Nu närmar det sig jul och vi ska njuta av godsaker! Jag vill bjuda på 4 av mina favoritrecept som är glutenfria och sockerfria som kommer att förgylla din december!

Glutenfri kladdkaka med lakrits och hallon–ca 8 bitar

150 g smör

200 g mörk choklad sockerfri

4 ägg

1 dl sukringold

1,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

Topping: Lite riven eller hackad saltlakrits, gärna från Lakritsbutiken och frystorkade hallon.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och sukrin fluffigt. Rör ner choklad-och smörblandningen och tillsätt mandelmjöl och bakpulver. Vispa ihop och häll smeten i en bakplåtsklädd pajform med avtagbarkant. Strö på riven saltlakrits och grädda 10 minuter i ugnen. Toppa med krossade frystorkade hallon och låt svalna.

Apelsincarpaccio med pistageskräm – 2 portioner

2 apelsiner

½ dl créme fraiche

Lite vaniljessens

1tsk sukrin melis (kan uteslutas)

2 msk pistagekräm (Coop)

12 pekannötter

1 gnutta flytande honung

En myntakvist (kan uteslutas)

 

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Skär bort skalet på apelsinerna och skiva tunt. Lägg upp på en tallrik. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Fördela vaniljcrémen över apelsinskivorna. Toppa med en klick pistagekräm. Rosta pekannötterna i en torr  stekpanna och ringla en gnutta honung över. Strö över nötterna på apelsincarpaccion och dekorera med färsk mynta.

Saffranskokta päron med kolasås och pistagenötter – 2 portioner

2 päron

1 paket saffran, 0,5 g

Kolasås

1 dl grädde

2 msk dadelsirap

1 tsk riven ingefära

 

Vaniljcréme

½ dl Crème fraiche

Lite vaniljessens

1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)

Topping: 3 msk hackade pistagenötter

Skala päronen. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner päron och saffran. Låt sjuda i 10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt dadelsirap och ingefära. Låt koka ihop tills kolasåsen tjocknar. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Bred ut vaniljcrémen på tallrikar och lägg ett päron över. Ringla över kolasås och toppa med hackade pistagenötter.

Hallonfudgetårta – 8 bitar

2 dl grädde

1 dl sukrin gold

25 g smör

1 msk dadelsirap

100 g färska hallon

75 g vit choklad

Topping: färska hallon  och ätbara guldstjärnor eller liknande strössel

Koka upp grädde, sukrin, smör och dadelsirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt hallon. Låt koka ihop under omrörning i ca: 10 minuter. Blanda ner vit choklad. Häll smeten i en bakplåtsklädd form med avtagbar kant ca:  20 cm i diameter. Ställ kallt i 1 timme. Dekorera med hallon och guldstjärnor.