Under sensommaren och hösten börjar många universitet och skaffar sig då sitt första, egna boende. Det är också då det är dags att börja laga mat och lära sig att handla ekonomiskt. Det är många som oroar sig för den här delen av eget boende, dels för sin budget och dels för att göra rätt val när man handlar och planerar sina maträtter.

Det är inte bara en fråga för studenter utan alltfler hör av sig till mig i just denna fråga – hur kan man äta hälsosamt plånbokssmart!?

Jag har många tips att ge här:

  1. Gör en storhandling! På så vis har du basvaror hemma som du kan använda till många olika rätter. Köp hem torkade linser som inte bara är billigt utan också är proteinrikt. Långsamma kolhydrater som mättar länge. Linser kan du använda i sallader (istället för pasta) och är perfekt att lägga i en gryta, soppa eller i en wok. Quinoa som är ett näringsrikt frö och innehåller bra vegetabiliska proteiner är en annan bra råvara att ha hemma. Även bulgur är bra och billigt. Quinoa och bulgur kan du använda som en bas och lägga i sallader och i en wok eller servera som ett tillbehör till fisk, kyckling, kött eller en vegetarisk ratatouille som verkligen är plånboksvänligt. Konserverade bönor eller kikärtor är billigt och praktiskt att ha hemma till olika rätter. Samma sak med konserverade tomater och kokosmjölk som du kan göra många olika rätter med som såser, i grytor eller soppor. Du kan göra en stor sats egen müsli med havregryn, olika fröer, nötter och torkad frukt. Antingen kan du bara bland ihop alla ingredienser i en skål eller om du vill göra din müsli lite lyxigare kan du rosta alla ingredienser på en ugnsplåt med lite rapsolja, flytande honung, kanel och kardemumma. Det blir väldigt gott!

Det är också bra att ha lite smaksättningar och kryddor hemma och jag rekommenderar att du har en god oliv eller rapsolja, balsamvinäger, salladskrydda, någon torkad örtblandning, salt, svartpeppar, flytande honung, hönsbuljongtärningar, soja, grön pesto, majonnäs, sötstark senap och en chilisås.

Genom att köpa lite större förpackningar kan du spara pengar. Det kostar mer vid första inhandlingen men du sparar pengar senare. Fyll frysen med frysta grönsaker som t ex spenat, broccoli, gröna ärtor, wokgrönsaker, fryst lax och torsk i portionsbitar och fryst kycklingfilé så kan du ta upp och få till bra middagar. Frysta bär är också bra att ha och använda till smoothies eller till din yoghurt med müsli.

  1. Färskvaror kan du handla 1 gång per vecka och här går det att handla smart och ekonomiskt om du har koll på erbjudanden. Storpack med lax, kyckling, köttfärs eller grytbitar kan du kanske välja 1 gång per vecka och laga upp flera rätter med och lägga i frysen. Grönsaker kan du välja efter säsong men generellt är rotfrukter och kål billigt, mättande och bra att använda till många rätter. Dessutom håller dessa grönsaker i kylen länge. Gul och rödlök är användbart och vitlök är ett måste tycker jag. Champinjoner är användbart såväl till grytor, sallader, wok och gott i en omelett. Ägg är både billigt, proteinrikt och näringsrikt samt en bra frukost och går att göra många trevliga omeletter med som är en billig och bra middag eller lunch. Matpajer med grönsaker eller köttfärs är suveränt och gott och där använder du också ägg som binder pajen.
  2. Du sparar mycket pengar och tid på att laga flera portioner samtidigt. Då kan du fixa matlådan samtidigt eller lägga in portioner i frysen.

Det kan upplevas dyrt att handla första gången men när du väl har ett bassortiment hemma så kommer du enklare att få koll på din ekonomi kring kosten. Du tjänar också in otroligt mycket pengar om du lagar all din mat själv istället för att välja snabbmat, halvfabrikat och att äta ute. Dessutom har du koll på alla ingredienser i din mat och det kommer att göra att du får en hälsosam kosthållning som ger dig den energi du behöver nu när du ska studera.

Vill du ha ett kostschema och recept för 4 veckor så kan jag varmt rekommendera min onlinekurs “Plånboksdieten” som är en välplanerad meny där inköpen kostar i snitt 400 kr per vecka för alla måltider dvs frukost, lunch och middag. Denna kurs är också bra om du vill ha hjälp att hålla vikten eller gå ner några kilon!

Ett stort lycka till hälsar Ulrika