SquashSol, sol, värme, lite regn och åska och sol igen. Detta väder verkar vara idealiskt för grönskan och jag kan konstatera att det fullkomligt exploderar i mitt trädgårdsland. För tre dagar sedan, när jag var ute på min dagliga rundtur i mitt trädgårdsland hade squashen börjat slå ut sina vackra orange blommor – Äntligen tänkte jag!

I morse när jag kom ut så har det redan växt ut 10-12 cm långa squash och det är mängder av dem…Jag kommer att få en rekordstor squashskörd!

Squash är min absoluta favorit i landet tillsammans med mina blåa morötter. Jag gillar squash för att det är en grönsak att lita på. Man sätter ett stort frö i en kruka runt den 1 april och förodlar inomhus under 1-2 månader. Alla frön man sätter kommer i stort sett upp och det går fort (något som jag gillar). Sedan planterar man ut dem och nu börjar det roliga, att se dessa små plantor breda ut sig och ta mer och mer plats. De utvecklas till jättestora växter och har vackra blad samt blommor som lyser upp landet.

Jag odlar alltid flera olika sorter och har både gula, gröna, randiga, avlånga och runda och alla kan skördas nu i sena delen av juli. De är som godast när de är små och då använder jag dem till sallader eller bara slanta dem och wokar dem hastigt. Även blommorna är ätliga och i Italien brukar dessa serveras friterade. När de växer sig större skär jag dem i bitar och använder i grytor eller bara steker dem hastigt med örtkryddor, vitlök och lite god olivolja till något grillat. Det allra enklaste är att skiva squash tunt, pensla med olivolja och lägga på grillen några minuter per sida. Strö på salt, peppar och lite örter och njut…

En återkommande förrätt på min restaurang är chévregratinerad squash som är vansinnigt gott och nyttig. Jag skivar stora squash och lägger på en ugnsplåt och toppar med en rejäl skiva chévreost, honung, pinjenötter och örter och gratinerar i ugnen i 10 minuter. En annan delikatess är när jag svarvar squashen till spagetti (måste dock ha en särskild grönsakssvarv som bl a finns att köpa på nätet) och serverar med min egna goda gröna pesto – det är utsökt gott!

Sist men inte minst så ska jag dela med mig av en annan uppfinning och det är att göra lasagne på squashplattor istället för pastaplattor. Följ ett vanligt lasagnerecept men våga dig på att skiva squash och varva med köttfärssås och bechamelsås.

När man blir trött på att äta alla squash som finns i landet kan man skära dem i tärningar och göra en inläggning (på gammalt vis) och lägga in dem i glasburkar, förvara i matkällaren och ta upp en mörk höstkväll. Tillsammans med en biff och en god kantarellsås blir den inlagda squashen en höjdare som dessutom ger härliga sommarminnen.