskördat!
FISK OCH SKALDJUR
April & maj
- Strömming
FRUKT OCH BÄR
April
- Citron
Maj
- Citron
- Rabarber
Juni
- Citron
- Rabarber
GRÖNSAKER
April
- Endive
- Kålrot
- Gul lök
- Röd lök
- Maskros
- Morötter
- Nässlor
- Palsternacka
- Persilja
- Potatis
- Ramslök
- Rödbeta
Maj
- Gräslök
- Röd lök
- Maskros
- Morötter
- Nässlor
- Palsternacka
- Persilja
- Potatis
- Ramslök
- Rädisor
- Rödbeta
Juni
- Blomkål
- Broccoli
- Dill
- Gräslök
- Gurka
- Kålrabbi
- Färsk
- gul lök
- Färsk
- Rödlök
- Morötter
- Nässlor
- Palsternacka
- Persilja
- Färskpotatis
- Purjolök
- Rädisor
- Rödbeta
- Salladskål
- Isbergssallad
- Romansallad
- Ruccola