Socker i matenFamiljer

I morse var det ett intressant uppslag i DN som handlar om familjens matvanor i Sverige i dag och andel socker i den mat barnen själva väljer. Jag tycker att det är glädjande att av de 4 familjer som var tillfrågade svarade alla att de kollar förpackningar och är medvetna men är det verkligen så?

 

 

 

SockervärstingarEftersom dessa sockerstinna produkter säljs i stora volymer så måste det ju vara så många som inte har koll? Eller så kollar de och inte bryr sig…Värstingarna enligt artikeln var förstås en chokladyoghurt med godis på locket – vem köper detta? Samma sak gäller Choc´n Crisp med nästan 40% sockerinnehåll…Dessa produkter ser man ju innehåller socker och jag tror att även barn förstår att detta inte är sunt och borde ligga bland lösviktsgodiset istället.

Värre tycker jag det är med t ex müslisorter och flingsorter som ser hälsosamma ut och som låter hälsosamma… Ta t ex en müsli från K Special som heter Granola Russin och röd äpplen… Den innehåller 22% socker men låter så hälsosam och naturlig. Även jag kan bli lurad om jag inte kolla innehållsdeklarationer ordentligt.

prod_img-1398593

Själv väljer jag antingen att göra min egen müsli, (se recept här) då har jag koll på hur mycket flytande honung jag använder samt det blir en naturlig müsli utan tillsatser. Har jag ont om tid så köper jag antingen Risentas Granola eller Renée Voltaire som jag tycker är helt ok!

pe4tdqdkkbp7vcls6sx1granola1