Recept på nyttig sill – Ingen högtid utan sill! Här bjuder Ulrika på två lite nyttigare varianter, en krämig sill med gräddfil och pepparrot. Samt en spännande variant med tranbär. Sillinläggningarna kan ätas direkt men låt gärna stå i kylen någon timme eller över natten för godast smak.
Gör så här
Tranbärssill:
- Häll tranbärsjuicen i en kastrull. Låt koka på medelvärme tills den halverats.
- Skala och skär löken i strimlor. Blanda ner lök, tranbär, ättika och kryddpeppar i tranbärsjuicen och koka upp en gång. Ställ åt sidan att svalna.
- Häll av lagen från sillen ner i tranbärsjuicen.
- Skär sillen i bitar och lägg i en skål eller glasburk med lock. Häll på lagen och blanda om.
- Tranbärssillen kan ätas direkt men låt gärna stå i kylen någon timme eller över natten. Vid servering kan sillen garneras med hackad gräslök.
Pepparrotssill:
- Skala och skiva lök.
- Häll av lagen från sillen och skär sillen i mindre bitar.
- Lägg i en skål och blanda ner alla ingredienser.
- Lägg i en glasburk med lock och förvara i kylen. Riv lite färsk pepparrot över vid servering.