Nu närmar det sig jul och vi ska njuta av godsaker! Jag vill bjuda på 4 av mina favoritrecept som är glutenfria och sockerfria som kommer att förgylla din december!
Glutenfri kladdkaka med lakrits och hallon–ca 8 bitar
150 g smör
200 g mörk choklad sockerfri
4 ägg
1 dl sukringold
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Topping: Lite riven eller hackad saltlakrits, gärna från Lakritsbutiken och frystorkade hallon.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och sukrin fluffigt. Rör ner choklad-och smörblandningen och tillsätt mandelmjöl och bakpulver. Vispa ihop och häll smeten i en bakplåtsklädd pajform med avtagbarkant. Strö på riven saltlakrits och grädda 10 minuter i ugnen. Toppa med krossade frystorkade hallon och låt svalna.
Apelsincarpaccio med pistageskräm – 2 portioner
2 apelsiner
½ dl créme fraiche
Lite vaniljessens
1tsk sukrin melis (kan uteslutas)
2 msk pistagekräm (Coop)
12 pekannötter
1 gnutta flytande honung
En myntakvist (kan uteslutas)
Vaniljcréme
½ dl Crème fraiche
Lite vaniljessens
1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)
Skär bort skalet på apelsinerna och skiva tunt. Lägg upp på en tallrik. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Fördela vaniljcrémen över apelsinskivorna. Toppa med en klick pistagekräm. Rosta pekannötterna i en torr stekpanna och ringla en gnutta honung över. Strö över nötterna på apelsincarpaccion och dekorera med färsk mynta.
Saffranskokta päron med kolasås och pistagenötter – 2 portioner
2 päron
1 paket saffran, 0,5 g
Kolasås
1 dl grädde
2 msk dadelsirap
1 tsk riven ingefära
Vaniljcréme
½ dl Crème fraiche
Lite vaniljessens
1 tsk sukrin melis (kan uteslutas)
Topping: 3 msk hackade pistagenötter
Skala päronen. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner päron och saffran. Låt sjuda i 10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt dadelsirap och ingefära. Låt koka ihop tills kolasåsen tjocknar. Blanda ihop vaniljcrémen i en skål. Bred ut vaniljcrémen på tallrikar och lägg ett päron över. Ringla över kolasås och toppa med hackade pistagenötter.
Hallonfudgetårta – 8 bitar
2 dl grädde
1 dl sukrin gold
25 g smör
1 msk dadelsirap
100 g färska hallon
75 g vit choklad
Topping: färska hallon och ätbara guldstjärnor eller liknande strössel
Koka upp grädde, sukrin, smör och dadelsirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt hallon. Låt koka ihop under omrörning i ca: 10 minuter. Blanda ner vit choklad. Häll smeten i en bakplåtsklädd form med avtagbar kant ca: 20 cm i diameter. Ställ kallt i 1 timme. Dekorera med hallon och guldstjärnor.