Ja det blev en tidig start på denna morgonen och vid 07:00 befann jag mig bakom kulisserna på Tv 4 Nyhetsmorgon. Fick förmånen att prata om min nya bok ” NYA KICKSTARTER MED ULRIKA” och ge en liten guidning och inspiration av recept till en hälsosam livstil.
Såhär såg det ut bakom kulisserna imorse….
Och det bjöds på massor av god mat:)
Här följer en bildbomb och recept av morgonens goda rätter.
LCHF
Omelettrulle med ost och skinka –1 portion
2 ägg
2 msk vatten
Salt och vitpeppar
1 tsk smör
4 skivor lagrad ost
3 skivor skinka
Några gurkskivor
Rör ihop äggen med vatten, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten. Låt steka några minuter på svag värme. Lägg på ost och salami och rulla ihop omeletten. Skär omelettrullen i skivor och servera med skivad gurka.
Pestokyckling med squashtagliatelle – 2 portioner
1 zucchini
300 g kyckling
1 msk smör
Salt och svartpeppar
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1/2 dl grädde
2 msk grön pesto
15 svarta oliver
1 röd paprika
15 cocktailtomater
1/2 dl riven färsk parmesanost
Några persiljekvistar
Använd en potatisskalare och hyvla ”tagliatelle” av squashen. Fördela tagliatellen på tallrik. Skär kycklingen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen i några minuter. Salta och peppra. Häll på vatten, fond och grädde och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt pesto och oliver. Strimla paprikan och blanda ner paprika och tomater. Ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över tagliatellen och strö på parmesan och dekorera med lite persilja.
Gräddig filégryta – 4 portioner
300 g fläskfilé
300 g kalvfilé
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
Salt och svartpeppar
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl crème fraiche
1 msk frysta italienska örter
1 röd paprika
100 g kärnfria gröna oliver
Färsk oregano
Grönsallad gjord på till exempel
salladsblad, gurka, broccoli
Skär köttet i skivor. Skala och strimla lök och finhacka vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och stek i någon minut. Häll på vatten och fond. Vispa ner crème fraiche och örter. Låt puttra i 10 minuter. Skär paprikan i skivor och tillsätt till grytan tillsammans med oliver. Strö lite färsk oregano över och servera med en sallad.
5:2 DIETEN
Kycklingsoppa med citrongräs och koriander, 4 port
- 2 stjälkar citrongräs
- 2 klyftor vitlök
- 1 röd chili
- 8 dl vatten
- 2 msk fisksås
- 4 svartpepparkorn
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 3 kycklingfiléer
- 100 g färsk minimajs
- 100 g färska sockerärter
- 4 salladslökar
- 1 lime, saften av
- 2 msk färsk koriander, hackad
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Skiva citrongräs, vitlök och chili tunt.
- Koka upp vatten, fisksås och pepparkorn i en kastrull. Lägg i citrongräs, vitlök, chili och ingefära och låt koka i några minuter.
- Skär kycklingen i mindre bitar, lägg dem i soppan och koka i ytterligare 5 minuter.
Skär minimajs och sockerärter i mindre bitar och strimla salladslöken. Rör ner alltsammans i kastrullen tillsammans med limesaft och koriander. Smaka av med salt och peppar och servera.
Zuccinirullar med parmaskinka och ricotta, 4 port
Du behöver
- 2 zucchini
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 50 g pinjenötter
- 250 g ricotta
- 0,5 kruka färsk basilika, hackad
- 1 krm salladskrydda
- 100 g parmaskinka
- färska basilikablad, att garnera med
- sallad, att servera till
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Hetta upp en stekpanna med olja och stek skivorna på bägge sidor. Krydda med salt och peppar.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och krossa dem sedan i en mortel (spara några att garnera med). Blanda ricotta, pinjenötter, basilika och salladskrydda i en bunke.
- Fördela ricottasmeten över varje zucchiniskiva och toppa med en skiva parmaskinka. Rulla ihop skivorna till rullar och lägg dem i en ugnsform.
Strö över pinjenötter och ugnsstek i 20 minuter. Garnera med basilika och servera tillsammans med en sallad
GI-METODEN
Quinoaspagetti med Balsamicotomater, 4 port
Du behöver:
8 dl kokt quinoapasta med persilja(motsvarar 250g okokt pasta)
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
250g cocktailtomater
1 dl balsamvinäger
salt o svartpeppar
1 kruka hackad färsk basilika
ärtpesto till servering (se separat recept nedan)
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla rödlöken tunt och finhacka vitlöken.
2. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs rödlök, vitlök och tomater i någon minut. Rör ner balsamvinäger och låt steka i 5 min.
3. Lägg upp pastan på tallrikar och häll över tomatblandningen. Krydda med salt o peppar. Strö över basilika och servera med en klick ärtpesto.
Ärtpesto
2dl frysta gröna ärtor
1 dl Hasselnötter eller skållad skalad sötmandel
1/2 dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
ca 1 msk färskpressad citronsaft
salt & peppar
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till peston i en matberedare eller mixer och kör till en jämn blandning. Smaka av med salt o peppar.
LYXIG GI GRÖT, ca 10 portioner
Du behöver
- 5 dl fiberhavregryn
- 5 dl dinkelflingor
- 0,5 dl linfrö
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl kokosflakes
- 2 msk malen kanel
- 1 dl torkade äppelbitar
- 0,5 dl torkade blåbär
- 1 dl torkade aprikoser, hackade
- 0,5 dl torkade gojibär
Servering
- 1,5 dl havre-, mandel- eller sojamjölk
Gör så här
- Blanda alla ingredienser och förvara i en burk med tättslutande lock.
- För 1 portion: Lägg 1,5 dl grynblandning i en kastrull med 3 deciliter vatten. Låt koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Servera med mjölk.
Chevrefylld laxfile med persika- och sparrissallad, 4 port
Du behöver
- 600 g skinn- och benfri laxfilé
- 150 g chèvre
- salt och svartpeppar
- 50 g pekannötter, grovhackade
Persiko- och sparrissallad
- 1 knippa grön sparris
- 150 g sockerärter
- 1 persika
- 1 msk olivolja
- 0,5 msk färskpressad citronsaft
- salt och svartpeppar
- 1 msk färsk dill, hackad
Tillbehör
- 2 dl groddade mungbönor eller andra groddar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxfilén i portionsbitar och skär ett snitt på längden i varje filé. Tryck ner chèvre i snitten och krydda filéerna med salt och peppar. Strö över pekannötter och stek filéerna i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de är genomstekta.
- Skär sparrisen i bitar. Koka sparris och sockerärter i någon minut i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg grönsakerna i en skål.
- Dela persikan, plocka ur kärnan och skär fruktköttet i tunna skivor. Blanda ner persika, olja, citronsaft, salt, peppar och dill i skålen.
- Servera fisken tillsammans med salladen och groddar.
För mer info om mina Onlinekurser och min nya bok, kika in på hemsidan HÄR